13 / 05 / 2024

Suriyeli mülteciler sayesinde Fatih’teki ev kiraları yüzde 46 arttı!

Suriyeli mülteciler sayesinde Fatih’teki ev kiraları yüzde 46 arttı!

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen Suriyeliler, başta Gaziantep, Şanlıurfa, Adana, Hatay ve Mersin olmak üzere Türkiye’nin birçok iline yerleşmeye başladı. Bu durum, bu bölgelerde kiralık ev bulmayı da zorlaştırdı.




İstanbul Fatih’teki dairelerin kiralarında yüzde 46’ya, Hatay’daki kiralarda ise yüzde 130’a varan fiyat artışları görülüyor. Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen Suriyeliler, başta Gaziantep, Şanlıurfa, Adana, Hatay ve Mersin olmak üzere Türkiye’nin birçok iline yerleşmeye başladı. Emlak sitesi emlakjet.com’un yaptığı analize göre bu durum, Gaziantep, Şanlıurfa, Adana, Hatay ve Mersin’deki gayrimenkul fiyatlarını yükseltirken, bu bölgelerde kiralık ev bulmayı da zorlaştırdı.



GÖZDE İLÇE FATİH


Emlak sitesi emlakjet.com Genel Müdürü Okan Arı, Suriyelilerin İstanbul’daki en gözde ilçesinin Fatih olduğunu söylüyor. İstanbul’a genellikle maddi durumu iyi olan ve ticaretle uğraşan Suriyeliler geliyor. Fatih’te Sulukule bölgesini tercih ediyorlar. Buradaki  TOKİ  evlerine ilgi yoğun. Arı ayrıca şu bilgileri verdi: “Fatih’in ardından Başakşehir ve Halkalı da Suriyelilerin rağbet ettiği bölgeler arasına girdi. Kalabalık aileler ve birkaç aile birlikte kalma durumları olduğunda büyük evleri tercih ediyorlar.” Başakşehir’de Suriyelilerin Kayabaşı ve Başakşehir Mahallesi’nde daha yoğun bulunduklarını söyleyen Arı, 2+1 ve 3+1 dairelerin kiralarında yüzde 20’ye varan artışların görüldüğünü söyledi.


Sınır kentlerinde fiyat artışları


SURİYELİLERİN ağırlıklı olarak daireleri kiraladığını, çok az bir kesimin gayrimenkul satın aldığını söyleyen emlakjet.com Genel Müdürü Okan Arı, kiralamalarda eşyalı ve temiz dairelere daha çok ilgi gösterildiğini belirtti. İllere göre analiz çalışmasında Adana’da 4+1 dairelere talebin yüksek olduğuna dikkat çekildi. Yapılan analizde Mersin’de lüks ve geniş dairelerin tercih edildiği, Şanlıurfa’da 1+1 dairelere talep olduğu, Hatay’daki 1+1 dairelerin kira fiyat artışının yüzde 130’lara vardığı, Gaziantep’te kiraların yüzde 25 attığı belirtildi.


Taraf


Geri Dön