04 / 05 / 2024

Tacikistan yatırımda Türkiye deneyimlerinden yararlanacak!

Tacikistan yatırımda Türkiye deneyimlerinden yararlanacak!

Tacikistan, altından pamuğa, enerjiden tekstile, tarımdan inşaata kadar birçok alanda Türkiye'nin deneyimlerinden yararlanmak istiyor.



Bilinen altın rezervleri ve yıllık 1 milyon tonu aşan pamuk üretimiyle yıldızı parlayan Tacikistan, son dönemde yabancı yatırımcının gözdesi oldu. Başta Çinliler olmak üzere İngiliz, Rus ve çeşitli AB ülkeleri şirketlerinin 2016'nm ilk yarısında Tacikistan'a yaptığı yatırım 450 milyon doları buldu. 


Yatırımlardaki artışa rağmen, Tacikistan İstatistik Kurumu verilerine göre 2016 yılında Tacikistan'ın dış ticaret hacmi 2015 yılına göre yüzde 8 düşerek, 3.9 milyar dolara geriledi. 

2015 yılına göre ülkenin ihracatı yüzde 0.9 oranında azalarak, 898.7 milyon dolar olurken, ithalatı ise yüzde 11.8 düşerek, 3 milyar dolarda kaldı. 


Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman yılbaşında yaptığı konuşmada, 2016 yılında Tacikistan ekonomisinin yüzde 6.9 oranında büyüdüğü ve GSYİH'nin 54 milyar Somoniye (yaklaşık 7 milyar dolar) ulaştığını, enflasyon oranının yüzde 6 olarak gerçekleştiğini, ülke ekonomisine 7.5 milyar Somonilik (yaklaşık 1 milyar dolar) yatırım yapıldığını ve bu meblağın yüzde 51'inin doğrudan yabancı yatırım olduğu belirtti. 


Türkiye Tacikistan ekonomik ilişkilerinde de son yıllarda olumlu bir ivme gözleniyor. Tacikistan'ın  Ankara  Büyükelçisi Mahmadali D. Rajabiyon, yaptığımız sohbette, iki ülke birlikteliğinin birçok fırsat barındırdığına dikkat çekiyor. Mevlana Celaleddin'i Rumi gibi ortak değerlere ve ortak kültüre sahip olmamız nedeniyle avantajlı olduğumuz Tacikistan, altından pamuğa, enerjiden tekstile, tarımdan inşaata kadar birçok alanda Türkiye'nin deneyimlerinden yararlanmak istiyor. Hazırladığımız dosya, Tacikistan'ın bu davetini dikkate alanların başarı hikayelerinden örnekleri de içeriyor. 


Dünya Bölge


Geri Dön