10 / 05 / 2024

Süzer Grubu Boğazda rezidans-otel-ofis projesi yapacak

Süzer Grubu Boğazda rezidans-otel-ofis projesi yapacak

Süzer Holding Yönetim Kurulu Üyesi Serhan Süzer, 2010'un grubun yatırım ve büyüme yılı olacağını söyledi



Süzer Grubu, 2010'u büyüme yılı olarak belirledi. Süzer Grubu Yönetim Kurulu Üyesi Serhan Süzer, 2010'da gıda perakendesi, finans, gayrimenkul ve enerji alanlarında atağa geçeceklerini açıkladı. Askerden döndüğü gün Kentbank'a el konulduğunu hatırlatan Süzer, "O kadar çok problem yaşadık ki artık polemiğe girmek istemiyoruz. Pozitif işler yapmak istiyoruz" dedi. Ellerinde ortalama 100 bin metrekare arazi stoku olduğunu açıklayan Süzer, gayrimenkul alanında büyümek istediklerini Boğaz'da sahip oldukları bir arazide rezidans, ofis ve otelden oluşan ve 150 milyon dolara malolaca bir yatırım yapacaklarını öyledi. Süzer,yüzde 50'sine sahip olduğu KFC ve Pizza Hut'ın yüzde 100'ünü aldıklarını, Generali Sigorta'daki yüzde 50 hisselerini İtalyanlara devrettiklerini , Irak'ta Anadolu Grubu ile ortak oldukları Coca-Cola yatırımındaki yüzde 20 hisselerini de Cola-Cola Company'e sattıklarını kaydetti. Süzer, elektrik enerjisi üretimiyle de ilgilendiklerini açıkladı.
Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Gayrimenkule 150 milyon dolarlık yatırım yapacak

Yeniden yapılanma çalışmalarını tamamlayan Süzer Grubu, 2009'da yüzde 10 büyüme hedefliyor

Gayrimenkul, gıda perakendeciliği, finans ve enerji sektörlerini esas iş alanları olarak saptadıklarını söyleyen Süzer Grubu Genel Müdürü Serhan Süzer, "Çalışmalarımızı bu sektörlere yoğunlaştırdık. 2010 yılında yaklaşık 400 kişilik yeni istihdam yaratmayı hedefliyoruz. Gelecek yıl büyüme hedefimiz de yüzde 15" dedi.
Yeniden yapılanma süreçlerini anlatan Süzer şu bilgileri verdi: "Gayrimenkul yönetim hizmetleri alanında faaliyet gösteren şirketimiz EKO A.Ş.'deki hissemizi yüzde 100'e çıkardık. Bunun ardından Pizza Hut ve KFC'yi bünyesinde barındıran Turkent'teki payımızı da yüzde 100'e yükselterek şirketin tek sahibi olduk."
2008 itibariyle esas işlere odaklanma kararı aldıklarını ifade eden Süzer, "Krize rağmen yüzde 10 oranında büyüme yakaladık. Öte yandan yine krize karşın istihdam anlamında bir küçülme yaşamadık" dedi.
Emlak sektöründe önemli bir projeye imza atmaya hazırlandıklarını söyleyen Süzer, "İstanbul Avrupa yakasında sahile yakın bir arazide içinde rezidans, ofis ve otelin bulunacağı karma bir proje üzerinde çalışıyoruz. Yaklaşık 150 milyon dolarlık bir proje olacak bu. Projenin içindeki oteli ya Ritz ya da Ritz'in bağlı olduğui Marriott grubuna bağlı bir otel zinciri işletecek" dedi.

Enerji üretecek
Süzer, gıda perakendeciliği alanında toplam 82 restoranları olduğunu kaydederek, "2010'da restoran sayımız yüzde 20 artacak. Turkent'in tüm hisselerini satın aldıktan sonra, ilk restoranımızı Bilkent'te açıyoruz. Öte yandan gıda perakendeciliği alanında yeni markaları Türkiye pazarıyla tanıştırmaya hazırlanıyoruz" dedi.
Enerji sektörüyle de yakından ilgilendiklerini belirten Serhan Süzer, "Bu alanda ciddi bir potansiyel var ve bunu değerlendirmek istiyoruz. Enerji üretimine yönelik olarak şu an itibariyle üzerinde durduğumuz çeşitli projeler bulunuyor ve doğru bir zamanlamayla bunları hayata geçirmeyi planlıyoruz" dedi.
Milliyet

17 şirketten 10'a indi, 150 milyon dolara İstanbul'a `yeşil otel' yapacak

Yeniden yapılanma çalışmalarını tamamlayan Süzer Grubu, 2010'u büyüme yılı ilan ederken, İstanbul'da 150 milyon dolarlık `yeşil otel' projesi planladığını açıkladı.

17 olan şirket sayısını, bazı ortaklıklarını bitirerek 10'a indiren grup, gayrimenkul, gıda perakendeciliği, finans ve enerji sektörlerini de esas iş alanı olarak belirledi.
400 yeni istihdam
Süzer Grubu Genel Müdürü Serhan Süzer, 2010'un büyüme, istihdam yaratma ve potansiyellerini ortaya çıkarma yılı olacağını belirterek, "2010'u heyecanla bekliyoruz. Gelecek yıl yüzde 15 büyümeyi ve 400 kişiyi işe almayı planlıyoruz. Bu sayede çalışan sayımız 3 bin 600'e çıkacak. 2015 itibariyle iki üç katlık büyüklüğe ulaşmış olmamız gerekiyor. Bundan sonra gıda perakendesi, gayrimenkul geliştirme, finans ve enerji alanlarında büyüyeceğiz" dedi.
150 milyon dolar
Serhan Süzer, İstanbul'da Avrupa Yakası'nda sahile yakın, şehir merkezinde bir projenin gündemlerinde olduğunu da aktararak, şu bilgileri verdi: "Otel, rezidans ve ofis gibi çok amaçlı binalardan oluşan karma bir proje düşünüyoruz. Mevcut arazimiz var, onun planlamasını yapıyoruz ve izinler üzerinde çalışıyoruz. En az 150 milyon dolarlık ciddi bir yatırım olacak. Yabancı bir ortak alabiliriz. Ritz ya da Mariott bu markalardan biri olabilir. Projede yeşil ön plana çıkacak."
Yeni gıda markası
Gıda perakendesinde de büyümek için 2010 yılında yeni bir marka getireceklerini belirten Süzer, şöyle konuştu: "Bugün KFC ve Pizza Hut markalarının hizmet verdiği toplam 82 restoranımız var. Önümüzdeki yıl 20 restoran daha açacağız. 2010'da Turkent'te ise yüzde 20 büyüme planlıyoruz. Enerji sektörüyle de yakından ilgileniyoruz. Bu alanda ciddi bir potansiyel var ve bunu değerlendirmek istiyoruz. Enerji üretimine yönelik olarak şu an itibariyle üzerinde durduğumuz çeşitli projeler bulunuyor ve doğru bir zamanlamayla bunları hayata geçirmeyi planlıyoruz."

Finans sektörüne istekli bakıyoruz

SERHAN Süzer, finans sektörüne dönük bakışlarını şöyle anlattı: "2001'de askerden geldiğim gün Kentbank'a el konulmuştu. Dolayısıyla grupta işe başladığımdan 2009 yılına kadar sürekli kriz yönetmekle ve problem çözmekle uğraştım. Çünkü öncelikle kendi iç işleyişimizi halletmek gerekiyordu. Banka olayı o dönem bizi çok duraklattı. Herkes büyüme ile uğraşırken biz kendi problemlerimizle uğraştık. Sonrasında 2007 yılında TMSF ile anlaştık. Bahçeşehir'deki araziyi satıp devlete olan 165 milyon dolarlık borcumuzu kapattık. Bunu yaptıktan sonra kendi evimize yöneldik. Şu anda kimseye bir kuruş borcumuz yok. Her ne kadar Kentbank olayı başımıza geldiyse de biz bu sektörde başarılı olacağımızı düşünerek faktoring ve leasing şirketlerini aktif hale getirdik. Kentbankla ilgili izin verildiğinde, finans sektörü şirketlerimizde ayrı bir yön alacak."

Costa Rika'yla turizmde artış

COSTA Rika Fahri Konsolosu olan Serhan Süzer, birkaç ay önce Kosta Rika Turizm Bakanlığı'ndan bir telefon aldığını da anlatarak, "Ne yaptınız bilmiyoruz ama Türkiye'den gelen turist sayısı geçen yıla göre 3 kat arttı dediler. Ben 2008'den beri fahri konsolosum. Costa Rika ve Türkiye'deki seyahat acentalarını ve turist operatörlerini birbirine bağladık. Bir de ülkemizin tanıtımını yaptık" dedi.

Dış yatırım da yapacağız

SERHAN Süzer, fahri konsolosu olduğu Kostra Rika'yı Latin Amerika'ya açılan bir kapı olarak gördüğünü de belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yurtdışında enerji, finans, gıda ve arazi yatırımları yapmayı planlıyoruz. Doğu Avrupa, Kafkaslar, Orta Asya,
Orta -Doğu, Kuzey Afrika ve Latin Amerika yatırım yapmayı düşündüğümüz bölgeler. Ama 2010 önce Türkiye'de kendimize geldiğimiz bir yıl olacak. Yurtdışı yatırımları 2011'den itibaren başlayacak."
Yeliz Öz/Hürriyet

Süzer Grubu, dört sektörde büyüyüp 400 kişiyi işe alacak

Gayrimenkul, gıda perakendeciliği, finans ve enerji sektörlerini esas iş alanı olarak belirleyen Süzer Grubu Genel Müdürü Serhan Süzer, '2010'da yüzde 15 büyümeyi ve 400 kişiyi işe almayı planlıyoruz' dedi

İki yıl önce başladığı yeniden yapılanma çalışmalarını tamamlayan ve bu süreçte 17 olan şirket sayısını 10'a indiren Süzer Grubu, 2010'da hızlı büyüme öngörüyor. Gayrimenkul, gıda perakendeciliği, finans ve enerji sektörlerini esas iş kolu olarak belirlediklerini ve çalışmalarını bu sektörlerde yoğunlaştırdıklarını söyleyen Süzer Grubu Genel Müdürü Serhan Süzer, "2010'da yüzde 15 büyüyüp 400 kişiyi işe almayı planlıyoruz. Böylece çalışan sayımız 3 bin 600'e çıkacak" dedi.

KFC ve Pizza Hut'ı aldı
Yeniden yapılanma süreci hakkında bilgi veren Süzer şunları söyledi: "Grup olarak uzun yıllardır gıda perakendeciliği, gayrimenkul, finans ve enerji sektörlerinde faaliyet gösteriyoruz. 2001 yılında askerden geldiğimde Kentbank'a el konulmuştu. Uzun yıllar bu işlerle uğraştık hep kriz yönettik. 2007 yılında TMSF ile anlaştık. Bahçeşehir'deki araziyi satıp devlete olan 165 milyon dolarlık borcumuzu kapattık. Bunu yaptıktan sonra kendi iştiraklerimize yöneldik. İlk olarak Generali Sigorta'nın elimizde bulunan yüzde 20 hissesini Generali'ye satarak bu alandan çekildik. Irak'ta bir Coca-Cola yatırımımız vardı. Oradaki ortaklığımızda yüzde 20 civarındaydı. Onu da Coca-Cola Company'e devrettik. Buna karşılık çatısı altında Pizza Hut ile KFC'yi bulunduran Turkent A.Ş. ve EKO A.Ş.'de ortaklarımızın hisselerini satın alarak bu iki şirketteki payımızı yüzde 100'e çıkardık."
Bugün KFC ve Pizza Hut markalarının hizmet verdiği toplam 82 restoranları olduğunu söyleyen Serhan Süzer, "2010'da 20 restoran açacağız. Turkent'in tüm hisselerini satın aldıktan sonra, ilk restoranımız Bilkent'te hizmete giriyor. Öte yandan gıda perakendeciliği alanında yeni markaları Türkiye pazarıyla tanıştırmaya hazırlanıyoruz. Pizza Hut ve KFC krizden etkilenmeden yollarına devam etti. Satışlarda geçen yıla göre yüzde 8-9 artış oldu" dedi.
Dedesinin Gaziantep'te temellerini attığı Süzer Grubu'nun babası Mustafa Süzer'le birlikte büyüdüğünü söyleyen Serhan Süzer, "Biz grubu uluslararası arenaya taşımak için çalışmalar yapıyoruz. Önümüzdeki dönemde Doğu Avrupa, Kafkaslar, Orta Asya, Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Latin Amerika pazarında büyümek istiyoruz. Latin Amerika pazarına fahri konsolosu olduğum Kosta Rika'dan gireceğiz" diye konuştu.
Süzer, Kosta Rika Devlet Başkanı Oscar Arias'ın Türkiye ziyaretinde iki ülke delegasyonları arasında önemli temasların yürütüldüğünü belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Türkiye ve Kosta Rika arasında serbest ticaret anlaşmasının imzalanabilmesi için 2010'da çalışmalara başlıyoruz. Bu hem Kosta Rika hem de Latin Amerika'ya açılmayı hedefleyen Türk firmaları için önemli bir fırsat. Çünkü Kosta Rika, Orta Amerika ve Güney Amerika'da birçok ülkeyle köprü konumunda bulunuyor."

İstanbul'da otel ve ofis yapıyor
Gayrimenkul sektöründe İstanbul içinde ve dışında 100 bin metrakerilik bir arazi stoklarının olduğunu belirten Süzer Grubu Genel Müdürü Serhan Süzer, "İstanbul'un Avrupa yakasında önümüzdeki yıl karma projeye başlamayı planlıyoruz. Yaklaşık 150 milyon dolar tutarında olacak proje otel, rezidans ve iş merkezi şeklinde yapılacak. Otelin işletmesi konusunda yine Ritz Carlton'la yada bağlı bulunduğu Marriot Grubu ile anlaşabiliriz" dedi.
Çevreye son derece duyarlı bir otel yapacaklarını ifade eden Serhan Süzer, "Otelimiz enerji ve su tasarrufu konusunda cimri ve çevreye en az karbon salınımı yayacak boyutta olacak" diye konuştu.
Satfiye Yuva Kireçci/Radikal

Süzer, enerji ve finansta yeni yatırımlara hazırlanıyor   
 
Süzer Grubu 2010 yılında enerji , finans ve gayrimenkul sektörlerine girecek.

Bir süre önce Katarlı ortağının yüzde 50 hissesini alarak gıda perakende zinciri KFC (Kentucky Fried Chicken) ve Pizza Hut'ın yüzde yüz sahibi olan Süzer Grubu Genel Müdürü Serhan Süzer, yeni yılda yeni girecekleri iş sahalarını açıkladı. 2010'da gayrimenkul, finans ve enerji sektörlerini esas iş alanı olarak belirlediklerini açıklayan Süzer, finans sektörüne bir factoring şirketiyle girmeyi planladıklarını ifade etti. Gayrimenkul alanında ise grup hissesini yüzde yüze çıkardığı EKO AŞ ile faaliyet gösterecek.

2008 yılında belirledikleri yeni iş alanlarına 2010'da gireceklerini belirten Serhan Süzer, yatırım yapacakları alanlarda ortaklıkları bulundukları şirketlerin tek ve tam sahibi olduklarını anlattı. Süzer, "2008 yılı itibarıyla esas işlerimize odaklanma ve herhangi bir işkolunda, hisse çoğunluğu bizde olmadığı müddetçe bir ortaklık yapmama kararı aldık. Yalnızca gayrimenkul, gıda perakendeciliği, finans ve enerji sektörlerinde ilerlemeye karar verdik. Bu doğrultuda Pizza Hut ile KFC'yi bünyesinde bulunduran Turkent AŞ ve gayrimenkul firması EKO AŞ'de ortaklarımızın hisselerini satın alarak bu iki şirketteki payımızı yüzde 100'e çıkardık." dedi.

2010'un Süzer Grubu için atılım yılı olacağını belirten Serhan Süzer 2009 yılını krize rağmen yüzde 10 büyüme rakamıyla kapatacaklarını ifade etti. Süzer, "2010'da bunu daha da yukarı taşıyacağız. Krizde istihdamda bir küçülme yaşamadık. 2008 ve 2009'da sağladığımız istihdam rakamı 3.200 kişiydi ve iki yıl boyunca bu sabit kaldı. Önümüzdeki yıl 400'ün üzerinde yeni çalışan almayı planlıyoruz." diye konuştu.

Gıda perakendeciliği alanında önümüzdeki yıl yüzde 20 oranında büyüme hedefi koyduklarını anlatan Süzer, "Bugün KFC ve Pizza Hut markalarının hizmet verdiği toplam 82 restoranımız var. 2010'da restoran sayımız yüzde 20 oranında artacak. Turkent'in tüm hisselerini satın aldıktan sonra ilk restoranımızı da Bilkent'te açıyoruz." dedi. Süzer, gıda perakendeciliği alanında yeni markaları Türkiye pazarıyla tanıştırmaya hazırlandıklarını da dile getirdi.

Enerji sektörüyle de yakından ilgilendiklerini belirten Serhan Süzer, "Bu alanda ciddi bir potansiyel var ve bunu değerlendirmek istiyoruz. Enerji üretimine yönelik olarak şu an itibarıyla üzerinde durduğumuz çeşitli projeler bulunuyor ve doğru bir zamanlamayla bunları hayata geçirmeyi planlıyoruz." dedi.

Latin Amerika ülkesi Kosta Rika Fahri Konsolosluğu'nu da yürütmekte olan Serhan Süzer, Kosta Rika Devlet Başkanı Oscar Arias'ın geçtiğimiz günlerdeki Türkiye ziyareti esnasında iki ülke delegasyonları arasında önemli mutabakatlar sağlandığını kaydetti. Süzer, "Türkiye ve Kosta Rika arasında serbest ticaret anlaşmasının imzalanabilmesi için 2010 yılında çalışmalara başlıyoruz. Bunun hem Kosta Rika hem de Latin Amerika'ya açılmayı hedefleyen Türk firmaları için önemli bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Çünkü Kosta Rika, başta Orta Amerika olmak üzere, Güney Amerika'da birçok ülkeyle köprü konumunda bulunuyor." diye konuştu.

Süzer Grubu, 1950'li yılların başlarında Gaziantep'te, bölgesel inşaat işleri ve ticaret yapmak üzere kuruldu. Grup, 1960'lı ve 70'li yılların başından bugüne, inşaat, turizm ve dış ticaret alanında genişledi. Türkiye ekonomisinin 1980'li yıllardan itibaren liberalleşmesiyle, grup yeni bir büyüme safhasına girerek dış ticaret hacmi 1 milyar doları aşmayı başaran birkaç Türk şirketinden biri oldu. Grubun önemli varlıkları arasında İstanbul'daki Ritz Carlton Oteli de bulunuyor.
İbrahim Balta/Zaman


Geri Dön