30 / 04 / 2024

Süt üretiminde tehlike çanları! İnekler kesime gidiyor, üretim azalıyor. Yeni zamlar kapıda!

Süt üretiminde tehlike çanları! İnekler kesime gidiyor, üretim azalıyor. Yeni zamlar kapıda!

Süt üretiminde yaşanan sorunlar çığ gibi büyüyerek devam ediyor. Besiciler, yüksek maliyet artışlarına rağmen alım fiyatlarının masraflarını karşılamadığı gerekçesiyle ineklerini kesime gönderirken, süt üretimi de giderek azalıyor.



Süt üretiminde yaşanan sorunlar nedeniyle süt ve süt ürünlerinde yeniden fiyat artışları bekleniyor. Besicilerin yüksek maliyetler ve düşük alım fiyatları nedeniyle ineklerini kesime göndermesi, üretimde büyük düşüşe yol açarken, üretimdeki düşüşe bağlı olarak peynir, yoğurt ve tereyağ üretimi de azaldı.

Süt üretiminde tehlike çanları! İnekler kesime gidiyor, üretim azalıyor. Yeni zamlar kapıda!

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK ‘Süt ve Süt Ürünleri Üretimi, Kasım 2022’ raporunu yayınladı. Rapordan kamuoyuna yansıyan veriler, hem maliyetler hem perakende fiyatlar açısından süt ile ilgili sorunların giderik büyüdüğünü gözler önüne seriyor. Çiftçiler, uzun zamandır ‘düşük alım fiyatları gerekçesiyle zarara uğramamak için ineklerini kesime gönderdiğini’ belirtirken, üretimdeki azalma ise tüketicilere zam olarak geri dönüyor.

Süt üretimindeki sıkıntılar bir süredir Türkiye’nin en önemli tartışma gündemlerinden birini oluştururken, sektör temsilcileri hükümetten sorunlarına çözüm bekliyor.

İNEK SÜTÜ YÜZDE 6 AZALDI

TÜİK’in verilerine göre Kasım 2022’de bir önceki yıla kıyasla ticari süt işletmelerince toplanan inek sütü yüzde 6 oranında azalarak 718 bin 166 tona geriledi. Geçen yıl ilk 11 ayda ise süt miktarı yüzde 3.2 düşüşle 8 milyon 955 bin ton olurken, içme sütü üretimi ise yüzde 7.4 oranında düştü.

Diğer yandan Tarım Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Ahmet Erken ise birlik olarak çiğ süt fiyatını 11 liraya yükselttiklerini bildirdi. Bu artışın önümüzdeki günlerde perakende fiyatlarına hangi oranda yansıyacağı merak ediliyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön