05 / 05 / 2024

Fatma Şahin, Gaziantep'deki projeleri anlattı!

Fatma Şahin, Gaziantep'deki projeleri anlattı!

İç savaşı nedeniyle yıkıma uğrayan Suriye’yi, Gaziantep ayağa kaldıracak. Belediye Başkanı Fatma Şahin “Savaş bitince o ülkeyi, yabancı yatırımcının merkezi bu şehir inşa edecek” dedi.



Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı iken istifa ederek AK Parti’den Mart 2014 seçimlerinde iş başına gelen Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin 17 aydır doğunun Paris’i olan Gaziantep’i yanı başındaki Suriye savaşının ekonomik etkilerinden kurtarmaya çalışıyor.


Dünyaya yatırım çağrısı yapan Şahin’e ilk yanıt Avustralyalı şirket Red Rock Minerelas’tan geldi. Başkan Şahin, Suriye’deki savaş bittiğinde büyük yıkıma uğrayan ülkenin yeniden imarının merkezinin Gaziantep olacağı için Mısır ve Çin’deki daha uygun yatırımlardan vazgeçen firmanın Gaziantep’te bin kişilik fabrika kuracağını söyledi. Şahin “Sırada başka uluslararası yatırımcılar da var” dedi.


Red Rock Minerelas’ın yatırım için Gaziantep’i seçmesinin anlamlı olduğunu da kaydeden Şahin “Suriye’nin ekonomisi canlanırken Gaziantep merkez olacak dediler. Yaklaşık 1.000 kişinin çalışacağı çimento ve demir-çelik fabrikaları kuracaklar. Bizden danışmanlık aldılar. Tüm işlemlerini firma kendisi yapıyor” dedi. Suriye’deki iç savaştan en çok Gaziantep ekonomisi etkilendi. Büyük ihracatın yapıldığı Suriye ile işler durunca pek çok fabrika iflas bayrağını çekti, mültecilerin ucuz iş gücü nedeniyle Gaziantepliler işlerinden oldu. Aynı zamanda şehir merkezinde kiralar 2.000 liraya dayandı, mültecilerle birlikte konut darlığı da başladı.


Kuzey Antep geliyor


Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, işe kent dokusunu bozan işsiz Suriyeliler’le başladıklarını anlatarak “2 milyon nüfusa giden, hızla büyüyen, sınırında savaşın olduğu, 400 bin mültecinin bulunduğu bir şehir Gaziantep. Gaziantep Valisi ile birlikte tedbirler aldık, Suriyeliler için. Dilenen bin 500-2 bin kişiyi bu yolla gönderdik ve kentin yaşam kalitesini artırdık” dedi. Kentte konut ihtiyacı doğduğunu anlatan Şahin, çözümü şu sözlerle ifade etti: “Gaziantep’in konut ihtiyacı var. Büyük bir kongre merkezi ve panorama müzesi ihtiyacı var. Yanı başımızda savaş var, kaynağımız da yok diyerek bir şey yapmayabilirdim. Bize düşen görev Gaziantep’in ekonomisini tekrar canlandırmak. Bu amaçla yeni bir yaşam alanı kuruyoruz, halkın ev talebi var. Organize Sanayi’de çalışan 200 bin kişiyi her gün şehrin bir yerinden öteki yerine taşıyoruz. Organize Sanayi’nin olduğu yere Kuzey Antep diye yeni bir şehir kuruyoruz. Bunu  TOKİ  ile birlikte yapacağız. 5.5 milyon metrekare arazi bize verildi. Buraya 50 bin konut yapacağız.” Gaziantep’in metrosu olan iller arasına katılacağından da söz eden Başkan Şahin “Metro planlaması yapacağız, buna da büyük bir gayret içinde çalışıyoruz” dedi.


Yeme içme ile turist çekecek


Gaziantep’in dünyanın sekizinci gastronomi kenti olması için de çalıştıklarını ve hedefin yabancı turist olduğunu belirten Şahin “UNESCO gastronomi ve arkeoloji kenti olmak için çalışıyoruz. Dünyada yedi gastronomi şehri var, sekizincisi olmak için başvuru hazırladık. 400’e yakın yemek, ızgara ve tatlı çeşidi var. Berlin’den, Viyana’dan, Paris’ten yemek için Gaziantep’e insanlar gelsin istiyoruz” dedi.


Star


Geri Dön