22 / 11 / 2024
fuzul

Tahir Tellioğlu: İnşaat sektöründe üretim fazlalığı var!

Tahir Tellioğlu: İnşaat sektöründe üretim fazlalığı var!

İMKON 2. Genel Kurulu, TOBB ikiz Kuleler'de yapıldı. Yeniden başkanlığa seçilen İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, sektörün can çekiştiğini belirterek, "Önüne gelenin müteahhit olmasından dolayı sektörde müthiş üretim fazlalığı var" dedi..




İNŞAAT Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) 2. Genel Kurulu, TOBB İkiz Kuleler'de yapıldı. Genel Kurul'a federasyon üyeleri ve sektör temsilcileri de katıldı. Genel Kurul'da İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, inşaat sektörünün sorunlarına değindi. Sektörün can çekiştiğini belirten Tellioğlu, önüne gelenin müteahhit olmasından dolayı sektörde üretim fazlalığı olduğunu söyledi. İnşaat sektörünün Türkiye'nin ana sektörlerinden birisi olduğunu, bu sektörün ülke ekonomisine ve işgücüne oldukça yüksek katma değer ve istihdam sağladığını belirtti. Müteahhitlik mesleğinin herhangi bir yasal düzenlemeye dayanmadığına dikkati çeken Tellioğlu, "Müteahhitlik mesleği, sorumluluk ve uzmanlık isteyen meslek grubu iken mevcut yasalara göre, maliye ve ticaret odalarına kayıt yaptıran özel ve tüzel kişiliğe haiz herkes müteahhitlik mesleğini yapabilmektedir. 

Ülkemizde yalnızca kamu sektörüne iş yapan müteahhitlere iş bitirme belgesi verilmektedir. 

Kamudan müteahhitlik belgesi alan 91 bin 400 civarında firma bulunmaktadır. Özel sektörde belge kriteri bulunmadan çalışan müteahhit sayısının 200 binin üzerinde olduğu bilinmektedir. Bu sebeple inşaat sektörünün güvenilir ve saygın bir meslek olarak yapısal temellerinin kurulması ve yasal alt yapılarının oluşturulması gerekmektedir. Sektörü düzenleyen yasalar sektörü uluslar arası normlarda iş yapabilen ve ülke içerisinde sosyal ve ekonomik kalkınmada dinamikleri yüksek seviyelere çıkarmalıdır" diye konuştu. 

Sektör temsilcilerinin görüşü alınmıyor İnşaat sektörünün sorun alanlarına değinen Tellioğlu, sektörün disiplin altına alınması gerektiğini, tüketiciyi dolandıranların ayıklanmadığı müddetçe insanların haklarının korunamayacağını dile getirdi, inşaat sektörünü ilgilendiren kanun ve yönetmeliklerin hazırlanması aşamasında sektör temsilcilerinden ve müteahhitlik mesleğini bizzat icra edenlerden görüş alınmadan ilgili bakanlık yetkililerince kanun ve yönetmeliklerin düzenlendiğini iddia eden Tellioğlu, "Mevcut yasaların müteahhitlik hizmetini kaliteli İMKON ve güvenilir standartlara taşıması mümkün değildir, ihtiyaç duyulan yasal düzenlemelerin acilen yapılması gerekmektedir. Sektör temsilcilerinin de içinde bulunacağı yasal alt yapı ile ihtiyaçlarının karşılanacağı yapı sektörünü geliştirecek yeni bir bütüncül yasa çalışması yapılmalıdır" dedi. Tellioğlu, genel kurulda sektörün öncelikli 5 önemli sorununu anlattı. Bu sorunlar, yapı müteahhitliğinin standart ve faaliyet kriterlerinin belirlenmesi, sektörün mesleki idari yapılanmanın oluşturulması, belediyeler kamu kuruluşları arasındaki çarpık uygulamalar ve kentsel dönüşüm, sektörel vergilendirme kayıt dişilik ve iş güvenliği, kamu ihale yasası olarak belirlendi. İnşaat sektörünün Türkiye'de 27 Avrupa ülkesinin toplamından fazla çimento üretip tükettiğini vurgulayan Tellioğlu, sözlerine şöyle devam etti: "Sektörün 75 milyon ton çimento tüketimi 27 Avrupa ülkesinin toplamına ulaşması sürdürülebilir değildir. Alt yüklenici taşeronlar yeterlilik belgesi, maliye kayıtları ile iş sağlığı ve güvenliği eğitimi almış olmaları şartları aranmalı, bu alandaki sorumluluklar müteahhitler ile paylaşılmalıdır. Ekonominin bel kemiği olan 250 alt sektörü taşıyan inşaat sektörünün kriz yaşamaması açısından sektörün içerde yeniden yapılandırarak planlı bir şekilde yurt dışına aktarılması, yine paralel bir şekilde yurt dışındaki teminat ve müşavirlik şartlarını iyileştirmesi ülkemiz ekonomisi açısından kaçınılmaz bir gerçektir. Bu durumun yine ancak 'Müteahhitlik Yasası' ile yoluna girmesi mümkün olacaktır." Sektörde yüzde 67'ye yakın vergi yükü bulunduğuna dikkati çeken Tellioğlu, birçok kayıtdışı giderlerinin olduğunu ve bunları faturalandıramadıklarını söyledi. Tellioğlu, "İmar işlerinden oluşan haksız kazancın onda birini usulünce alsalar yüzde 67 vergi yükünün üçte biri ortadan kalkar" ifadelerini kullandı. Genel Kurul'a katılan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Öznur Çalık, Tellioğlu'nun değindiği sorun alanlarını not aldığını ve bu sorunları masaya yatıracaklarını belirterek, buna karşın sektörün de kendisine çeki düzen vermesi gerektiğini kaydetti. İMKON 2. Genel Kurulu'nda Tahir Tellioğlu, yeniden başkanlığa seçildi. 


Ticari Hayat


Geri Dön