10 / 05 / 2024

Sürdürülebilir kentleşme için ne gerekir?

Sürdürülebilir kentleşme için ne gerekir?

Gayrimenkul alanında çalışmalarını yürüten akademisyenler ve sektör temsilcilerini bir araya getiren Avrupa Gayrimenkul Topluluğu (ERES) 22. Uluslararası Konferansında sektördeki sorunlarla birlikte kentsel dönüşümü masaya yatırdı.



Soyak Holding CEO'su Dr. M. Emre Çamlıbel, Extansa İstanbul Genel Müdürü Özlem Gökçe, Cushman & VVakefield Başkanı Haluk Sur, PwC Gayrimenkul Sektörü Ülke Lideri Ersun Bayraktaroğlu ile AK Portföy Genel Müdürü Alp Keler birlikte kentsel dönüşümdeki yapılması gerekenleri konuştular. 


Türkiye'de kentleşmeden bahsederken deprem gerçeğini göz önüne alarak modern bir şehirleşme adına çalışmalara yön vermek gerektiğini belirten gayrimenkulcüler, Türkiye'de sürdürülebilir kentleşme için bina yenileme değil, sürdürülebilir bir kentsel dönüşüm gerçekleştirilmesinin kaçınılmaz olduğunu söylediler Gayrimenkul alanında çalışmalarını yürüten akademisyenler ve sektör temsilcilerini bir araya getiren ve istanbul'da 24-27 Haziran tarihleri arasında gerçekleşen Avrupa Gayrimenkul Topluluğu (ERES) 22. Uluslararası Konferansında sektördeki sorunlarla birlikte kentsel dönüşümü masaya yatırdı. 

Konferans kapsamında "Turkish Real Estate Market" oturumunda konuşan Soyak Holding CEOsu Dr. M. Emre Çamlıbcl, kentsel dönüşümün bir bütün olduğunu, deprem gerçeği ile birlikte enerjisine, suyuna ve çevreye uyumuna kadar ele alınması gerektiğini söyledi. 


25 MİLYAR DOLAR TASARRUF SAĞLANABİLİR 

Son yıllarda gündeme gelen Enerji Verimliliği Kanununun kamuoyunda da farkındalık oluşturduğunu vurgulayan Çamlıbcl, "Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği ile kamuoyunda bilinç ve farkındalık düzeyinin artışıyla birlikte konuya daha fazla özen gösteriliyor. Son zamanlarda yeni hayata geçirilen özel sektör kamu işbirliğine güzel bir örnek teşkil eden analılar teslim kentsel dönüşüm projelerinin artık fınans ve koordinasyon yönünden de ciddi destek bulduğunu gözlemliyoruz. Türkiyede sürdürülebilir bir kentsel dönüşüm gerçekleştirilmesi kaçınılmaz. Alt yapısı eksik, plansız, bir şekilde yapılaşmış olan kentsel alanların bu gününün sermaye ve bilgi akışı içerisinde yeni formlarını bulması gerekli" dedi.

 

Çamlıbel, yenilenmesi beklenen 6.7 milyon konutun tamamının yeşil ve enerji verimli olması durumunda 2023 yılına kadar ülkemizde yaklaşık toplam 25 milyar dolar enerji ve su tasarrufu yapılabileceğine dikkat çekti. 


Yeni Akit


Geri Dön