29 / 11 / 2024

Süleyman Varlıbaş: İstanbul'un yenilenmesi gerekiyor!

Süleyman Varlıbaş: İstanbul'un yenilenmesi gerekiyor!

Varlıbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş "Yeni İstanbul'un yaratılmasında geç kalmayalım” dedi




Varlıbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş, “Varyap, 10 yıl sonra neler yapabileceğinin AR-GE'sini bugünden başlatmış durumda. Bina sakinlerinin organik tarım yapabilecekleri binalar yaratmayı hayal ediyoruz” dedi.
 
Varyap olarak her zaman “en iyisini yapmak, yapılmayanı yapabilmek, düşünmek, tasarlamak ve geçmişte yaptıklarını aşmak” vizyonu ile çalıştıklarını belirten Varlıbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş, “Dolayısıyla biz 10 yıl sonra, şimdiye kadar yaptıklarımızın üstünde neler yapabileceğimizin AR-GE'sini bugünden başlatmış durumdayız” şeklinde konuştu.
 
Dünyanın yeni başlattığı “yeşil bina” kriterlerine uygun binalar inşa etmeyi şirket olarak görev edindiklerini dile getiren Süleyman Varlıbaş, önümüzdeki yıllarda yeşil bina kriterlerini daha da yukarılara çekmek istediklerini söyledi. Süleyman Varlıbaş, şöyle konuştu: “Şu anda kendi enerjisinin bir kısmını üreten binalar yapabiliyorsak, enerji tasarrufunu yüzde 40'a kadar düşüren binalar inşa edebiliyorsak, önümüzdeki 10 yıl içerisinde de dışarıdan enerji almadan, kendi enerjisiyle kendisini ısıtabilen ve soğutabilen binalar yapmayı hedefliyoruz. Bizim Varyap olarak 10 yıl içerisindeki hedefimiz budur.”
 
“Bina sakinlerinin organik tarım yapabilecekleri binalar yaratmayı hayal ediyoruz.”
Sonraki yıllarda hedeflerinin ise kendi enerjisini karşıladıktan sonra dışarıya enerji veren binalar üretmek olduğuna işaret eden Varlıbaş, gelecek hayallerini ve projelerini ise şöyle anlattı:  “Gelecekte, bina sakinlerinin, yeme içme ihtiyaçlarını karşılayacakları bahçeler yaparak, organik tarım yapacakları ve kendi sebze-meyvelerini yetiştirebilecekleri tarım alanları bulunan binalar hayal ediyoruz. Önümüzdeki 50 yılda, teknolojiyi en iyi şekilde kullanmak istiyoruz. Şu anda hayal gibi görünse de dünyanın öngörmediği ama bizim düşündüğümüz projelerimizi hayata geçirmeyi amaçlıyoruz.”
 
En büyük arzusunun, mevcut projeleri tamamlayarak gelecekte gururla; ‘Bu projeyi ben yaptım' demenin zevkini yaşamak olduğunu söyleyen Süleyman Varlıbaş, bunun için de her projeye farklı ve ulaşılması zor hedefler koyduklarını belirtti. Varlıbaş, sözlerini şöyle tamamladı: “Farklılığımızı, bu hedeflerimize odaklanarak gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Yarın bir binanın etrafından geçerken; ‘Bunu Varyap yapmıştı', çocuklarımız gördükleri zaman; ‘Bu binayı babalarımız, dedelerimiz yapmıştı, bu bizim eserimizdir' diyebilecekleri eserler bırakmak en büyük isteğimizdir. Bu eserleri bırakırken de; insanlığa ve çevreye saygılı, insanlığı ve çevreyi koruyan, barıştıran ve yaşamını kolaylaştıran ne kadar farklılık yaratabiliyorsak kendimizi o kadar başarılı sayıyoruz.”
 
“İstanbul, yüzde 70'den fazla binanın yıkılıp yeniden yapılması gereken bir şehir”
Türkiye'nin göç alan ve diğer şehirleri ile kıyaslandığında, İstanbul'u, dünyanın en hızlı büyüyen şehirleri olarak nitelendiren Varlıbaş Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş, “Buna rağmen İstanbul'daki konut envanteri; oturmaya müsait olmayan, deprem yönetmeliklerine uygunsuz, kaçak, salaş ve sağlıksız yapılardan oluşmaktadır. Deprem riski de dikkate alındığında İstanbul bugün yüzde 70'den fazla binanın yıkılıp yeniden yapılması gereken bir şehirdir” dedi.
 
“Yeni İstanbul'un yaratılmasında geç kalmamak gerek”
Dünya nüfusunun tersine yüzde 60'ının 30 yaşın altında olan genç nüfusuyla İstanbul'un diğer bütün dünya şehirlerinden daha fazla konut ve gayrimenkule ihtiyaç duyduğunu belirten Süleyman Varlıbaş, gelecek 10 yılda İstanbul'un çok daha yoğun bir konut talebiyle karşı karşıya kalacağına dikkat çekti. Süleyman Varlıbaş, sözlerine şöyle devam etti:
 
“Depremin üzerinden 10 yıl geçti. Bu süre içinde önlem olarak İstanbul'da ciddi bir yapılaşma gerçekleşmedi. Bugün İstanbul, diğer bütün illere ve dünya şehirlerine nazaran, daha fazla konuta ihtiyaç duyuyor. İstanbul'u büyük bir felaketten kurtarmak, insanlarımıza sağlıklı konutlarda yaşayacakları bir gelecek sunmak için, bu güzel şehrin imarının bir an önce gerçekleşmesi ve her lokasyonda, gelire uygun konut dağılımının organize edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu bakımdan, önümüzdeki 10 ya da 50 yılda, İstanbul'un yıkılıp yenilenmesi, bir diğer ifadeyle, yeni İstanbul'un yaratılması için geç kalmamak gerektiğini belirtmek istiyoruz.”
 
“Göçebe bir toplumuz, konutun yaşamdaki önemini yeni yeni anlıyoruz”
Göçebelikten gelen, bu nedenle konutun yaşamdaki önemini yeni yeni fark eden bir toplum olduğumuzu belirten Süleyman Varlıbaş, “Avrupa'nın, yüzyıllardır yaşayan konutları ve tarihi eserleri var. Ülkemizde ise sağlıksız, hesapsız, kitapsız, kontrol ve denetimden uzak bir yapı kültürüyle karşı karşıyayız. Ben sorumlu ve yetkili bir makamda olsaydım, deprem riski dolayısıyla da hiç zaman geçirmeden bir konut seferberliği başlatır ve İstanbul'u birkaç yıl içinde kademe kademe yenilerdim” şeklinde konuştu.
 
“Sağlıklı yaşam alanları kurulması yönündeki yoğunluk artacak “
Gelecek yıllarda, büyük şehirlerin dışında çok farklı konut hareketi olmayacağını öngören Süleyman Varlıbaş, “Şehir merkezine yakın ancak şehrin biraz dışındaki yerleşim alanları ile daha sağlıklı yaşam alanları kurulması yönündeki arayışların yoğunlaşması beklenebilir” dedi.
Milliyet

Geri Dön