29 / 04 / 2024

Sümela Manastırı'nın gizli odaları halka açılıyor!

Sümela Manastırı'nın gizli odaları halka açılıyor!

Dünyanın sayılı inanç ve doğa turizm merkezlerinden biri olan Trabzon’daki Sümela Manastırı'nın gizli odaları artık halka açılıyor. Manastırın misafirhane bölümü restorasyon sonrası halka açılacak..



Sümela’nın şifreleri artık çözülecek. Trabzon Maçka’daki Altındere Vadisi'nde Karadağ'ın eteğinde kayalar oyularak inşa edilen Sümela Manastırı'nın sağ tarafında kalan ve yamacın ön yüzünü kaplayan büyük balkonlu bölüm keşiş ve misafir odalarının kapalı kalması sürekli merak uyandırıyordu. Bunun üzerine harekete geçen Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından geçtiğimiz yıl kurulan bilimsel heyet, manastırı A'dan Z'ye inceledi. Heyetin hazırladığı rapor, Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından incelendi ve uygun görüldü. 


Restorasyon başlıyor 


Hazırlanan restorasyon projesi ihale aşamasına geldi. Trabzon Kültür ve Turizm İl Müdürü İsmail Kansız, proje ile ilgili “Proje kapsamında daha önce ziyarete açılmamış bölümler ele alınacak. Yamaç tarafında kalan odalar, mahzenler, eski yaşam alan alanları, misafirhane bölümü restorasyon sonrası halka açılacak ki, bunun manastıra ilgiyi daha üst düzeye getireceğine inanıyorum. Bunun yanında daha önce hatalı yapılan çalışmalar düzeltilecek. Ayrıca manastır, dışarıdan tamamen aslına uygun tarihi eski görünümüne dönecek” dedi.   


Gürkan Ata-Akşam Gazetesi


Geri Dön