28 / 04 / 2024

Süleymaniye Camii'nin zemin röntgeni çekilmeli!

Süleymaniye Camii'nin zemin röntgeni çekilmeli!

Mimar Sinan'ın kalfalık döneminde yaptığı Süleymaniye'nin altında bulunan tüneldeki taş aralarına derz yapılması sonucu caminin ortasındaki dehlizin hava almasının önlendiğini söyleyen Okumuş, “Oluşan nem binayı çürütecektir” dedi.



Türkiye'nin pek çok ilindeki tarihi eserlerin restorasyonuna danışmanlık yapan ve Süleymaniye Camii'nin mimarisi üzerine yıllardır araştırmalar yürüten Vahit Okumuş, caminin zemininin, ısıtma-soğutma, havalandırma ve su kanalı olmak üzere iki ayrı katmandan oluştuğunu söyledi. 


500 YIL ÖNCE KEŞFETMİŞ

Mimar Sinan'ın dehasının bu kanallarda da görülebileceğini vurgulayan Okumuş, “Zeminin iki metre altında yer alan tünellerin bir kısmı, tarihi eseri yazın serin, kışın sıcak tutması için yapılmış. Günümüzde Almanya'da enerjiden tasarruf sağlamak adına toprağın yazın serin, kışın sıcak tutma özelliğinden istifade edilmeye çalışılıyor. Mimar Sinan'ın ise bunu 500 yıl önce keşfetmiş” dedi. Caminin daha derinlerindeki tünellerin, yerin kaç metre altında olduğunun henüz bilinmediğini belirten Okumuş, bu tünellerin yerin altındaki kuyulara bağlı olduğunu, yağmur yağdığında da o kuyuların sularının, deşarj boruları ile tahliye edildiğini söyledi. 


TÜNELLER SAYESİNDE BÖCEK YOK

Okumuş, kuyuların çalışıp çalışmadığını, en derindeki dehlizlerin kapalı olup olmadığını bilmediğini dile getirdi. Mimar Sinan'ın eserlerinin zeminini taneli malzemeden oluşan dolgudan yaptığını aktaran Okumuş, zemin dolgulu ve taneli olduğu için nem oluşmadığını ifade etti. Taneli zeminler hava aldığı için kolayca kuruduğunu, yer altı suyu da kuyulara aktığı için nem oluşmadığını belirtirken, caminin 6-7 metre altında da tünellerin bulunduğunu ve buralarda hiçbir zaman böcek veya örümcek görülmediğini ifade etti. 


ZEMİNİN RÖNTGENİ ÇEKİLMELİ

Tüneldeki taş aralarına derz yapılması sonucu dehlizin hava almasının önlendiğini ve bu nedenle nem oluştuğunu ifade eden Okumuş, “Bu nem, oradaki küfeki taşlarını, temeli, dolayısıyla binayı çürütecektir. Bir an önce tünellerin uçları ve derzler açılmalıdır. Hatta jeoradar yapılarak, bu zeminin röntgeni çekilmeli ve en alttaki tüneller tetkik edilerek, bozulma söz konusuysa tamir edilmelidir. Binanın geleceği için tünellerin hava alması sağlanmalıdır” dedi. 


Güneş


Geri Dön