18 / 05 / 2024

Sümela çelik hasır ile korunuyor!

Sümela çelik hasır ile korunuyor!

Trabzon’daki dünyaca ünlü turizm merkezi Sümela Manastırı’nı bu kez kaya parçaları tehdit ediyor. Sümela bu kez insan değil, doğa tehdidi altında. Manastırın üstündeki kayalıkları çelik ağlarla örmek için yetkililer harekete geçti.



Trabzon’daki dünyaca ünlü turizm merkezi Sümela Manastırı’nı bu kez kaya parçaları tehdit ediyor. Manastırın üzerindeki kayalıklarda, iklim değişikliklerinden kaynaklanan gevşemeler meydana geldi. Küçük kaya parçaları koparak ziyaretçilerin de girdiği iç bölüme düşmeye başladı. Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, gevşek zeminde yaşanan kısmi risklerle ilgili çelik ağlı önlem alınacağını söyledi. Öz, “Restorasyon projesinden ayrı olarak bölgedeki bu gevşek zeminlerin temizlenmesi, gerekirse çelik hasırlarla örülmesi konusunda çalışmalarımız devam ediyor. Şu anda tehlike yok ama Kültür ve Turizm Bakanlığı, Rölove Anıtlar Müdürlüğü bu konuda çalışma başlattı. Çelik hasırla örtülmesinin yanı sıra jeolojik açıdan ne gerekiyorsa yapılacak" şeklinde konuştu.


SICAK SOĞUK DERKEN ÇÖZÜLDÜ


Kültür ve Turizm İl Müdürü İsmail Kansız çalışmaları AKŞAM'a anlatı. Kansız, “Manastırın bulunduğu bölgede kış çok şiddetli geçer. Sıcak-soğuk derken çözülmeler oluşabiliyor. Bu nedenle misket büyüklüğünde küçük kaya parçaları zaman zaman düşebiliyor" dedi.


Akşam


Geri Dön