03 / 05 / 2024

Suriye'nin inşası için 500 milyar dolarlık süreç!

Suriye'nin inşası için 500 milyar dolarlık süreç!

Doğuda Rusya, İran ve Çin ile Batı'da ABD ile Avrupa'nın karşı karşıya geldiği Suriye'de 7. yaşını dolduran savaş geride büyük bir yıkım bıraktı. Ülkenin ilk etapta 500 milyar doları bulması beklenen yeniden inşası yapılacak. 



Suriye ordusunun başkent Şam yakınlarındaki Duma'da kimyasal silah kullandığı iddiaları üzerine ABD, İngiltere ve Fransa'nın Suriye rejiminin, var olduğu ileri sürülen, kimyasal depolarına ve askeri üslerine operasyon gerçekleştirmesi, bölgenin önemli oyuncularından Rusya ile gerilimin tırmanmasına sebep oldu. 

Dünya Gazetesi'nden Evrim Küçük'ün haberine göre İngiltere'nin 'IHS Jane’s' askeri danışmanlık ve araştırma şirketinin verilerine göre, Eylül 2015’ten sonra Suriye’ye açıktan askeri müdahale eden Rusya, Beşar Esad rejimine yıllarca destek verdikten sonra askeri operasyonlarda yılda yaklaşık 1 milyar dolar harcadı. 

Şimdi bu harcamaları kompanse etmek ve ülkenin ilk etapta 200 ila 500 milyar dolara mal olması beklenen yeniden imarında aslan payını almak istiyor. Geçtiğimiz haftalarda Rusya Ticaret Odası tarafından gerçekleştirilen Suriye- Rusya İş Forumu'na 200'den fazla iş adamı katılarak ülkedeki iş fırsatları konuşuldu. 

Rus işadamları ülkede çatışmalar sona erdikten sonra tersaneden elektrik santrallerine ve mühendislik projelerine kadar bir çok alanda ülkenin yapılanmasında rol almak istiyor. Özellikle Rus enerji şirketleri Suriye'de yatırım konusunda istekli. Suriye petrol ve doğalgaz altyapısının yeniden inşası ve işletilmesinde aktif rol oynamak istiyorlar. Böylelikle Suriye'nin Avrupa'ya yönelik potansiyel enerji üssü konumunu kontrol eder hale gelebileceklerini umuyorlar. Buna paralel olarak Rusya, silah satışı, askeri üsler, gaz, yem, elektrik ve buğday sektörleriyle ilgili olarak da rejim ile anlaşma imzaladı.


Geri Dön