28 / 04 / 2024

Süt, şeker, un, poğaçadan sonra vatandaşların çok sevdiği bir ürüne daha zam. Fiyatlar 46 yıllık rekor kırdı

Süt, şeker, un, poğaçadan sonra vatandaşların çok sevdiği bir ürüne daha zam. Fiyatlar 46 yıllık rekor kırdı

Süt, şeker, un, poğaçadan sonra vatandaşların çok sevdiği bir ürüne daha zam geldi. Vatandaşların çok sevdiği bu üründe 46 yıllık rekor kırıldı. Artık eski tadını vermeyecek.



Vatandaşın ağzının tadını kaçıran enflasyon oldu. Vatandaşların en çok tükettiği Süt, şeker, un, poğaçadan sonra vatandaşların çok sevdiği bir ürüne daha zam geldi. Eğlence için yenilen bu yiyecek artık eski tadını vermeyecek. Çünkü fiyatları daha da uçuşa geçecek. 

Kakao fiyatları tarihi seviyelere kendini gösterirken çikolata üreticilerinin beklentileri de git gide kötüye gidiyor. Son açıklanan verilere göre; son iki yılda yaklaşık yüzde 20 oranında fiyat artışı gören Avrupa ve Kuzey Amerika'daki tüketiciler satın aldıkları çikolata miktarını azaltmaya başladı.

Hershey ve Mondelez gibi çikolata üreticileri, artan kakao maliyetlerini tasarruf eden nakit sıkıntısı içindeki tüketicilere yansıtmaya çalışırken önümüzdeki yıl daha zorlu ticari koşullarla karşı karşıya kalacak.
ÇİKOLATA MİKTARINI AZALTMAYA BAŞLADILAR
Pazar araştırmacısı Nielsen'in Reuters için hazırladığı verilere göre, Avrupa ve Kuzey Amerika'daki tüketiciler son iki yılda yaklaşık %20 oranında fiyat artışı gördü ve satın aldıkları çikolata miktarını azaltmaya başladı.

ekonomim.com'da yer alan habere göre; sektör, fiyat artışlarına rağmen çikolataya olan talebin devam etmesi nedeniyle son birkaç yıldır yüksek karlar elde etti, ancak Reuters tarafından görülen veriler, kakao fiyatlarının 46 yılın en yüksek seviyesine ulaştığı ve şeker fiyatlarının on yıldan uzun bir süredir en yüksek seviyesine yaklaştığı bir dönemde bu eğilimin kırılabileceğini gösteriyor.

46 YILIN REKORU KIRILDI

Kakao fiyatları Londra'da son 46 yılın en yüksek seviyesine çıktı. Temmuz sonunda Londra'da fiyatlar Temmuz 1977'den bu yana ilk kez 2.700 sterlinin üzerine çıktı.

2023 Ağustos ayının başında New York kakao vadeli fiyatları, gelecekteki kakao tedarikinin daha düşük olacağı beklentisi ve bu sebeple alım baskılarının artması sebebiyle son 12 yılın en yüksek fiyatına yükselmişti.

Fildişi Sahili’nin satışlarını gelecek yıl için düşürmesi ve Gana’da da kakao üretiminin azalacağı endişesi fiyatları 12 yılın en yükseğine yakın bir bölgede tutan temel gelişmeler. Genel olarak dünyada kakao üretimi ve tedariğinde sıkıntılar yaşanıyor.
 


Geri Dön