27 / 04 / 2024

'Süreci iyi yönetemedik' diyen Prof. Dr. Gürsel Öngören'den kentsel dönüşümde 90 gün şartı 1 yıla çıksın önerisi!

'Süreci iyi yönetemedik' diyen Prof. Dr. Gürsel Öngören'den kentsel dönüşümde 90 gün şartı 1 yıla çıksın önerisi!

Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, riskli binaları 90 günde boşaltma zorunluluğunun kentsel dönüşümün önünü tıkadığını dile getirerek, sürenin en az 1 yıla çıkarılmasını önerdi.



Kahramanmaraş’ta yaşanan ve binlerce konutun yıkıldığı depremlerle beraber önemi bir defa daha anlaşılan bina güvenliği, kentsel dönüşüm tartışmalarını yeniden gündeme getirdi. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, özellikle beklenen Marmara depremi, gözleri bir defa daha İstanbul’daki yapılara çevirirken uzmanlar, yalnızca bu kentte en az 58 bin binanın yıkılacağına dikkat çekiyor. Verilen bilgilere bu da başta İstanbul olmak üzere tüm deprem bölgelerindeki yapıların ivedilikle gözden geçirilmesini zorunlu hale getiriyor. Vatandaş da binasının riskli çıkması durumunda 90 günde evini boşaltması gerektiği için riskli bina tespitine ne yazık ki sıcak bakmıyor.

 Süreci iyi yönetemedik diyen Prof. Dr. Gürsel Öngören den kentsel dönüşümde 90 gün şartı 1 yıla çıksın önerisi!

Süreci iyi yönetemedik

Riskli binaları boşaltırken ev sahiplerine bin 500 ile 4 bin 500 lira arasında bir kira yardımı veriliyor. Kiracılara da sadece taşınma yardımı var. Konu ile ilgili açıklama yapan Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, kentsel dönüşümde yaşanan sıkıntılara ve mağduriyetlere değindi. Yaptığı açıklamada süreci iyi yönetemediklerini, vatandaşı kentsel dönüşümden soğuttuklarını söyleyen Prof. Dr. Öngören, güçlendirme için yönetmelikte yer alan 90 günde boşaltma şartının en az 1 yıla çıkarılması gerektiğini de söyledi. Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören açıklamasında, risk tespitinden sonra riskli olduğu tespit edilip dönüşüme girecek olan konutlarda yaşayanların en çok 90 gün içinde evi boşaltması gerektiğini ve imkanı olanın zaten ilk günden çıkıp gittiğini ama maddi durumu ve gidecek yeri olmayanların mağdur edildiğini söyledi. Gürsel Öngören açıklamasında  "Bunun makul bir süreye çıkarılması gerek” dedi. 

Risk tespiti yapılmalı

Bu zorunluluk sebebiyle kentsel dönüşümün yürümediğini belirten Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, nüfusun yüzde 72’sinin deprem kuşağında yaşadığını söyledi. Açıklamasında "İlk olarak yasa yeniden düzenlensin. 90 gün şartı kalksın" diyen Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, bu düzenlemenin kendi bölgesindeki riskli yapıları tespit edip, önlem almak isteyen yerel yönetimlerin önünü de bağladığını, halbuki yasal düzenlemeye göre tüm belediyeler ve bakanlık kendi hukuksal sorumlulukları sebebiyle binalardaki risk tespitini yaptırabileceğini kaydetti.


Geri Dön