02 / 05 / 2024

Tahir Tellioğlu: Tapu harcı da indirilsin!

Tahir Tellioğlu: Tapu harcı da indirilsin!

İMKON Genel Başkanı Tahir Telloğlu, konut satışlarındaki KDV indiriminin talebe yansıması için alım-satımdan alınan yüzde 4'lük tapu harçlarının yüzde 2'ye indirilmesi gerektiğini söyledi.



İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, konut satışlarındaki KDV indiriminin kısmen büyük evlere olan talebi artıracağını ancak indirimin talebe yansıması için alım-satımdan alınan yüzde 4’lük tapu harçları oranının yüzde 2’ye indirilmesi gerektiğini belirtti.


Tellioğlu, yazılı açıklamasında, tapu harçları meselesinin inşaat ve müteahhitlik sektörünün içinde bulunduğu sorunları da kapsayan, bütüncül bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini ifade etti.


Konuttaki KDV indirimi, Merkez Bankası ile diğer bankaların faiz indirimi veya son günlerde uygulamaya konulan kampanyaların görüntü ve şekil olarak katkı sağlayacak gibi görünse de reel olarak kalıcı katkının tapu harçlarının yüzde 2’ye indirilmesiyle gerçekleşeceğini aktaran Tellioğlu, “Konut satışlarındaki KDV indirimi kısmen büyük evlere olan talebi artıracak. İndirimin talebe yansıması için alım-satımdan alınan yüzde 4’lük tapu harçlarının yüzde 2’ye indirilmesi gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.


“Vergi barışı” başlığı altındaki haberlere ilişkin de Tellioğlu, “Vergi barışı ve ceza aflarından ziyade işvereni vatandaşı ve sistemi cezaya ve barışa yöneltmeyecek doğru ve hakkaniyetli uygulamaların teşvik edilmesi gerekiyor.” ifadesini kullandı.


15 Temmuz darbe girişimine rağmen temmuzda 81 binin üzerinde konut satışı gerçekleştiğini, bunun geçen ay yüzde 2 artarak 114 bin 751’e ulaştığını bildiren Tellioğlu, düşük faiz kampanyası, indirilen konut kredi faizleri ile konutta KDV indiriminin de etkisiyle satışların tırmanışa geçtiğini kaydetti. Tellioğlu, şöyle devam etti:


“Söz konusu uygulamalar, görüntü ve şekil olarak katkı sağlayacak gibi görünse de reeldeki asıl katkının tapu harçlarının indirilmesi gibi başlıklarla çok daha kalıcı ve tetikleyici olacağını düşünüyoruz. Tapu harçlarının düşürülmesi, hem satışların gerçek değer ve rakam üzerinden gösterilmesini sağlayacak, hem kayıt dışılığı önleyecek, hem de Türkiye’nin gayrimenkul varlığı uluslararası piyasada gerçek değerine kavuşmuş olacak. Bu harçların düşürülmesi aynı zamanda düşük rakamlı satışlardan dolayı Maliye Bakanlığı, müteahhit ve vatandaş arasında oluşan düşük rakamlı satışlardan kaynaklı problemlerin ve cezaların da ortadan kalkmasını sağlayacaktır.”


İstiklal




Haber Karar Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, konut satışlanndaki KDV indiriminin kısmen büyük evlere olan talebi artıracağını ancak indirimin talebe yansıması için alım-satımdan alınan yüzde 4'lük tapu harçları oranının yüzde 2'ye indirilmesi gerektiğini belirtti. Tellioğlu, tapu harçları meselesinin sektörün içinde bulunduğu sorunları da kapsayan, bütüncül bir yaklaşımla ele alınması gerektiğini söyledi. Tellioğlu, faiz indirimi veya kampanyaların görüntü ve şekil olarak katkı sağlayacak gibi görünse de reel olarak kalıcı katkının tapu harçlarının yüzde 2'ye indirilmesiyle gerçekleşeceğini aktardı. 



Karar


Geri Dön