Suriyeliler sayesinde Hatay'da kira fiyatları yükseldi!
Suriye’den Türkiye’ye göç eden mülteciler Hatay’da kira fiyatlarını 2’ye katladı. Sığınma kampı dışında Hatay’a akın eden göçmenler, 3 ay önce 500 TL olan daire kiralarını bugün 800 TL’ye çıkardı
SURİYELİLER’İN DOLDURDUĞU HATAY’DA EV BULUNAMIYOR
Suriye’den kaçıp Türkiye’ye sığınan mülteciler Hatay’da kira fiyatlarını uçurdu. Sığınma kampları dışında Hatay’da ev kiralayan Suriyeliler kira fiyatlarını yüzde 40-50 oranında artırdı. 3 ay önce 500 TL’ye kiralanan 3+1 ev, şu anda 800 TL’ye kiralanabiliyor. Bölgede emlakçılık yapanlar ise durumdan memnun. Kırıkhan’da emlakçılık işi ile uğraşan Bilal Taşöz, Araplar’ın bölgeye çok fazla ilgisi olduğunu ve sığınma kampları dışında Hatay’da ev kiraladıklarını söyledi. Taşöz “Etrafta Türk’ten çok Arap var. Suriye’den kaçıp Türkiye’ye en yakın bölge Hatay’a yerleşiyorlar. Kiralık ev bulmak altın bulmak gibi bir şey oldu burada. Bizim de işlerimiz arttı. Fiyatlar neredeyse 2’ye katlandı” diye konuştu.
Para var, kirayı peşin ödüyorlar
Hatay Merkez’de 20 yıldır emlakçılık yapan ve bölgeyi iyi tanıyan Muhsin Ünlü ise Hatay’ı Suriyeliler’in doldurduğunu söyledi. Gelen talep üzerine ev sahiplerini kiraları artırdığını söyleyen Ünlü “2+1, 400 TL olan eve şimdi 800 TL isteyen var. Ve boş ev yok. Hergün ev soruyorlar” diye konuştu. Türkiye’ye kaçan Suriyeliler’in maddi açıdan hiçbir sıkıntıları olmadığına da dikkat çeken Ünlü “Kiraları yıllık peşin ödüyorlar. Maddi açıdan hiçbir sıkıntıları yok” dedi.
Kaçaklar inşaatlarda çalıştırılıyor
Hatay halkının mülteciler yüzünden büyük sıkıntı yaşadığını söyleyen Ünlü, mülteci kampında yaşanan sığınmacıların Hatay merkeze indiklerini, kampa katılmayarak kaçak olarak Hatay’da ikamet ettiklerini söyledi. Bu kaçak Suriyeli vatandaşların Hatay halkını rahatsız ettiğini de söyleyen Ünlü “Suriye’den Türkiye’ye göçmek zorunda kalmış tüm mülteciler için genelleme yapmak yanlış olur, ancak bazıları var ki, bölgede huzur bırakmadılar. Taşkınlık çıkarıyorlar, hırsızlık yapıyorlar. Bunların çoğu kamptan değil, Suriye’den kaçak giren kişiler” dedi. Sınıra yakın bölgelerde ise mültecilerin inşaat işçisi olarak çalıştırıldığını anlatan Ünlü “Suriye’den kaçan insanları Altınözü, Yayladağı ve Kumlu bölgelerinde faaliyet gösteren inşaat firmaları, amele olarak çalıştırıyorlar. Zeytin tarlalarında da Suriyeli kaçakların çalıştırıldığına şahit oluyoruz” diye konuştu.
TÜRKİYE 175 MİLYON TL HARCAMA YAPTI
Türkiye’ye sığınan Suriyeli mültecilerin sayısı 45 bine ulaştı. Geçen yıl nisan ayından bu yana Suriyeli mültecilere barınak ve hayati ihtiyaçlar nedeniyle 175 milyon 600 bin TL harcama yapıldı.
Suriyeliler’in ihtiyaçlarına sınırımız açık
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Suriye’de yaşanan gelişmelerden dolayı gümrük kapılarının kapatıldığını ancak, Suriye vatandaşlarının Türkiye’den ihtiyaç duyduğu her türlü ürünü tedarik edebileceklerini söyledi. Çağlayan “Suriye vatandaşlarının Türkiye’den almaya ihtiyaç duymuş oldukları her türlü ürünün Suriye’den gelen tırlarca alınması ve Suriye’ye götürülmesi konusu serbesttir, herhangi bir kısıtlama söz konusu değildir” açıklamasını yaptı. Suriye’deki iç savaş nedeniyle ihracatta büyük düşüş yaşandığı bilgisini de veren Çağlayan, Ocak - Temmuz tarihlerinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 65.6’lık bir azalma yaşandığını, 337.7 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini, bunun 124 milyon dolarının da elektrik enerjisi ihracatı olduğunu kaydetti.
Ekonomimiz iyi
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın Enflasyon Raporu’nu açıkladığının ve ekonomik göstergelerin hepsinde ciddi iyileşmeler yaşandığını belirten Çağlayan “Merkez Bankası’nın enflasyon beklentisiyle ilgili yüzde 6.5’ten yüzde 6.2’ye enflasyonu çekmesi tabii ki önemli bir karardır. Enflasyonu düşürme konusundaki kararlılık iyi bir şekilde devam ederken, bir şekilde finansal istikrarın da bir şekilde gözardı edilmemesi gerekiyordu” diye konuştu.
Star