22 / 11 / 2024
fuzul

Sultangazi Cumhuriyet Mahallesi'nin riskli alan kararı iptal edildi!

Sultangazi Cumhuriyet Mahallesi'nin riskli alan kararı iptal edildi!

Sultangazi Cumhuriyet Mahallesinde kentsel dönüşüm planlarının önünü açan "riskli alan" kararı Danıştay'a takıldı. Danıştay 14. Daire de, Bakanlar Kurulu'nun "rsikli alan" kararında hukuka uyarlık bulunmadığına karar verdi.




İSTANBUL Cumhuriyet Mahallesinde kentsel dönüşüm planlarının önünü açan "riskli alan" kararı Danıştay'a takıldı. 1168 daire sahibini ilgilendiren "riskli alan" kararında hukuka uyarlık olmadığını söyleyen Danıştay; bölgenin riskli alan ilan edilebilmesi için yeterli incelemelerin yapılmadığını ifade etti. 


Sultangazi ilçesi Cumhuriyet Mahallesi Bakanlar Kurulu'nun 28 Ocak 2013 tarihli kararıyla "riskli alan" ilan edildi. Mahalleli kentsel dönüşüm projelerinin önünü açan bu karara karşı, evlerinin sel ve depremlerde hiç hasar görmediğini, alanın deprem haritasına göre 2. derece deprem kuşağında dahi olmadığı ve dolayısıyla yapıların riskli olmadığını söyleyerek Bakanlar Kurulu'nun bu kararına karşı dava açtı. 


Danıştay 14. Daire de, Bakanlar Kurulu'nun "rsikli alan" kararında hukuka uyarlık bulunmadığına karar verdi. Danıştay kararında, bölgenin riskli alan ilan edilebilmesi için yeterli bilgi, belge veya teknik raporun sunulamadığını, binalardan bilimsel verilere dayanan tespit ve inceleme yapılmadığını, işlemin dayanağı teknik raporun yapıların can ve mal kaybına yol açma riski taşıdığını kanıtlayacak nitelikte olmadığını ifade etti. 


Evrensel



Haber BirGün Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


İstanbul'un Sultangazi ilçesine bağlı Cumhuriyet Mahallesi'nde kentsel dönüşüm planlarının önünü açan 'riskli alan' kararı yargıya takıldı. Danıştay, Cumhuriyet Mahallesi'nde bulunan 1168 daire için Bakanlar Kurulu tarafından 28 Ocak 2013 yılında alınan riskli alan kararını iptal edildi. 


Teknik rapor yok Danıştay 14'üncü Dairesi'nin kararında, bölgenin riskli alan ilan edilebilmesi için yeterli bilgi, belge veya teknik raporun sunulamadığı belirtildi. Binalarda bilimsel verilere dayanan tespit ve inceleme yapılmadığı, işlemin dayanağı teknik raporun yapıların can ve mal kaybına yol açma riski taşıdığım kanıtlayacak nitelikte olmadığını ifade etti. 


Danıştay kararında şu ifadelere yer verildi: "İşlemin dayandığı teknik raporun yapıların can ve mal kaybına yol açma riski taşıdığını kanıtlayacak nitelikte olmadığı hususları dikkate alındığında, dava konusu alanın riskli alan ilan edilebilmesi için kanunun ve uygulama yönetmeliğinin öngördüğü koşulların detaylı bir teknik rapor ile oluşturulmadığı sonucuna ulaşılmıştır." Hukuka uyarlık yok Oybirliği ile alman kararda, ulaşılan sonuçlar ve raporların yetersizliği sebebiyle Bakanlar Kurulu'nun 'riskli alan' kararında 'hukuka uyarlık' görülmediği de ifade edildi.


BirGün


Geri Dön