02 / 05 / 2024

Suudi Arabistan'dan 2016'da yatırım atağı bekleniyor!

Suudi Arabistan'dan 2016'da yatırım atağı bekleniyor!

DEİK Türkiye - Suudi Arabistan İş Konseyi Başkanı Yusuf Cevahir, Öğrendiğimize göre asıl büyük seyahat 2016'da olacak. Şu anda Arabistan'da büyük montanlı, bilgi yoğun iş yapabilecek Türk şirketleri inşaat firmalarıdır. " dedi.



Suudi Arabistan'la iş yapan yatırımcılar, Türkiye ve Suudi Arabistan arasındaki bazı kronik sorunların Antalya'da gerçekleşen G20 Zirvesi'nde aşıldığını, 2016'nın, Suud sermayesinin Türkiye'ye ilgisinin artacağı bir yıl olacağını belirtiyor.


AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye - Suudi Arabistan İş Konseyi Başkanı Yusuf Cevahir, Antalya'daki G20 Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdülaziz el-Suud'un sıcak diyaloglar geliştirdiğini söyledi.


Cevahir, Suudi Arabistan hazinesinin düşük petrol fiyatları ve artan askeri harcamalar nedeniyle zayıfladığını hatırlatarak, şunları kaydetti:


"Suudi Arabistan'ın, istikrarı ortada olan, güvenle para kazandıracak bir ülkeye güveneceği, rotasını buraya kıracağı ortadadır. Bunda tabii ki stratejik iş birliklerinin lokomotif görevi yapacağını varsaymak gayet norma. Türkiye ve Suudi Arabistan arasında Orta Doğu politikaları nedeniyle bazı kronik problemler vardı. Antalya'dan sonra Suud yönetimiyle bazı sorunların geride bırakıldığını görüyoruz. Bu bağlamda istikrarı elinde olan, güvenli liman konumundaki Türkiye'nin Suudi devlet fonları ve özel yatırımcılarını daha fazla çekeceğini, 2016 yılından itibaren ciddi bir yatırım atağı olmasını bekliyoruz."


Cevahir, Suudi sermayesinin Türkiye'ye gelme ihtimalinin, Türklerin Suudi Arabistan'da büyük işler alma ihtimalinden fazla olduğunu dile getirerek, "Türkiye gibi yatırımın önü açık, istikrarlı hükümetin görev başında olduğu, nüfusu 80 milyonlara yaklaşan bir ülkede, dev projeleri, yürüyen projeleri bulunan bir ülkeye Suudi yatırımlarının gelmesi, Türk müteahhitlerin orada işler almasından daha yüksek ihtimale sahip" diye konuştu.


- "Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suudi Arabistan'ı ziyaret edecek"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Suudi Arabistan Kralı'nın ziyaretine karşılık yıl bitmeden Suudi Arabistan'a bir ziyaret planladığını öğrendiklerini aktaran Cevahir, "Biz böyle bir ziyaretin, yıl bitmeden yapılacak bir ziyaretin ayak seslerini duyduk. Öğrendiğimize göre asıl büyük seyahat 2016'da olacak. Şu anda Arabistan'da büyük montanlı, bilgi yoğun iş yapabilecek Türk şirketleri inşaat firmalarıdır. Bunların sayısı da bir elin parmaklarını geçmez. Bu firmaların büyük işler alması için devletin zirvesi öncü olur. Çünkü hem Körfez sermayesinin Türkiye'ye çekilebilmesiyle alakalı hem de o piyasada Türk  firmalarının yapabileceği işler için aracı olur. Sayın Cumhurbaşkanımız da Türk şirketleri için yurt dışında öncü olacaktır" bilgisini verdi.


- "Körfez bölgesinden iş adamları 1 Kasım akşamı uçak biletini aldı"

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanlık Orta Doğu Temsilcisi Gazi Mısırlı ise Suudi Arabistan'daki yatırımların devletin yönettiği büyük fonlar ve bireysel yatırımcı fonlarından oluştuğunu söyledi.


Türkiye'de perçinlenen istikrarın bireysel yatırımcının para hareketlerini ciddi anlamda etkileyeceğini anlatan Mısırlı, "Daha seçimin akşamında neticeler kesinleşmeden herkes uçak biletini aldı ve geldi buraya. Onun en büyük belirtisini son gayrimenkul fuarında gördük. Suudi gayrimenkulcülerin tamamı buradaydı. Kimi daha önce başlattığı görüşmeleri tamamlamak için geldi, kaparo verenler var, gayrimenkulleri üzerine alanlar var" ifadelerini kullandı.


 


- "En fazla satın alma yapan Kuveyt sermayesi"

Mısırlı, Suudi Arabistan'ın Yemen ve İran konusunda tedbir amaçlı askeri harcamalar yaptığını anımsattı.


Körfez'de en fazla satın alma yapanların Kuveytliler olduğunu belirten Mısırlı, Körfez sermayesinin yurt dışında güvenli limanlara yöneldiğini vurguladı.


Mısırlı, Kuveyt işgalinin Körfez zenginlerine ihtiyatlı olmayı telkin ettiğini hatırlatarak, şu görüşleri paylaştı:


"Suudi Arabistan için Türkiye şu sıralar tek güvenilir liman. Körfez'in tamamında belirsizlik var, herkesin İran'dan yana bir korkusu var. Körfez dediğimiz bölge garibanlardan oluşmuyor, hatırı sayılır zenginler bu bölgeden çıkıyor. Nereye gidecekler bu yatırımcılar? Bir yatırım yapmak istiyorlar, Allah korusun Körfezde bir şey olduğu zaman yurt dışında yakın bir yerlerde bir evi, şirketi olması lazım. Niçin? Çünkü Kuveyt'teki olaydan ders alındı.


Körfez sermayesi Kuveyt'ten ders aldı. Kuveytliler sonra da Dubaililer en fazla şu anda yurt dışında şirket ve ev satın alan gruplar. Şu anda Körfez zenginlerinin bir ayağı yurt dışında. 1 Kasım sonrası daha ziyade Türkiye'de."


Mısırlı, Katar'daki fonların tamamının Türkiye'ye uğradığına dikkati çekerek, Türkiye ve Suudi Arabistan arasındaki iş birliklerinin artmasıyla devlet fonlarının da Türkiye'ye bağlanacağını dile getirdi. 


Türkiye'nin bireysel yatırımcıların yanı sıra devletin yönettiği fonların da peşinde olduğuna işaret eden Mısırlı, devlet büyüklerinin ziyaretleri ve ikili anlaşmaların dev fonları getirdiğini de sözlerine ekledi. 


AA



Haber Akşam Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;



Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye - Suudi Arabistan İş Konseyi Başkanı Yusuf Cevahir, Antalya'daki G20 Zirvesi'nde Suud yönetimiyle bazı sorunların geride bırakıldığını belirtirken "Bu bağlamda istikrarı elinde olan, güvenli liman konumundaki Türkiye'nin Suudi devlet fonları ve özel yatırımcılarını daha fazla çekeceğini, 2016 yılından itibaren ciddi bir yatırım atağı olmasını bekliyoruz" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Suudi Arabistan Kralı'nın ziyaretine karşılık yıl bitmeden Suudi Arabistan'a bir ziyaret planladığını öğrendiklerini aktaran Cevahir, "Biz böyle bir ziyaretin, yıl bitmeden yapılacak bir ziyaretin ayak seslerini duyduk. Asıl büyük seyahat 2016'da olacak. Türk firmaların büyük işler alması için bu zirve öncü olur" ifadelerini kullandı.


1 Kasım bileti!

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Başkanlık Ortadoğu Temsilcisi Gazi Mısırlı ise Türkiye'de perçinlenen istikrarın bireysel yatırımcının para hareketlerini ciddi anlamda etkileyeceğini anlatırken, "Daha seçimin akşamında neticeler kesinleşmeden herkes uçak biletini aldı ve geldi buraya. Onun en büyük belirtisini son gayrimenkul fuarında gördük" ifadelerini kullandı.



Akşam




Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Suudi Arabistan'la iş yapan yatırımcılar, Türkiye ve Suudi Arabistan arasındaki bazı kronik sorunların Antalya'da gerçekleşen G20 Zirvesi'nde aşıldığını düşünüyor. 2016'nın, Suud sermayesinin Türkiye'ye ilgisinin artacağı bir yıl olacağını belirtiliyor. Türkiye - Suudi Arabistan İş Konseyi Başkanı Yusuf Cevahir, Antalya'daki G20 Zirvesi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdülaziz el-Suud'un sıcak diyalog kurduğunu söyledi.


ERDOĞAN İADE-İ ZİYARETTE BULUNACAK

Cevahir; Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Suudi Arabistan Kralı'nın ziyaretine karşılık yıl bitmeden Suudi Arabistan'a bir ziyaret planladığını öğrendiklerini kaydetti. Cevahir, “Suudi Arabistan'ın, istikrarı ortada olan, güvenle para kazandıracak bir ülkeye güveneceği, rotasını buraya kıracağı ortadadır” dedi.


BAZI KRONİK SORUNLAR AŞILDI

Yusuf Cevahir, Antalya'dan sonra Suud yönetimiyle bazı sorunların geride bırakıldığını gördüklerini kaydetti. Cevahir, “Bu bağlamda istikrarı elinde olan, güvenli liman konumundaki Türkiye'nin Suudi devlet fonları ve özel yatırımcılarını daha fazla çekeceğini, 2016 yılından itibaren ciddi bir yatırım atağı olmasını bekliyoruz” diye konuştu. Cevahir, Suudi sermayesinin Türkiye'ye gelme ihtimalinin, Türklerin Suudi Arabistan'da büyük işler alma ihtimalinden fazla olduğunu da dile getirdi.


Yeni Şafak


Geri Dön