22 / 12 / 2024

Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nda değişiklik yapıldı!

Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nda değişiklik yapıldı!

Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nda değişiklik öngören kanun tasarısı sunuldu. TBMM Başkanlığı'na sunulan tasarıyla, korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının tescilinin tebliğ edilmesi ve maliklerine duyurulmasına ilişkin maddeler yenid



Korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının tescil kararları, tescil olunan taşınmazın kadastral bilgileri ile birlikte, tapu siciline şerh düşülmek üzere ilgili tapu müdürlüğüne bildirilecek. Tek yapı ölçeğindeki kültür ve tabiat varlıkları ile korunma .alanlarına ilişkin tescil kararları, sahiplerine tebliğ edilecek.

Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'nda değişiklik öngören kanun tasarısı TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Tasarı, korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarına zarar verilmesi halinde uygulanacak cezalara ilişkin Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilen maddeleri yeniden düzenliyor.
Buna göre tescil kararları, tescil olunan taşınmazın kadastral bilgileri ile birlikte, tapu siciline şerh düşülmek üzere ilgili tapu müdürlüğüne bildirilecek. Tek yapı ölçeğindeki kültür ve tabiat varlıkları ile korunma alanlarına ilişkin tescil kararları, maliklere tebliğ edilecek.

Sit alanlarının, tabiat varlıklarının ve tek yapı ölçeğinde tescil edilen taşınmazlar da dahil olmak üzere malikleri idarece tespit edilemeyen taşınmazların tescil kararları, Resmi Gazete'de yayımlanacak ve Kültür ve Turizm Kültür ve tabiat varlıklarının tesciline ilişkin maddeler yeniden düzenlendi.
Bakanlığı'nın internet sayfasında bir ay süreyle duyurulacak.

Korunma alanlarına dair koruma bölge kurulu kararları, maliklere tebliğ edilecek.
Malikleri idarece tespit edilemeyen kültür ve tabiat varlıklarının korunma alanlarının tesciline ilişkin kararlar, Resmi Gazete'de ilan yoluyla duyurulacak ve Bakanlığın internet sayfasında bir ay süreyle yayımlanacak.

Tescil edilen sit alanları ve korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile korunma alanlarının tebliğ ya da ilan edilmiş olmasına rağmen yıkılmasına, bozulmasına, tahribine, yok olmasına ya da her ne suretle olursa olsun zarar görmesine kasten neden olanlar 2 yıldan 5 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezasıyla cezalandırılacak.

Koruma bölge kurullarından izin alınmaksızın bu alanlarda inşai ve fiziki müdahale yapanlar ya da yaptıranlar ve kanuna aykırı olarak yıkma ya da imar izni verenleri için de aynı ceza uygulanacak.

Söz konusu suçların, korunması gerekli kültür ve tabiat varlığını yurt dışına kaçırmak amacıyla işlenmesi halinde verilecek cezalar bir kat artırılacak.
Bünyesinde koruma, uygulama ve denetim büroları kurulan idarelerden izin almaksızın ya da izne aykırı olarak buralarda tamirat ve tadilat yapanlar ile izinsiz inşai ve fiziki müdahale yapanlar ya da yaptıranlar 6 aydan 3 yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılacak.

Anayasa Mahkemesi'nce verilen iptal kararının gerekçesinde, "hem tescil kararının tebliğ edilmemesi hem de koruma bölge kurulu kararlarının ilgililere duyurulmasını güvence altına alacak yasal hükmün bulunmaması nedeniyle söz konusu cezaların bireyler açısından öngörülebilir olmadığı, bunun da 'suçta ve cezada kanunilik' ilkesine uymadığı belirtilmişti. Tasarıda mevcut ceza oranlarında bir değişiklik yapılmazken, tescil kararlarının tebliği ve koruma bölge kurul kararlarının duyurulmasına ilişkin düzenlemeye gidiliyor.

Önce Vatan

Geri Dön