23 / 12 / 2024

Süleymaniye'yi yenileme çalışmaları 2 yıl sürecek!

Süleymaniye'yi yenileme çalışmaları 2 yıl sürecek!

Adını Kanuni Sultan Süleyman'dan alan İstanbul'un 5 asırlık semti Süleymaniye, yenileme çalışmaları nedeniyle ''hayalet şehre'' dönüştü



Adını Kanuni Sultan Süleyman'dan alan İstanbul'un 5 asırlık semti Süleymaniye, yenileme çalışmaları nedeniyle ''hayalet şehre'' dönüştü. Ev ve iş yerlerinin tamamen boşaltıldığı tarihi semt, proje tamamlandığında, kültür ve sanat faaliyetlerine ev sahipliği yapacak geleneksel sivil mimarisiyle 24 saat yaşayan bir merkez haline gelecek. 

     Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü'nün (UNESCO) dünya kültür mirası listesinde yer alan semtte, Fatih Belediyesi bünyesinde 733 parsel proje yenilenecek. 

     Yıpranan Tarihi ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkındaki Kanun gereği belirlenen 1'inci, 2'nci ve 3'üncü derece koruma alanlarında kalan Süleymaniye, Yavuzsinan, Mollahüsrev, Demirtaş, Hacıkadın, Hocagıyasettin, Sarıdemir, Kalenderhane mahalleleri 24 Mayıs 2006 tarihli Bakanlar Kurulu Kararı ile ''Süleymaniye Yenileme Alanı'' ilan edildi. 

     Yenileme alanıyla ilgili işlemleri yürütmek üzere İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ile dönemin Eminönü Belediyesi arasında 13 Eylül 2006'da protokol yapılarak alan 5 etaba ayrıldı. Alanın 804.750 metrekaresinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Tarihi Çevre ve Koruma Müdürlüğü, 131.100 metrekaresinde Fatih Belediyesi'nin çalışması kararlaştırıldı. 

     Bu alanda 26'sı anıt, 319'u tescilli ve 388'i de tescilsiz eser olmak üzere toplam 733 parsel bulunuyor. 

     

     -''Yapıların yarısı korunması gereken sivil mimari örnekleri''- 

     

     Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Süleymaniye'nin tarihi yarımadada devam eden 6 yenileme alanından biri olduğunu ve buradaki projeyi KİPTAŞ ile birlikte yürüttüklerini belirtti. 

     Süleymaniye'nin zamanla perişan bir görünüme büründüğünü, kültürel dokusunun zaman içinde kaybolduğunu ifade eden Demir, Süleymaniye'nin aynı zamanda UNESCO'nun gözetimi altında olduğunu dile getirdi. 

     Süleymaniye'deki yapıların yarısının tescilli, korunması gereken sivil mimari örneği olduğunu aktaran Demir, proje kapsamında 39 ada üzerinde çalıştıklarını söyledi. 

     Buradaki binaların üç katlı, cumbalı, tarihi yarımadanın karakteristik mimarisini yansıttığını ifade eden Demir, ''Yeni inşa edilecek binalar da bu tarihi binaların mimarisine saygılı binalar olacak. Süleymaniye'deki 6-7 katlı binalar yıkıldı, onların yerine 3 katlı binalar inşa edilecek. Hedefimiz, kaybolmaya yüz tutmuş bu tarihi değerin hayata yeniden kazandırılması. Bu tescilli binaların projeleri ayrı yapıyor. Proje, Anıtlar Kurulu tarafından onaylanıyor ardından tarihi binalar yıkılmadan projeye uygun olarak restore ediliyor'' şeklinde konuştu. 

     

     -''Süleymaniye'de asayiş sıkıntısı var''- 

     

     Mustafa Demir, ''Eminönü'nün bulunduğu yerler, ciddi bir turizm baskısı altında. Bu bölgenin turizm alanı olması isteniyor fakat biz buna taraftar değiliz. Eminönü'nün gece ve gündüz yaşanılır mekanlara dönüştürülmesi gerekiyor'' dedi. 

     Süleymaniye gibi nüfusun gündüz 2 milyona çıktığı gece 10-20 bine düştüğü başka semt olamayacağını ifade eden Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: 

     ''Yıktığımız alanlarda eskiden iş yerleri ve imalathaneler vardı. Gündüz çok yoğun ama akşamları kimseyi bulamazdınız burada. İstanbul'un kalbi olan Süleymaniye'de neredeyse asayiş sıkıntısı var. Hayata geçirdiğimiz proje aynı zamanda bu sorunu da çözecek. Eskiden İstanbul eşrafının, saraylıların, sarayda çalışanların oturduğu Süleymaniye, inşallah yakın zamanda İstanbul'u sevenlerin, yürüyerek İstanbul'u solumak isteyenlerin oturabileceği bir mekan olacak.'' 

     

     -''Belediyenin, hiç kimsenin malında gözü yok'' 

     

     Demir, Süleymaniye'de KİPTAŞ'ın satın aldığı ve alamadığı binaların sahipleriyle uzlaşamadıklarını anlattı. 

     Süleymaniye Yenileme Alanı'na ek 3. maddede bazı revizyonları öngördüklerini aktaran Demir, bu konuyla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile çalıştıklarını söyledi. 

     Demir, sözlerini şöyle sürdürdü: 

     ''Yürüttüğümüz çalışma Meclisten geçip yasalaşırsa hedefimiz şu; burada kimsenin mülkünü almak istemiyoruz. Kamulaştırmak gibi bir niyetimiz yok. Derdimiz, buraları yeniden inşa etmek. KİPTAŞ ve Fatih Belediyesi olarak, Süleymaniye'deki bir binayı yenilerken bu binanın hemen yanı başındaki parselin sahibine de 'buyurun kendiniz yapın. İstemiyorsanız bizimle uzlaşın, bizimle de uzlaşmıyorsanız sizin yerinizi kamulaştırma yerine sizin yerinizi projeye uygun şekilde biz yapıyoruz, maliyetini de sizden daha sonra talep edeceğiz' diyoruz. Şu anda bulduğumuz yol, ne mülk sahibini üzecek ne bizi sıkıntıya düşürecek. Çünkü kamulaştırma sürecinde karşılaştığımız çok büyük sıkıntılar var. Bir de doğrusunu söylemek gerekirse algıda da bir sıkıntı var. Belediyenin, hiç kimsenin malında gözü yok. Kimsenin mülkünü kamulaştırıp onu yapmak gibi bir derdimiz de yok. Bizim beklentimiz, İstanbul'u bu görüntülerden kurtarabilmek. Yani İstanbul'un layık olduğu yaşam alanına kavuşmasını arzu ediyoruz.'' 

     

     -Proje 2 yılda tamamlanacak- 

     

     Mustafa Demir, Süleymaniye'deki 6 adanın inşaat ruhsatını verdiklerini belirterek, ''Hayal ettiğimiz Süleymaniye'yi inşallah iki yıl sonra çok rahat dolaşacağız. Süleymaniye de Sulukule gibi çok rahat dolaşabileceğimiz örnek bir proje olacak'' dedi. 

     Süleymaniye'nin bir milyon metrekarelik bir alan olduğunu ve zaman içinde insanların ihtiyaçlarını karşılamaktan uzaklaştığını dile getiren Demir, Süleymaniye'de artık imalathanelerin kurulmasına izin vermeyeceklerini, büyük kamyonların ve araçların girip-çıkmasını istemediklerini ifade etti. 

AA


Geri Dön