Sunset'in yan markaları projelendiriliyor!
Türkiye'de iş ve cemiyet dünyasından bir çok konuğu ağırlayan Sunset'in sahibi Barış Tansever "Yirmi yıldır tek bir lokantam var. O tek kalacak ama Sunset Brasserie, Steakhouse, Residence ve VVelIness markalarını projelendiriyoruz" dedi.
Demet Cengiz Sözcü Gazetesi'nde ki bugünkü yazsında Sunset'in sahibi Barış Tansever'le gerçekleştirdiği röportaja yer verdi.
Türkiye'de iş dünyasından siyasete, cemiyet hayatından sanat ve spora en kaymak tabakayı ağırlayan Sunset'in sahibi Barış Tansever "Yirmi yıldır tek bir lokantam var. O tek kalacak ama Sunset Brasserie, Steakhouse, Residence ve VVelIness markalarını projelendiriyoruz" dedi.Bir türlü mekanların gelenekselleşemediği Türkiye'de 20 yılı geride bıraktı Sunset.Patron Çıplak kitabımda ortaya çıkan istatistikte de yabancı iş insanlarının Türkiye'deki bir numaralı, Türk iş dünyasının ise üç numaralı tercihiydi. Sunset'in sahibi Barış Tansever, hem istikrar açısından örnek alınacak biri hem de gerçek bir hayırsever.
* İstanbul'da 20 yılı geride bırakan çok az restoran var. Sadece istikrarla ayakta kalmıyor, zirveyi de bırakmıyor Sunset İşin sim nedir?
- İstanbul gibi bir metropolde bu kadar yılı tek bir lokantayla geride bıraktık. Bizim hedef kitlemiz lükspahalı restoran müşterisi, aslında çabuk terk ediyor. Bizi etmediler. Biz 20 yılı aşkın süredir aynı restoran, aynı şef, aynı dekor... İstanbul ki pek çok global lüks restoran markasını yemiş bir şehir... Bunu bana hep soruyorlar. Cevabı sanırım, biz insana çok yatırım yaptık. Yerimiz, manzaramız güzel ve standardı hiç bozmadan kendimizi yeniledik.
DUBAİ VE BAHREYN'DEN TEKLİF
* Uluslararası mutfak sunan bir restoranda yabana çalışanlar da olmak Sizde durum nedir?
- Bizde 2 Japon, 5 Taylandlı, birer de Macar ve Fransız çalışıyor. Birleşmiş Milletler gibiyiz biraz.
* Sunset'i hiç kimse istemedi mi bugüne kadar? Satın almak isteyenler, şubesini açmak isteyenler, yurtdışına götürmek
isteyenler...
- Çok teklif geldi. Sunset zirvede ve bir şey yapacaksam onu geçmem yazım. Açıkçası o fırsatı görmedim. Bahreyn ve Dubai'ye götürmek isteyen yabancılar oldu. Türkiye'de pek çok otelden ve yatırımcıdan teklif geldi ama vermedik kızımızı.
- Başarının formülü şans kapıyı çaldığında onu değerlendirebilecek kadar donanımlı ve hazır olmaktır. Yani şansın, şans olduğunu fark edebilmek ve tabii ki emek vermek, kafayı yormak ve kendini durmadan geliştirmek lazım. Yeni düzenin hafif aıza oladan başarılı olunmuyor.
- Etrafımda akıllı ve iyi niyetli insanların olmasına çok dikkat ederim. Kötü niyetli haset insanlardan uzak dururum. Burada eşimin 6'ncı hissine de güvenirim.
- Bir insan yetenekli de olsa, çalılkan değilse ve hayat disiplini yoksa başalı olamaz.Herkesten aynı heyecanı beklememek gerek. kimi karekterler memur zihniyetili. Bana zor gelsede onları öyle kabul ediyorum. Şans olmazsa olmaz ama hele operasyonel bir işiniz varsa sadece şansla olmuyor. Doğru yerde doğru zamanda olmak için, far landa olmakta yarar var. Araştırmak ve merak etmek lazım. Şans durup dururken gelmiyor. Papaz pilav bir kez yiyor.
* Siz de şubeleşmediniz ama...
- Sunset, mesleğinde en başarılıların geldiği ve kendini ödüllendirdiği bir yer. Dediğim gibi onu geçecek bir fırsat çıksaydı önüme değerlendirirdim. Ama biz şimdi kendi restoranımızın açık alanında brasserie açtık. Sunset Steak House, Sunset Brasserie, Sunset Residence ve Sunset VVelIness açabilirim artık. Sunset bir ve tek olmaya devam edecek ama onun yavru markaları için artık projelere başladık.
BURADA OLAN BURADA KALIR
* Sunset'te kimse yakalanmaz.
Sosyal medyada da fazla yoksunuz. Neden?
- Sunset'te olan Sunset'te kalır! Buradan basma hiçbir şey sızmaz. Çünkü ne bizim ne de buraya gelen kitlenin buna ihtiyacı var. Fenomen veya şu ünlü geldi gitti diye Instagram'a fotoğraf koymak bizim değerlerimizle örtüşmüyor. Sosyal
medyadaki duruş, kurumsal kimliği yansıtmalı. Bizimkisi tam olarak bu. Burada siyasetçi de işinsanı da rahat eder. Bizim çok ilginç misafirlerimiz olur. Kendileri paylaşmadıkça biz basma servis etmeyiz. Krallar, kraliçeler, devlet başkanları...
Geçenlerde Kate Middleton'ın kız kardeşi Pippa gelidi. Çok beğendi ve sonra ailesini alıp yine geldi. İngiltere kraliyet ailesinin dünürleri tam kadro buradaydı. Biz sadece iyi ağırlamaya çalışırız o kadar.
- İstanbul ve Bizans tarihi ile ilgili kitapları araştırıp toplarım. Şarap koleksiyonum var.Dünyadaki şaraplarıyla ünlü bölgeleri geze, değerli ve nadir bulunan şarapları hem işim hemde kendim için toplarım. Dengeyi tutturmak maalesef mesleğimden dolayı çok zor.
Çocuklarınım evde olduğu zamanlarda ben işte olmak zorunda kalıyorum. Bu yüzden yılardır,hem ailece hem de eşimle baş başa seyahatlere gidip, kaliteli zaman geçiriyoruz.
Farkındalık! Maalesef insanlar kendi kabuklarına çekilmeyi tercih ediyor. Özellikle biz Türkler, dünyada olan biteni farkında olmadan yaşıyoruz. Analitik düşünmeli, sebep sonuç ilişkileri arasındaki kurguyu yapabilmeli.
- Şanslıyım ki çok pişman olacağım bir şey yapmadım şu ana kadar. İki buçuk lisan konuşuyoyanca ve ispanyolca konuşuyor olmak isterdim. Kaçırdık bu fırsatları.
- Mezun olduğum Boğaziçi Üniversitesi'ne gönülden bağlıyım. Mezunlarımızı mobilize etmek, Boğaziçi için kaynak
yaratacak proje geliştirmek beni heyecanlandırıyor. Boğaziçi'nde hem mütevelli heyetindeyim, hem vakıf yönetim
kurulu üyesiyim, hem de vakfın iktisadi işletmesinin yönetim kurulu başkanıyım. Maddi, manevi hizmet etmek bana
çok iyi geliyor.
- Dalkavukluk müessesesi Osmanlı'dan bu yana milletimizi kavramış bir illet. Gücün esiri olmamak lazım ama maalesef millet olarak güçlünün yanında olmayı tercih etmişiz. "Köprüyü geçene kadar ayıya dayı diyeceksin." Deyimlerimize bile girmiş. Her zaman merak etmişimdir başka memleketlerde buna benzer bir deyim var mıdır?
- Şahsen kullanmıyorum. Ne Facebook ne Twitter'dayım! - Ama Sunset olarak kesinlikle olmamız ve iyi kavramamız gereken mecralar olduğuna inanıyorum. Sosyal medya yeni nesil için hayatm ayrılmaz bir parçası olacak. Kurumsal kimlikle uyumlu bir duruş olmalı.
Sözcü/ Demet Cengiz