28 / 04 / 2024

Sultan filmindeki gecekondu yeniden hayat buldu!

Sultan filmindeki gecekondu yeniden hayat buldu!

Antalya Kepez Belediyesi Türkan Şoray'ın başrolünde olduğu "Sultan” filminde yer alan gecekondudan esinlenerek, uzman mimar ve heykeltıraşların desteğiyle müze yaptırdı.



Antalya'da Türk sinemasının çok sevilen filmlerinden Sultan'da yer alan gecekondudan esinlenerek inşa edilen yapı, Antalya Kepez Belediyesi tarafından müze olarak kullanılacak. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; büyükşehirlerin kentleşmedeki en büyük problemleri haline gelen gecekondu konusunda Antalya Kepez Belediyesi ilginç bir imza attı. Planlı, projeli, tasarımını mimarların yaptığı, inşaatını belediye ekiplerinin gerçekleştirdiği bir "gecekondu" inşa edildi.  

12 yılda 90 bin gecekondu yıkıldı 

1980'den itibaren Antalya'nın yoğun göç aldığını belirten Kepez Belediye başkanı Hakan Tütüncü o dönemlerde konut alanlarının üretilmemesi nedeniyle gecekondulaşmanın arttığını söyledi. Kepez'de geride kalan 12 yılda 90 binden fazla gecekonduyu ortadan kaldırdıklarını söyleyen Tütüncü imar çalışmalarıyla modern bir kent dokusu oluşturmaya çalıştıklarını ifade etti. 

Gecekondu olgusunu hatırlatacak 

Dünyanın modern şehirlerinde gecekondu yapılaşmanın sona erdiğini söyleyen ve yerleşim yerlerinde yerel yönetimler  tarafından birkaç sembol yapının muhafaza edildiğini gördüklerini belirten Tütüncü, "Bundan 10 sene sonra çocuklar, belki 'gecekondu' denildiğinde zihinlerinde bir şey canlandıramayacak. Ama şehirde bir gecekondu olgusunun da olduğunu anlatmak için açık hava müzesine dönüştürdüğümüz Dokumapark'ta bir gecekondu müzesi yapalım istedik. Burada Antalya'nın geçmişindeki sosyolojik bir olguyu, gecekondu yaşamını da aktaralım istedik. Başrolünde Türkan Şoray'ın yer aldığı 'Sultan' filmindeki gecekondudan esinlenerek yapıldı. Gecekondu diyoruz ama bu bir sanat eseri, bir enstalasyon. Bunun arkasında özel mimari projelerde yer alan mimar, heykeltıraş, müze uzmanı arkadaşlarımız var. 1980'lerdeki bir gecekonduyu o en doğal haliyle buraya getirmeye çalıştık. Evet belediyeler gecekondu yapmıyorlar ama biz yapıyoruz. Çünkü bu gecekondu bir amaca hizmet edecek." dedi. 


70 bin metrekarelik alana kurulan müzenin içi de yine o dönemdeki gibi gecekonduya uygun bir şekilde mimarlar tarafından tasarlandı. 
 

Kepez'e sağlık merkezi kuruluyor!


Geri Dön