26 / 11 / 2024

Taca İnşaat markalı konut inşa edecek!

Taca İnşaat markalı konut inşa edecek!

TACA İnşaat, Cibuti'de bir otel, İstanbul'da ise beş şehir oteli birden inşa edecek. Konut projesi yapmakta geç kaldıklarını dile getiren Tayyar Akkurt arsa arayışı içerisinde olduğunu bildirdi.




TACA İnşaat'ın kurucusu Tayyar Akkurt, inşaattan sonra turizme girdi. Cibuti'de bir otel yapıyor. İstanbul'da ise beş şehir oteli birden inşa edecek. Firmanın portföyünde 500 milyon dolarlık yeni proje var. Akkurt, yılsonuna kadar bu rakamın 1 milyar dolara çıkacağını söylüyor...


Türkiye ekonomisinin gizli devlerinden biridir TACA İnşaat. Firma Cumhuriyetin kuruluş yıllarına kadar uzanan bir geçmişe sahip. Dede Sait Akkurt Cumhuriyetin ilk yıllarında birçok projeye imza atmış. İşleri daha sonra oğlu Mecit Akkurt devralmış ve 1953'te Akkurt İnşaat'ı kurarak üst yapı müteahhitlik işlerine girmiş. Bugün babanın başlattığı müteahhitlik işini elektrik mühendisi oğlu Tayyar Akkurt devam ettiriyor. Tayyar Bey, bugüne kadar 2 milyon metrekarenin üzerinde inşaat işi gerçekleştirmiş. Bugün yoluna TACA İnşaat olarak devam ediyor. 500 milyon dolar değerindeki projeler halen devam ediyor. Yılsonuna kadar bu rakamın 1 milyar dolara ulaşması hedefleniyor. 


Akkurt Ailesi'nin ilginç bir özelliği var. Üç kuşaktır herkes mühendis. Tayyar Akkurt'un eşi Hale Akkurt kimya mühendisi, oğlu Tolga Akkurt inşaat mühendisi, kızı Seden Akkurt ise yüksek mimar. Yıllık ortalama 300 milyon dolar ciroya sahip olan TACA İnşaat mühendis ailenin yönetiminde konut ve turizm alanlarında da büyüme planları yapıyor. TACA İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Tayyar Akkurt, İstanbul Yeniköy'deki şirket merkezinde gelecek planlarını anlattı... 


TACA İnşaat'ı dünya müteahhitler listesinden tanıyoruz. Son olarak Antalya Expo Kule ve Kongre Merkezi'ni inşa ettiniz, şirketleriniz ve aile geçmişinizden bahseder misiniz? 


Biz aslen Hatay Reyhanlılıyız. Dedem Said Akkurt Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren inşaat işleriyle iştigal etmiş. 1949 yılında babam Mecit Akkurt devlet bursu ile İngiltere'de mühendislik eğitimi almış. Okulunu da birincilikle bitirip devlet hizmetine girmiş. Mecburi hizmetini bitirdikten sonra 1953 yılında Akkurt İnşaat'ı kurmuş. Ben 1956 yılında dünyaya gelmişim. 1974 yılında Gazi Üniversitesi Elektrik Mühendisliği bölümüne girdim. İkinci sınıftan itibaren de çalışmaya başladım. 


Babam 1974 yılında Suudi Arabistan pazarına girdi. İsveçli bir ortak ile Mekke Tünel Projesi'ni aldık. Ardından FinlandiyalI bir ortakla Cidde Su Arıtma Projesi'nin ihalesini aldık. Orada askeri kamplar, konutlar ve alışveriş merkezi inşaatları yaptık. 1976 yılında beni Suudi Arabistan'a gönderdi. İlk olarak puantaj memuru olarak başladım. Sonra şantiye deposunda görev aldım. Mesleğe ilk adımı Suudi Arabistan'da attım. 10 yılım orada geçti. 


Babanız size hiç torpil yapmadı mı? 


Babam iş konusunda çok titizdi. Asla torpil yapmazdı. Hem okuyup hem çalıştım. Okul için aralıklarla Türkiye'ye geliyordum, ilk maaşım öğrenci olduğum için 1.500 TL idi. Normalde mühendis maaşları 3 bin TL idi. Muhasebeye uğradığımda rahmetli Ihsan Abi maaşımı yarım ödeyince şaşırdım. 15 gün Türkiye'ye gelmiştim; 1,500'ün yarısını daha kesti. Abi bu ne dedim. 15 gün çalışmadığın için maaşın 750 TL dedi. Koca şirket bizim ama ben zor geçiniyordum. Kuralları aynen uygulardı babam. O zamanlar kızıyordum ama şimdi dua ediyorum. Ben de çocuklarımı mütevazi bir şekilde yetiştirmeye çalışıyorum. Kızım üniversite okurken otobüsle geldi gitti. Oğlum ABD'de okudu. Birincilikle bitirdi okulunu. Mütevazi olmanın zevki bambaşka. 


Şirketin başına ne zaman geçtiniz? 


Suudi Arabistan'da 1984 yılına kadar işlerimiz oldu. İran-Irak savaşı döneminde orada kriz oldu. O dönemde çıktık. Biz dört kardeştik. Kardeşler arasında anlaşmazlık çıkınca küçük kardeşimle birlikte ayrıldık. 1988 yılında TACA İnşaat'ı kurduk. TACA ismi Tayyar ve Çan'ın kısaltmasından gelir. Bir yıl sonra Can da ayrıldı ama şirket ismini değiştirmedim. Şirketimizin merkezi Ankara'daydı. İlk işimde Alanya'nın o tarihteki en büyük otelini inşa ettim. Sonrasında rahmetli Turgut özal'ın verdiği teşviklerle turizm büyümeye başladı. Biz de birçok otelin inşaatını yaptık. Şirket merkezini de bu dönemde Antalya'ya taşıdık. 



"Mesai saati dışında iş yapmam" 


Ben 22.30'da yatar 05.30'da kalkarım. 7.30'da işteyim. Bütün gün işimle geçer. Tatile az çıkarım. Evimde, çarşıda, pazarda gezmeyi seviyorum. Bizim şirkette hiç kimse 18.00'den sonra ve hafta sonu iş için beni 

telefonla arayamaz ama özel problemi için arayabilir. Mesai saatinde yoğun çalışırım, mesai dışında ise iş konuşmam. Mütevazı bir kişiyim, öyle yaşamayı seviyorum. Metroya da metrobüse de binerim. 



İstanbul'a ne zaman geldiniz? 


İşlerimiz Antalya ve Akdeniz sahilinde olduğu için şirket merkezimiz Antalya'da idi. Sonra tekrar yurtdışma açılma kararı aldık. İlk işimizi Libya'da aldık. Antalya'dan yurtdışma aktarmalı gidip gelmek zaman kaybı oluyordu. Dolayısıyla şirket merkezimizi 2012'de İstanbul'a taşıdık. 


TACA İnşaat bugüne kadar neler yaptı? 


Bugüne kadar 1 milyon 587 bin 149 metrekarelik inşaat yaptık. 391 bin 913 metrekaresi alışveriş merkezi, 726 bin 700 metrekaresi otel, 171 bin 930 metrekaresi ticari, 33 bin 926 metrekaresi konut ve 262 bin 680 metrekaresi kongre merkezi olarak inşa ettik. Elimizdeki projelerle birlikte 2 milyon metrekarelik bir inşaat alanına ulaşmış olacağız. 


Şu anda hangi projeler devam ediyor?

 

İskenderun'da yeni bir AVM inşaatı tamamladık. Otel inşaatımız devam ediyor. Ankara'da Roketsan'ın binasını yapıyoruz. Katar'da La Meridian Hotel inşaatını yapıyoruz. Suudi Arabistan'da bir işimiz var. Cibuti'de bir otel inşaatımız var. Dubai'de de bir iki aya kadar belli olacak iki projemiz var. Almanya Stuttgart'ta Türkiye alışveriş merkezi projemiz var. Halen belediyede izin aşamasında. İnşaatın ardından kiralamayı profesyonel bir işletme yapacak. Türk ürünlerinin satıldığı bir yer olacak. İş Alman bir yatırımcının, Kanadalı bir fon yaptırıyor. Biz inşaat ve danışmanlığım yapıyoruz. 


Yaptığınız işlerin yatırım değeri nedir? 


Yurtiçi ve dışında yaptığımız projelerin yatırım maliyeti 5(X) milyon dolar. Yılsonuna kadar bu rakamı 1 milyar dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Dünya müteahhitler listesinde 198'inci sıradayız. Yıllık ortalama ciromuz ise 300 milyon dolar. Beyaz yakalı 120 kişi, şantiyedeki kadrolanmızla birlikte 250 kişi, işçilerle birlikte yaklaşık 2.000 kişi istihdam ediyoruz. 


"Gelirler ortak pay edilir" 


Biz dört kardeştik, ayrıldık. Bu nedenle çocuklarıma nasihat ettim. Oğlum Tolga okulunu bitireli yedi yıl oldu. Operasyon kısmında, inşaatları takip ediyor. Kızım Seden iç mimar kendine ait ayrı bir işi var. Novus A.Ş.'yi yönetiyor. Eşim Hale Akkurt aile yatırımlarımızı yönetiyor. Çocuklarımı birlikte çalışma konusunda zorlamadım, serbest bıraktım. Kızım ayrı çalışmak istedi. Bizim şirketlerin iç mimar işlerini de yapıyor. İleride anlaşamayacaklarına başında anlaştırtmadım. Ailemizin geliri hepimize eşit dağıtılıyor. Aile şirketinde bir şirketin sahibi olmanız yönetmenizi gerektirmez. Bu şirketin geliri eşim dahil dört kişi arasında eşit pay edilir. 



Turizm alanında neler yapıyorsunuz? 


Cibuti'de bir otel inşaa ediyoruz. Bittikten sonra kendimiz işleteceğiz. 280 odalı beş yıldızlı bir otel. Burada bir tane de hastane projemiz olacak. Türkiye'de de otel yatırımı yapmaya başladık. Bu işe Summer Tour'un sahibi Mahir Ahmetoğlu ile birlikte ortak girdik. İlk iş olarak Halkbankası'na ait Karaköy'deki binayı 20 yıllığına kiraladık. 10 milyon dolarlık bir yatırım yapıyoruz. Otel yılsonunda açılacak. 100-120 odalı şehir otelleri yapmak istiyoruz. Bir otel bitince diğerinin inşaatına başlayacağız. Toplamda beş otele ulaşmak istiyoruz. Sektör dalgalanmak ama günün fırtınasından korkmamak lazım. Bunlar hep olur. 78 yılda bir dünyada ekonomik sıkıntı yaşanır. Çok kredi bağlantılı giden şirketler sıkıntı yaşıyor olabilir. Bunlar geçer. Dolayısıyla ben buna kriz demiyorum. Bir azalma var. İstanbul gelinmeyecek bir yer değil. 24 saat ya şayan bir şehir. Tarih, doğal güzellik, kültür her şey var. Bu şehre yatırım yapılır. Biz de turizm yatırımlarından vazgeçmedik. 


İnşaat ve taahhüt sektörlerinin geleceğini nasıl görüyorsunuz? 


Dünyada inşaat sektörü değişiyor. Birçok ülke Türk müteahhitlerini çağırıp iş yaptırdı ve yaptırmaya devam ediyor. Ülkeler belli bir süre yabancı müteahhitleri davet edip kendi müteahhitlerini yetiştiriyorlar. Rusya, Suudi Arabistan, hepsi kendi müteahhidini yetiştiriyor. Bu piyasada olabilmek için farklı olmak gerekiyor. Bunun da iki yolu var. Bir tanesi fınansını bulacağınız projeler ya da finansını bulup işleteceğiniz projeler. Finans tarafını bulan işi kazanıyor. örneğin, mimari ofisler çok önem kazanıyor. Projeyi hangi ülkenin ofisi çizdiyse malzemeler de büyük oranda o ülkeden temin ediliyor. Müteahhit karını alıp yapıyor. Ama ülkeye faydası olmuyor. Eğer Türkiye stratejik olarak bu sektörde var olmak istiyorsa, bana göre tasarımı ve finansmanı Türkiye'den sağlanan projelerde büyümesi hızım. Global pazarda var olmanın yolu bu. Tasarım, finansman ve işletme artık sektör için çok önemli. Altyapı müteahhitleri kızacak ama işin büyüğü üst yapıda. Toplam dünya inşaat sektöründe işin yüzde 80'i üst yapıda. Katma değerin büyüğü burada. 


Mısır, Libya, Rusya'da işler daraldı. Dış pazarların durumu nasıl? 


1974'ten beri Libya, Rusya, Türkmenistan, Kazakistan Türkiye'nin büyük pazarları. Suudi Arabistan ve Körfez ülkeleri de öyle. Bu pazarlarda daralma var. Daralma var diye açılmayı mı bekleyelim. Hayır mücadeleye devam. Küçük küçük daha çok iş alalım. Pazardan aldığımız pay artabilir. Üst yapıda konut, hastane, kamu binası, havalimanı açığı var. Üst yapıda çok açık var. Pazarın bize gelmesini beklemeyelim. Biz pazarı yaratalım. O ülkeler bizi seçer. Biz kaliteli ve ucuzuz. Libya'da işlerimiz geçen yıl durdu. Beklemedeyiz. Sürecin normale dönmesini bekliyoruz. Çalışanlarımız açısından risk olunca bırakıyoruz. 


Konut işine girecek misiniz? 


Konutta küçük işler yaptık. Kendi konutlarımızı yatırımlık yaptık. Ama markalı konut işine girmedik. Hata mıydı, hataydı. Girmeyi düşünüyoruz. Hatamızın temel sebebi çok güzel olsun istedik. Arsa iyi yerde olsun, bina iyi olsun dedik. Güzelin düşmanı daha güzel misali bir durum oldu. Ona göre arsa bulamadık. Tavanı yüksek nitelikli konutlar yapmak istedik. Geç kaldık. Şimdi araştırıyoruz. Nitelikli bir kont projesi yapacağız. Boğazda yalı değil ama ailelerin ferah, rahat olabileceği bir proje düşünüyoruz. Gelecek yıl bu sektöre girebiliriz...


 

"Kurallarımız çok katı" 


Şirket olarak işçi güvenliğine azami dikkat gösteriyoruz. Güvenlik sadece baret ve kemerle değil. İşçi işe başlamadan önce iki gün boyunca eğitim alıyor. Eğitimin sonunda sınav oluyor. Sınavda başarılı olan işçi sahaya çıkabiliyor. Eğitim almayan işe başlayamaz. Potininden kemerine, baretine biz veriyoruz. Sahada uygulamayan ceza alıyor. Suçu üç kez tekrarlarsa işine son veriyoruz. Çok sıkı denetliyoruz. Güvenlik tedbirlerimizden taviz yok. İnsan sağlığı bizim için önemli. Ölümlü kazamız hiç yok. 10 binde 4 yaralanma olayımız var. Bu konuda çok hassasız... 



Ekonomist 


Geri Dön