27 / 04 / 2024

Suriyeli mülteciler için 6 ilde 70’e yakın okul inşa edilecek!

Suriyeli mülteciler için 6 ilde 70’e yakın okul inşa edilecek!

Avrupa’nın vereceği 3 milyar Euro ile Suriyeli göçmenler için yapılacak projeler tamamlandı. Bunlar arasında 6 ilde 70’e yakın okul inşası ve konteyner kentler kurulması da var.



BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu’nun 7 Mart’ta Brüksel’de katılacağı Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesine, Türkiye’nin göçmenlerle ilgili projeleri sunulacak.

Türkiye’ye sığınan Suriyeli mülteciler için AB’nin ayıracağı 3 milyar Euro’luk kaynağın üçte ikisinin yatırım projelerine, üçte birinin de cari maliyelere ayrılması planlandı. Bu projeler kalem kalem şöyle:


120 SAĞLIK TESİSİ

Yatırım projeleri ile 6 ilde 70’e yakın okul inşası planlanıyor. AFAD’dan edinilen bilgiye göre, kapasitesi 50 bini bulacak bu okullarda Suriyeli öğretmenler görev yapacak. Okulda Türkçe ve Arapça eğitim verilecek. 


Eğitim ve sağlık tesisleri Suriyelilerin yoğun bulunduğu şehirlerde olacak. 120 sağlık tesisi kurulacak. Tesislerde hem Suriyeli hem de Türk doktor ve hemşireler görev yapacak.


İçme suyu, atık su şebekesi ve arıtma tesislerinin kurulması da projeler içerisinde yer alacak.


KONTEYNER KENT

Çadırlarla kurulan 25 bin kapasiteli üç AFAD barınma merkezi, konteyner kente dönüştürülecek. Buralarda eğitim tesisleri, sağlık üniteleri, meslek kursları, sosyal tesisler, spor sahaları, marketler ve çarşılar yer alacak.


Kaçak göç ve denizdeki boğulmaları önlemek için 60’tan fazla hava ve deniz aracı alınması planlanıyor.


Hürriyet


Geri Dön