22 / 12 / 2024

Sur Yapı 2013 yılı içerisinde 7 yeni konut projesine başlayacak!

Sur Yapı 2013 yılı içerisinde 7 yeni konut projesine başlayacak!

2003'ten beri ürettiği markalı konutlarla adından söz ettiren Sur Yapı, bu yıl İzmir ve İstanbul'da yedi yeni projeye başlayacak.



Sur Yapı ayrıca enerjide de iddialı. Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, dikkat etmeleri gereken noktalar konusunda konut alacakları uyarıyor


Mimar olarak 20 yıl önce inşaatçılığa başlayan ve o zamandan bu yana başarılı projelere imza atan Sur Yapı'nın Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas tam anlamıyla işin içinde yetişmiş bir isim. Sektöre ilişkin sıkıntıları doğrudan dile getiren ve eleştiriden sakınmayan tarzı ile tanınıyor. Tecrübeli girişimci, hareketli ve dinamik inşaat sektöründe projelerinin kendi maliyeti ve satış dinamikleri ile yürümesi gerektiğini söyleyerek şu uyarıyı yapıyor: "Projeler, birinin diğeriyle finanse edildiği saadet zincirlerine dönülmemeli.”

 

Birkaç yıl önce, "Ucuz projelerde 2012'de teslimat problemi yaşanabilir” diyerek dikkatleri üzerine çeken Elmas, "Sektör olarak art arda proje açıklayan firmaların bu inşaatları nasıl bitireceğini merak ettik. Bu firmalar belki kötü niyetli değil, ama projeleri bu şekilde finanse etmek sistem açısından doğru değil" diyor. 

 

Sur Yapı olarak inşaat sektöründe uzun yıllar kalıcı ve markalı konut üretmek için emek harcadıklarını ifade eden Altan Elmas'a, inşa ettiği ilk projesinden Sur Yapı'nın kuruluşuna, markalı konut üretimine geçiş sürecinden yeni projelerine ve sektörde yaşanan sıkıntılara kadar her konuda soru sorduk...

 

Asıl mesleğiniz mimarlık... Peki, inşaatçılığa nasıl başladınız?

1992 yılında daha okulu bitirmeden şirketimi kurdum. Adını da Taha İnşaat koydum. Aslında hem alaylı hem de mektepliyim. Babamın Taksim Talimhane'de oto yedek parça dükkanı vardı. Daha sonra inşaat mühendisi olan amcamla kardeşleri Elmaslar İnşaat'ı kurdu. Babamın şirkette dörtte bir payı vardı. 1975-89 yılları arasında İstanbul'un çeşitli semtlerinde inşaatlar yaptılar. Ortaokul ve lisede okurken ben de inşaatlarda çalıştım.

 

Şirketi ne zaman kurdunuz?

1992 yılında Taha İnşaat'ı kurduğumda henüz diplomamı almamıştım. Askerlikten dolayı tek ders bırakmıştım. Proje ve dekorasyon işleri yapmaya çalışıyordum. Görüşmeye gittiğim her yerde mimarım diyordum. Sonra bu durumdan rahatsız oldum. Aynı yıl o tek dersi de verip mezun oldum ve diplomamı aldım.

 

Daha sonra şirketin ismini mi değiştirdiniz?

Hayır, şirketin ismini değiştirmedik. 1997 yılında 15 ortaklı, sermayesi daha büyük ve güçlü bir şirket kurmak istedim. İş dünyasındaki arkadaşlarımla Sur Yapı'yı kruduk. Bir süre iki şirket de ayrı ayrı faaliyetine devam etti. Daha sonra Taha İnşaat ile Sur Yapı'yı birleştirdik. 

 

Sur ismini nerden esinlendiniz?

Yıllara meydan okuyan dayanıklılığı ve gücü temsil ettiği için "sur" ismini tercih ettik. Sonuna inşaat yerine yapı kelimesini koymayı seçtik. Türkiye'de bizden sonra 45 tane daha Sur Yapı şirketi kuruldu.

 

Bugüne kadar kaç proje gerçekleştirdiniz?

20 yılda 120'ye yakın irili ufaklı konut, ofis ve endüstriyel bina projesi yaptık. 2003'ten bu yana da markalı konutlar üretiyoruz. Tek partili iktidarın getirdiği avantajlar ve faizlerin düşmesi ile birlikte 2004-06 yılları arası dönemi en iyi değerlendiren firmalardan biriyiz. O yıllarda geliştirdiğimiz Greenium, Villa Sera, Dora Park ve Selvice Evler projeleri bizim için çok önemli bir sermaye birikimi sağladı. Piyasanın uyuma dönemini çok iyi değerlendirdik.

 

Bu işte çok para var gibi görünüyor. Her gün gündeme çok sayıda inşaat şirketi ve yeni bir proje geliyor!..

Bir projeye başladığınız ve bitirdiğiniz noktada, finansal giderleri düştüğünüzde çok büyük kazançlar yok aslında. Bu işte en büyük kar arsa rantında. 2006'dan sonra arazi fiyatları aldı başını gitti. İstanbul'un en çeper noktasında bile insanlar arsalarına yüzde 40 istiyor.

 

Bazı şirketlerin sıkıntıda olduğunu, hatta bazılarının iflas ertelettiklerini duyuyoruz. Sizce sorun ne? 

Bir projenin kendi maliyet ve satış dinamikleri ile yürümesi lazım. Projelerin başka projelerle finanse edilerek saadet zincirine dönüşmemesi lazım. Geçtiğimiz yıllarda gündeme gelen ve ucuz konut üreten bazı firmaların, bu projeleri nasıl bitireceği hep merak konusu oldu. Esenyurt'ta imarla ilgili sorunlar da inşaat firmalarını zora soktu. Bu maliyetlerle ucuza konut satmak, sistem açısından doğru değil. İki üç yıllık geçmişi olan firmalar büyük projelere girmemeliler. Bin tane konutun tapusunu dağıtmak bile ciddi bir organizasyon gerektiriyor. Ama asıl iş konut alıcısına düşüyor. Alıcı daha ciddi araştırma yapmalı. Firmaların derinliğine bakmalı. Ünlü bir sanatçı ile reklam filmi çekmek o firmanın derin olduğunu göstermez. 

 

2012 sizin açınızdan nasıl geçti? 

Geçtiğimiz yıl sattığımız konutları teslim etme yılımız oldu. 2013'te de Exen, Adapark ve Metrogarden projelerinin son etaplarını sahiplerine teslim etmiş olacağız. Aynı dönemde Hayat Kimya ile Kağıthane'de Axis AVM'yi inşa ettik. 

 

Yeni projelere başlayacak mısınız? 

2006 yılında Topkapı'da Uzel Fabrikasının yanında 45 dönümlük bir arazi satın almıştık. Bu yıl o arazide yeni bir AVM ve ofis projesine başlayacağız. Torunlar ve Hayat Kimya ile 2007'de Henkel'in 45 dönümlük arazisini de satın almıştık. Karşıyaka-Bayraklı arasında denize cephesi olan o araziye de AVM ve konut projesi yapacağız. Marina yapmak için de başvurduk, ama henüz izin çıkmadı. Bu yıl ayrıca Exen'in AVM inşaatına, Hayat Kimya ile ortak Bayrampaşa Axis AVM'nin inşaatına ve Taşdelen'de yeni bir konut projesine başlayacağız. Bir de Beykoz Kavacık'ta Fiba Villaları'nın karşısında iki parselden oluşan bir araziyle ilgileniyoruz. Kentsel dönüşüm projesi gibi olacak. 

 

Kentsel dönüşüm alanlarında Sur Yapı'nın ismini neden göremiyoruz? 

Fikirtepe'de yokuz, çünkü giremiyoruz. Hak sahipleri çok şey istiyor. Fikirtepe, inşallah Esenyurt gibi olmaz. 

 

Sur Yapı'nın geleceği ile ilgili bir hayaliniz var mı? 

Mesleğimiz yaşam alanları yaratmak ve gayrimenkul üretmek. İlk projem, Dudullu'da ekmek fabrikası üreten Türkoğlu Makine'nin binasıydı. Bünyamin Türkoğlu, sen bu işten zarar ettin diyerek bana fark verdi. 1993'de Altunizade'de otoparkı bulunan ilk konut projesini ben yaptım. Hep gücü olan projeler yapmak istedim. Suya bir taş bırakırsınız dalga dalga yayılır ya işte öyle dinamik projeler üretmeye çalışıyoruz. Bugüne kadar hep bu niyetle başladık ve çevremizdeki birçok projeye örnek olduk. Sur Yapı, bu ülkenin bir kurumu olsun istiyorum. O anlamda da kurumsallaşmaya önem verdim. Değerleri olan ve ahlaklı bir kurum inşa etmeye çalıştım. 

 

Biraz da enerji alanındaki yatırımlarınızdan bahseder misiniz? 

2007 yılından itibaren enerji yatırımlarına başladık. Dört adet hidroelektrik santrali ve iki adet rüzgâr enerjisi santrali ile 70 megavat kurulu güce ulaşmayı hedefliyoruz. Ağırlıklı olarak yenilenebilir enerjiye yatırım yapıyoruz. Bu alanda 250 milyon dolarlık yatırımla orta ölçekli bir yatırımcı olmayı planlıyoruz. 

 

Sur Yapı'nın hikayesi 

İstanbul Teknik Üniversitesini bitir bitirmez 1992 yılında Taha İnşaat'ı kuran Altan Elmas, şirkete kardeşleri Ufuk ve Hakan Elmas'ı da ortak eder. Beş yıl boyunca konut ve sanayi tesisi inşaatı yapan Elmas, 1997'de sermayesi daha büyük bir şirket kurmak ister. 15 ortaklı ve daha güçlü bir şirket için tanıdığı ve güvendiği arkadaşlarına teklif götürür. Teklifi önce beş arkadaşı kabul eder, ama sayı daha sonra üçe ardından da ikiye düşer. Altan, Ufuk ve Hakan Elmas'ın yanı sıra turizmci Bilal Özkan ile tekstilci Abdullah Armağan'ın katılımıyla 1997'de Sur Yapı'yı kurar. Ardından da Taha İnşaat ile Sur Yapı birleşir. 2001'de Hayat Kimya'nın Limaş Liman İşletmeleri şirketinde genel müdür olan Hakan Elmas şirketten ayrılır. Yerine ise en küçük kardeş olan Atilla Elmas katılır. Kurulduğu günden itibaren proje geliştirme-fizibilite çalışmaları, projelendirme, imalat yönetimi ve inşaat yapan Sur Yapı, bugüne kadar 3 milyon metrekareyi aşan yaşam alanları üretti. 

 Para Dergisi/Bülent Ekimci


Geri Dön