08 / 05 / 2024

Sur Planı'nda klimaların yeri bile belli!

Sur Planı'nda klimaların yeri bile belli!

Hükümetin aylardır üzerinde çalıştığı ‘Sur Planı’ üç bakanın katılımıyla Diyarbakır’da açıklanacak. Ünal, “İnsansızlaştırmak söz konusu değil. Planda, klimaların nereye takılacağı, yolların ölçüsü, kullanılacak malzeme bile bile belli" dedi.



ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, tartışılan Sur ve Cizre planlarını açıklamak üzere bugün Diyarbakır’a gidecek. Çalışmaların içeriğini açıklayıp, eleştirileri yanıtlayacak olan bakanlar, “Vatandaşların evlerine el konuluyor” propagandasının önünü kesmek için toplantılar yapacak. Sarı ve Ünal, çalışmalarla ilgili özetle şunları anlattı:


KALDIĞI YERDEN

Fatma Güldemet Sarı (Çevre ve Şehircilik Bakanı) Sur’da zaten 2012’de koruma imar planı kabul edilmiş. Bu, HDP’li büyükşehir ve ilçe belediyesinin projesidir. Acele kamulaştırma kararı için çalışma başlatılmış, belediye başkanı değişince yeni gelen belediye başkanı süreci durdurmuş. Biz kaldığı yerden devam ettireceğiz. HDP yanlış ve yanlı bir şekilde yönlendiriyor. Sanıyorlar ki biz insanların elinden malını, mülkünü alacağız. Başka insanları buraya yerleştireceğiz. Böyle bir şey olamaz. Kanaat önderleri, sivil toplum örgütleri aracılığı ile de anlatmaya çalışacağız. Muhakkak vatandaşların rızasıyla iş yapacağız. Hedefimiz ilk etapta Silopi ve Cizre’de özellikle yıkılmış ağır hasarlı bina sahiplerine kira yardımı yapıp, evleri bitince de o evlere geçirmek. Cizre’de de kamulaştırma kararı alacağız.


KENTSEL DÖNÜŞÜMDEN FARKLI

Mahir Ünal (Kültür ve Turizm Bakanı)TOKİ bu işin içinde olmayacak. Kentsel dönüşümden farklı bir çalışma söz konusu. Bölgeyi insansızlaştırmayacağız. Vatandaşlar Sur’da yaşamaya devam edecek. 7500 yapı var. Kaçak gecekonduları Diyarbakır Belediyesi belirlemişti. Onlar yıkılacak. Diğer yapılar Sur’un tarihi - kültürel dokusuna uygun yenilenecek. Yaptığımız planda, klimaların nereye takılacağı, yolların ölçüsü, kullanacak malzeme bile belli. Toplantıyla bunu açıklayacağız ve sık sık giderek, çalışmaların amacına uygun sürüp sürmediğini kontrol edeceğiz.


O DA GİDECEK

Başbakan Ahmet Davutoğlu, bugün bölgedeki çalışmaları yerinde incelemek için Sur’a gidecek.  3 bakan Sur’daki rehabilitasyon süreci için yapılması gerekenleri ve yol haritasının son şeklini Davutoğlu’na anlatacak. Üç bakanın bugün yapmayı planladığı açıklamanın bu nedenle yarına kalabileceği belirtildi.


Hürriyet



Geri Dön