23 / 12 / 2024

Sultangazi'deki 600 yataklı dev hastane hazır!

Sultangazi'deki 600 yataklı dev hastane hazır!

Sultangazi, yıllarca Gazi Mahallesi olaylarıyla gündeme gelmişti. Şimdi ise önemli projeleriyle anılıyor. Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay bölgedeki projeleri anlattı.. İşte o röportaj...



İstanbul'un taşrası olarak görülen, yıllarca Gazi Mahallesi olaylarıyla gündeme gelen Sultangazi, şimdilerde önemli projelerle konuşuluyor. Bir kere inşa edilen dev hastane çok merak ediliyor. Zira dönüşüme girecek olan Çapaya da Cerrahpaşa'nın Sultangazi'ye taşınabileceği konuşuluyor. Sonra Kanalistanbul ve yeni havalimanı yine Sultangazi'nin çok yakınında. Dolayısıyla yeni ulaşım akslarının da merkezi konumunda... İşte tüm bu projeleri Sultangazi Belediye Başkanı Cahit Altunay tek tek anlattı..


En son bir yıl önce Sultangazi'ye geldiğimde şehir hastanesinin inşaatına yeni başlamıştınız. Şimdi durum nedir? Son bir yıldır ne gibi gelişmeler yaşandı ilçede? 


Çok az kaldı hastane inşaatının tamamlanmasına. Yeni projeler ve hedefler belirliyoruz. Sultangazi Belediyesi kurulduğunda bir numaralı sorun imaj sorunuydu. Sürekli belli olaylarla gündeme gelen bir yerdi. Bugün halkımızla beraber her geçen gün daha çok umutlandığımız, estetik kazandırdığımız, şehir olma özelliği kazandırdığımız bir ilçeye kavuştuk. 


Peki bu imaj sorununu aşabildiniz mi? 

Tabii ki aştık. Vatandaşımız buna o günlerde olduğu gibi fırsat vermiyor. Olaylarla değil yaşam kalitesiyle, projelerle anılan bir ilçe olma konusunda hem vatandaşımızın hem de bizim çabamız söz konusu. Bir sürü dezavantajlarla çıktığımız bu yolda birçok olumsuzluğun avantaja döndüğüne şahit oluyoruz. En iyi, en güzel, en yaşanılır ilçe iddiasında değiliz ama bizi öncemizle mukayese ettiğinizde aldığımız mesafe küçümsenmeyecek kadar büyük. Kırk yıl tarihi olan ilçelere sekiz yılda yetişip aştığımıza da şahit oluyoruz. Biz şimdi Gazi olaylarıyla anılan bir ilçe değiliz. Şehir ormanlarıyla, bölgenin en büyük hastanesiyle anılıyoruz. 


Hastane demişken... 

Şehir hastanesi bitti bitecek. Çapa'nın yenileme sürecinde buraya taşınması konuluşuyor. Nedir durum? 


600 yataklı, 170 yoğun bakım üniteli, 30 ameliyathaneli, bir hastaya 24 metrekare düşen bir hastaneden bahsediyoruz. 


Bu özelliklerin yanı sıra hemen yanında 40 bin metrekarelik bir meydandan bahsediyoruz ve altında 20 bin araçlık bir otopark var. 12 olan aile sağlık merkezi sayısını 27'ye çıkardık ve bu sayı 30'u geçecek. Lütfiye Nuri Burat Devlet Hastanesi vardı. 50 olan yatak sayısını 100'e çıkardık ve yerini değiştirdik. Onun yıkıldığı yerde 1600 metrekare bir alan vardı. Şimdi 8200 metrekare bir sağlık merkezi yaptık ve şu an faaliyette. Bir sağlık ilçesi olduk ve bunun devamı gelecek. Bir talebimiz var. Haseki, Samatya, Çapa, Cerrahpaşa yenilenmesi gereken hastaneler. Gaziosmanpaşa'ya Taksim İlkyardım geldiği gibi, yenilenme süreçlerinde neden dört tanesinden biri Sultangazi'ye gelmesin? Hazır hastaneler. Biz istiyoruz. 


Ancak Çapa ve Cerrahpaşa'yı da Fatih vermek istemiyor galiba... 


Öyle bir şey yok. Buna karar verici biz değiliz ama neticede bu hastaneleri yenileyecekseniz size rezerv alan sunuyoruz. Gerekirse yenilendikten sonra geri çekin ama bu aşamada bizim o üç beş sene içinde hastanemiz oturur ve gerisini getiririz. Diş Hekimliği Fakültesi, Sağlık Meslek Yüksek Okulu ve benzer okulları belediye olarak biz yapalım dedik. 


Örneğin Çapa buraya gelirse öğrencilerin okulu da yapılıyor diyorsunuz... 


Konferans salonlarından dersliklerine, amfilerine kadar her şey projede var. Çünkü projeyi İstanbul Üniversitesi'ne yaptırdık. Nasıl görmek istiyorsanız öyle çizin dedik. Çizip teslim ettiler. Hemen hastanenin yanma yaptık. Diş Hekimliği okuyan öğrenciyle, sağlık meslek lisesi öğrencisinin kullanacağı bir geçiş koridoru oluşturduk. 


Çapa Diş Hekinüiği'nin Sultangazi'ye gelişi netleşti fakat diğer bölümlerle ilgili bir karar yok sanırım... 


Biz dört hastaneden bahsediyoruz. Özellikle Haseki çok kötü durumda. Bizim tercihimiz yok. Bu hastaneler yenilenirken bir rezerv alana ihtiyaç duyacak muhakkak. Dördünden biri buraya gelsin, biz hazırız. Ama nihai karar yok. 


Çapa Diş Hekimliği ve meslek lisesi ne zaman gelecek Sultangazi'ye? 


Bir yıl. Bir aksilik olmazsa tabii. 2017 sonu, 2018 başında biz okullarımızı hizmete geçireceğiz. 


'Gazi'yi sporla destekliyoruz' 


"Eğitimli çocukların teröre bulaşma oranı çok az oluyor. Gazi Mahallesi'ni eğitimle, istihdamla destekliyoruz. Bu çocukları kazanıyoruz. Sporla kazanıyoruz. Spor alanlarımızı çoğaltmak için özel bir gayret sergiliyoruz. Bu çocuklar bir şeyle meşgul olmak zorunda. Sadece Gazi Mahallesi demeyelim. Orada çok fazla normal ailemiz var. Kötü insan yoktur. İyi eğitilmiş ve iyi motive edilmiş insanların kimseye zararı olmaz. 

Gazi Mahallemiz şu anda planlarıyla, yoluyla, iziyle en güzel mahallelerimizden biri. Burada her gün eylem olmuyor. Bazen caddede çıkıp sesini duyuran, ideolojisini yansıtmaya çalışanlar oluyor ama olaylar sıralamasında ortaların altındayız. Biz çalışıyoruz, işimize gücümüze bakıyoruz. Oradaki kardeşlerimiz de işine gücüne giden insanlar. Belli zamanlarda burası kullanılıyor ama genel manada çok kötü bir durum yok." 


'Yeşil alan 25 kat arttı' 

"8 yıl önce 435 bin nüfusumuz ve beş lisemiz vardı. Öyle ayrıldık ve büyük çoğunluğu Gaziosmanpaşa'da kaldı. Şimdi 25 lise, bir tane var üç tane biz yapıyoruz 4 üniversite, 1 özel üniversiteyle birlikte toplam beş üniversitemiz oluyor. Okul sayısı 33'tü. Şimdi yapılanlarla birlikte 40.10 daha ekleyeceğiz iki dönemde elli okul yapmış olacağız. Yeşil alan 0.2 metrekareydi kişi başına. Şimdi 5 metrekare. Yani 25 kat artmış. 92 park devraldık. Tamamını revize ettik ve şu anda 270 parkımız var. Bu alanlar nitelik kazandı. Masal Parkı sadece bizde var mesela. Trafik eğitim parklarımız var. Beş yılda üç tane kültür merkezi yaptık."


'Kanalistanbul yanıbaşımızda' 

"Kanalistanbul bize 12 km, havalimanı 10 km mesafede, iki büyük şehir kurulacak. Biri hemen 10 km kuzeyimizde. Üçüncü yol yine yakınımızda. Bunların hepsinin bir getirisi var. Havalimanına ulaşmak için metro ilçemizin göbeğinden geçiyor. Kapalıçarşı'dan doğuyor, Eminönü, Eyüp, Gaziosmanpaşa, Sultangazi ve Havalimanı. Bizim vatandaşımız metroya binecek, 10-12 durak ileride dünyanın en büyük havalimanına, ters istikamette gittiğinde Kapalıçarşı'ya gidebilecek. Bu yılın sonuna doğru inşallah kazma vurulacak. Yeşilköy'den gelen bir metro hattı var ve tam belediyemizin olduğu noktadan geçerek diğer metroyla birleşiyor ve aktarma yapılıyor." 


Habertürk



Geri Dön