09 / 05 / 2024

'Süreci iyi yönetemedik' diyen Prof. Dr. Gürsel Öngören'den kentsel dönüşümde 90 gün şartı 1 yıla çıksın önerisi!

'Süreci iyi yönetemedik' diyen Prof. Dr. Gürsel Öngören'den kentsel dönüşümde 90 gün şartı 1 yıla çıksın önerisi!

Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı Prof. Dr. Gürsel Öngören, riskli binaları 90 günde boşaltma zorunluluğunun kentsel dönüşümün önünü tıkadığını dile getirerek, sürenin en az 1 yıla çıkarılmasını önerdi.



Güven, irade ve idare

Dünya'dan Nurdoğan Arslan Ergün'ün haberine göre, Bakanlık tarafından planlanan 15 yıllık kentsel dönüşüm sürecinde, hedefin riskli binaların yüzde 100 dönüşümü olduğunu dile getiren Prof. Dr. Öngören, şu ana kadar 11 yılda yalnızca yüzde 15 dönüşüm sağlayabildiklerini ve sonucun tatmin edici olmadığını kaydetti. Açıklamasında ilk önce veri güvenliğini sağlanması gerektiğini belirten Gürsel Öngören, bunun için de riskli bina sayısının tespit edilmesi gerektiğini kaydetti.

Açıklamasında bugün tam olarak bu sayıyı bile bilmediklerini belirten Prof. Dr. Gürsel Öngören, vatandaşların risk analizi ve dönüşüm sürecinde bazı müteahhitler tarafından da mağdur edildiğine de değindi.

Risk analizinde tek dairenin malikinin onay vermesiyle teknik işlem yapılabildiğini belirten Prof. Dr. Öngören, bir anda oturanların 90 günde binayı terk etme zorunluluğu ile yüzleştiğini, müteahhitin de vatandaşın zaruret halinden yararlanıp hukuki güvencesiz sözleşme imzalattığını söyledi.

Sonrasında da davalar açılıp sürecin uzadığını belirten Prof. Dr. Öngören, Apartmanlarda kendi isteğiyle risk tespiti yapılacaksa yüzde 51 çoğunluk şartı getirilsin” önerisini de verdi.

 Süreci iyi yönetemedik diyen Prof. Dr. Gürsel Öngören den kentsel dönüşümde 90 gün şartı 1 yıla çıksın önerisi!

Prof. Dr. Öngören’e göre, Türkiye’nin kentsel dönüşümde başarılı olmasının iki koşulu vatandaşın güveni ve idarenin göstereceği irade. Öngören yaptığı açıklamada, “Bu güveni oluşturur iradeyi ortaya koyabilirsek 5 yıl içinde riskli binaları ortadan kaldırırız. Bunun maliyeti de çok kolay karşılanır. Kentsel dönüşüm fonu var zaten, başka fonlar da rahatlıkla bulunur” dedi.

“Konut biriktirmeliyiz”

İktidarın yerel yönetimlerle görüşüp arsa oluşturması gerektiğine işaret eden Öngören, önce boş kamu arsaları veya üzerinde verimsiz kamu binaları olan alanların tespit edilmesi gerektiğini söyleyerek, arsalara hızla kumbara gibi konut biriktirilmesi gerektiğini dile getirdi. 

Açıklamasında "Önce binalar yapılacak sonra vatandaş taşınacak." diyen Prof. Dr. Öngören, Yıllık 1 milyon konut üretimi olduğunu ve bu yöntemle 2-3 sene içerisinde belediyelerin kentsel dönüşüm stoku oluşacağını kaydetti. Kentsel dönüşümde süreci baştan sona devletin üstlenmesi gerektiğini belirten Platform Başkanı’na göre yapı denetim işlerini de belediyelerin ve bakanlığın denetlemesi gerekli.

İstanbul’da 318 bina hemen çökecek

İstanbul Büyükşehir Belediyesi hızlı tarama sonuçlarına göre mega kent İstanbul'da 318 bina hemen çökecek durumda. Bu binalarda 10 binden fazla kişi yaşıyor. 1.525 binada yüksek risk tespit edildi. Bu binalarda da en az 50 bin kişi yaşamını sürdürüyor. İstanbul’da toplam 1 milyon 166 bin bina var. Bu binaların yüzde 73’ü 2000 yılı öncesi yapıldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 3.5 yılda hızla tarama için 107 bin binaya gittiği ve sadece 29 bin 700 binaya girebildikleri açıklandı.

İstanbul’da büyük deprem olacak mı? İşte uzmanların tek tek görüşleri!

İstanbullular bina dayanıklılık testine hücum etti! 

Hatay'daki 6.4'lük deprem çevre faylar için ne anlam taşıyor? Hangi bölgeler riskli? Hemen bakın!


Geri Dön