25 / 12 / 2024

Suudi Arabistanlılara satış yapmanın püf noktaları!

 Suudi Arabistanlılara satış yapmanın püf noktaları!

Arap ülkelerinde yaşam, her ülkede birbirinden farklı ve kendine özeldir. Bu nedenle her ülkenin alıcısının karakteristik özellikleri farklıdır...




Her ülkenin dini algılama şekli, sosyal hayat ve kültürel özellikler ile, gelenekler ve görenekleri de farklıdır.  İklim (sıcaklık) Arapların sosyal yaşamı ve iş hayatında belirleyicidir…


1932 Yılında Kurulan Suudi Arabistan’ın nüfusu 27.6 milyondur. Nüfusun 8.5 milyonunu yabancılar oluşturur. Yabancılar arasında ilk sırada Pakistanlılar vardır. Pakistanlılar alt düzey memurlardır genelde.  Pakistanlılardan sonra, Hindistanlılar, Bangladeşliler, Mısırlılar, Filistinliler ve Afganlılar gelir.  Kişi başı GSYİH:  19.890 USD (IMF World Economic Outlook Database, Eylül 2011), Dünya petrol rezervlerinin % 25’ine sahiptir.


Dini (kültürel) asayişin sağlanmasında Din polisi etkindir. Sokakta dini kurallara uymayanlara direk müdahale edebilir. Suudi Arabistan’da sayıları tam olarak bilinmese de devletten düzenli maaş alan 6 ila 10 bin arasında prens var. Prensler sosyal hayatta imtiyazlara sahiptir. Kapalı devre yapılan özel davet ve partilere, herhangi bir prens davetli ise din polis uzak durur. Düğünler eğlenceler vb. toplu ağırlamalarda kadınlar ve erkekler ayrı mekanlar da ağırlanmaktadır. Suudi Arabistan gençliği futbolla ilgilenir ve  halı sahalar yaygındır.


Suudiler  evlerini kiraya verirken genelde kiracı ile muhatap olmazlar.  Emlakçılar (Mektep) kiracı ile işlemleri yaparlar. Bu nedenle yatırım ajansı, aracı, emlakçı ile çalışma kültürleri vardır. Suudi Arabistan'da ailelerin oturduğu meskenlerle bekârların oturabileceği meskenler ayrılmıştır. Zenginler villaları tercih ederler. Aşiret liderlerinin ise sarayları vardır. Evlerde haremlik/ selamlık düzeni vardır. Çok eşli oldukları için evlerin geniş olması ve banyo sayınsın çok olmasını isterler. Misafir odaları özeldir ve daha büyüktür. Suudi Arabistanlılar misafirperverliği severler. Dostlarına ikram ederler. Hediyeleşmeyi bilirler.


Sosyal yaşamda akşamları ailecek alışveriş merkezi içerisindeki mağazaları gezmeyi severler. Yaz aylarında Taksim’de, Talimhane’de geceleri ailecek dolaşan Suudileri görebilirsiniz. Geceleri şehirleri parlak ışıklarla aydınlatırlar. İş yerlerini cafcaflı ışıklarla aydınlatmayı severler.  Namaz vaktinden 15 dakika öncesi ve 30 dakika sonrasına kadar  genelde iş yerleri kapatılır. Namaz vakti hayat durur…


Bu hafta içerisinde İstanbul’da bindiğim bir taksinin şoförü “Abi, bu Araplar acayip adamlar. Adam geliyor, Feriköy’den Reina’ya gideceğini söylüyor ve 10 TL’ye götür diye pazarlık yapıyor. Hayır diyoruz. Geçiyor yolun karşısına her gelen taksiyi durdurup soruyor. Bir süre sonra taksi bulamayınca da dönüp geliyor ve taksimetreyi açtırıyor”.. Taksi şoförü Suudi Arabistan’daki “otel-müşteri-taksi” ilişkisini bilse böyle konuşmaz. Suudi Arabistan’da taksiye otellerin önünden binerseniz, normal taksiden 5 kat daha pahalı ödersiniz... Suudiler de Türkiye’de otellerin önündeki taksilerin daha güvenli olduğunu bilseler, yolun karşısında taksi beklemezler…


Çalışma hayatı

Suudi Arabistan’da yoğun tempolu iş hayatı yoktur. Çalışmayı fazla sevmezler. İklim ve ekonomik düzenin bir sonucudur bu. Bu nedenle İstanbul’un yoğun iş temposunu bilmezler.  Randevu saatine de genelde uymazlar. Zaman kavramını biraz esnek tutmanız gerekir. Yaz ayları iş hayatı açısından verimsiz aylardır. Ocak ve Mayıs sonuna kadar iş hayatı yoğundur.  


Suudilerle  iş yaparken dikkat edilmesi  gereken en önemli unsur “güven” tahsis etmektir.  Suudilere bir şey satmak istiyorsanız, iş yapmak istiyorsanız size güvenmeleri gerekir. Onların günlük sosyal yaşamını anlayıp, ona göre bir satış stratejisi uygulamanız gerekir. Açık, dürüst ve ne istediğinizi direk söylerseniz sonuç alırsınız. 


Saygılarımla,

Abdullah Çiftçi

www.abdullahciftci.com


Geri Dön