09 / 05 / 2024

Sur'daki 500 tarihi ev restore edilmeli!

Sur'daki 500 tarihi ev restore edilmeli!

Güneydoğu’da terörün mağdur ettiği halkın sıkıntılarını yerinde inceleyen AK Parti heyeti, izlenimlerini raporlaştırdı. Davutoğlu’na sunulan raporda, operasyonların kısa sürede sonuçlanması ve esnafın desteklenmesi önerildi.



Terörün mağdur ettiği bölge halkının yaşadığı sıkıntıları yerinde tespit etmek için operasyonların sürdüğü illere giden AK Parti heyeti, izlenimlerini rapor haline getirdi. Bölgedeki kanaat önderleri, STK'lar, muhtarlar ve mağdur vatandaşlarla görüşen heyet, hazırladığı detaylı raporu Başbakan Davutoğlu'na sundu. Her alanda devletin varlığını ve gücünü göstermenin, bundan sonraki sürecin sağlıklı yürümesi açısından hayati öneme sahip olduğu vurgulandı. 'Diyarbakır' raporunda, terörden etkilenen vatandaşların ve esnafın durumunu iyileştirmeye dönük adımlara dikkat çekildi. Raporda yer alan çarpıcı öneriler şunlar:


ESNAFA TAM DESTEK


Sur ile ilgili planlar çok hızlı hayata geçirilmeli, operasyonlar kısa sürede sonuçlandırılmalı. Operasyonlar uzadıkça, mağduriyet artıyor. Bölgedeki vakıflara ait mekanları kullanan esnaftan birkaç ay kira alınmaması isteniyor. Bu süreçte mağdur olan esnafın yanında çalışıp işini kaybedenler ve Sur ilçesindeki ailelerden kadın ya da erkek birer kişinin İŞKUR vasıtasıyla istihdam edilmesi ekonomik açıdan bu aileleri rahatlatacaktır.


TARİHİ EVLER TURİZME AÇILSIN


Sur bölgesindeki tescilli 500 tarihi ev restore edilerek turizmin hizmetine sunulabilir. Sur'da tahrip olan konut ve işyerleri için TOKİ'nin devreye girmesi, konutların bir kısmının Soma örneğinde olduğu gibi zengin iş adamlarına yaptırılması uygun olacaktır. Ancak konutlar şehrin farklı bölgelerinde projelendirilmeli.


ALGI OPERASYONUNA DİKKAT


Raporda yer alan en dikkat çekici öneri ise Nobel ödülü alan Mardinli Aziz Sancar ile ilgili. Mardin Havaalanı'nın isminin 'Aziz Sancar' olarak değiştirilmesi olumlu yansıyacaktır. Terör olaylarının ekonomik, sosyal ve psikolojik tahribatı kamuoyuna anlatılmalı.



Fazıl ŞAHAN/Yeni Şafak


Geri Dön