22 / 11 / 2024
fuzul

Sütlüce'de çöken binanın sahipleri İmar Barışı’na başvurmuş!

Sütlüce'de çöken binanın sahipleri İmar Barışı’na başvurmuş!

İstanbul Beyoğlu'nda zemininde toprak kayması oluşan 4 katlı binanın sahipleri imar barışına başvurmuş.




 

İstanbul Beyoğlu'nda zemininde toprak kayması oluşan 4 katlı bina dün tüm Türkiye'nin de yüreğini ağzına getirdi. Sözcü gazetesinde yer alan habere göre, bina tahliye edilirken, çevredeki apartmanlar da tedbir için boşaltıldı. Bina, zeminindeki toprak kayması sebebiyle büyük bir gürültüyle çöktü. Beyoğlu Sütlüce'de çöken 1994 yılında yapılmış ruhsatı ve iskanı bulunmayan binanın sahiplerinin İmar Barışı için başvuruda bulunduğu ortaya çıktı. 1994 tarihinde yapımına başlanan ve yıllar içinde kaçak olarak yükselen yapı yıkıldığı için artık İmar Barışı'ndan yararlanamayacak.

YIKIM KARARLARI İPTAL EDİLDİ

Hükümetin Haziran'da çıkardığı düzenlemeye göre, ruhsatsız olarak inşa edilen yapılar, arsa emlak değeri ile yapı yaklaşık maliyeti toplamı üzerinden yüzde 3 oranında bedel ödenerek yasal hale getirilebiliyordu. Alınmış yıkım kararlarıyla tahsil edilemeyen idari para cezaları iptal edilirken, verilen yapı kayıt belgesi, kaçak yapı yeniden yapılana kadar geçerli oluyor. Beyoğlu Sütlüce'de bina yıkıldığı için yapı kayıt belgesi alamayacak ve İmar Barışı'ndan yararlanamayacak. Yıkılan binanın yeniden inşa edilmesi sırasında ise arsanın mevcut imar hakkı dikkat alınacak. Öte yandan, çöken bina ile ilgili bir açıklama gerçekleştiren TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi, “İmar aflarıyla kaçak yapılaşmayı ödüllendirenlerden insanın can güvenliğini koruması, İstanbul'u depreme hazır hale getirmesi beklenmez” diye konuştu.

KAÇAK BİNA SAYISI NEDİR?


Olayın çok sayıda soruyu doğurduğu ve bu soruların muhatabının merkezi ve yerel yönetimler olduğu dile getirilen  açıklamada “Sütlüce'deki olay projektörlerin iskânı olmayan, mühendislik hizmeti almadan üretilen kaçak yapılara çevrilmesini zorunlu kılmaktadır. İstanbul genelinde kaç tane böyle konut bulunmaktadır? Bu konutlarda kaç insan yaşamaktadır? İnsanların can ve mal güvenliği için ne gibi önlemler alınmaktadır? Komşu parseldeki temel kazısından bile etkilenerek yıkılan binaların, olası bir depremde ayakta kalması mümkün müdür” soruları soruldu.


Geri Dön