13 / 09 / 2024

Tahliye davaları yüzde 20 düştü!

Tahliye davaları yüzde 20 düştü!

Kiralarda iki yıl boyunca devam eden yüzde 25 zam sınırının sona ermesiyle tahliye davaları da mahkemeden dönmeye başladı. 


Teus Group'tan Antalya'ya dev proje!



Borçlar Kanunu’na 8 Hazi­ran 2022 tarihinde eklenmiş olan ge­çici maddeyle konut ki­ralarına getirilen yüzde 25 zam tavanı 1 Temmuz 2024 tarihinde resmen son­ra erdi. Böylece kira sözleş­meleri tekrar 12 aylık TÜFE or­talamasına göre yenilenmeye başladı. Türkiye İstatistik Ku­rumu’nun açıkladığı ve pek çok kişi tarafından merakla beklenen 2024 yılı Ağustos enflasyonu yıllık yüzde 51,97.

Dünya’dan Hamide Hangül imzalı habere göre kira artışlarının da baz alındığı 12 aylık ortalamalara göre enflas­yon yüzde 64,91. Bu durum da kira ar­tışlarının  enflasyonun üstünde ol­duğunu ortaya koyuyor. Konut kiralarına zam tavanının son bul­masının, kiracı ve ev sahibi ara­sındaki dava süreçlerine etkisini Gayrimenkul Hukuku Derneği (GHD) Kurucu Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz anlattı.


KİRALARDA DENGELEME SÜRECİ

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada kiralara yüzde 25 sınırının kal­masıyla beraber, konut kirası­na artış oranında 12 aylık TÜFE ortalamalarına geri dönüldü­ğünü kaydeden GHD Kurucu Başkanı Avukat Kiraz, söz konusu bu duru­mun, kiralık piyasasında nispe­ten bir dengelenmeyi başlattı­ğını dile getirdi.


Açıklamasında bu sene sonu için enflasyonda yüzde 41,5 he­define de değinen Ali Güvenç Kiraz, “12 aylık TÜFE yüzde 60- 65 bandında sürerse, gelecek yıl da yüzde 40-50 seviyesinde olursa, söz konusu bu oran, yıllık enflasyon hedefinin üzerinde ka­lacağı için kira bedelleri piyasa şartlarına daha uygun duruma ge­lecektir. 12 aylık TÜFE’nin yük­sek gitmesiyle kiralık piyasası dengeye oturur. Söz konusu bu durum, bir süre daha devam eder” dedi.

Tahliye davaları yüzde 20 düştü!


TAHLİYE DAVALARI YÜZDE 20 DÜŞTÜ


Söz konusu bu uygulama sonrasında, ki­ra tespit davalarında yoğunlu­ğun sürdüğüne değinen Ali Güvenç Kiraz, fakat tahliye davaların­da tam tersi düşüş gözlendiği­ni söyledi. Ali Güvenç Kiraz, sözlerine şu şekilde devam etti: “Kiracılarını tahliye etmek isteyenler için TÜFE’ye dönüldükten sonra, kira bedel­lerinde de bir dengelenme başladı. Çünkü yüzde 25'lik zam sınırı sona erdikten sonra 12 aylık TÜFE, yıllık enf­lasyonun üzerinde kaldı. Tahli­ye için gelenler de daha çok ki­ralarını  artırmak için geliyordu. O sebeple ev sahipleri açısından kira tahliye davaları yoğunlaş­madı. Eski yoğunlukta değil. Hatta düşüşlere geçti. Tahliye da­vaları yaklaşık olarak yüzde 20 azaldı.”


10 DAVADAN 5'İNDE UZLAŞMA


Açıklamasında kiralara yüzde 25 artışın sonra ermesiyle, özellikle açılan tah­liye davalarının mahkeme sü­reci sürerken, uzlaşmay­la sonuçlanmaya başladığını kaydeden Ali Güvenç Kiraz, sözlerine şu şekilde devam etti: "Açılmış olan dava­lar, mahkeme sürecinde yakla­şık yüzde 40 uzlaşmayla sonuç­lanıyor. Yani, her 10 davadan neredeyse 4 tanesi, 5 tanesi dava devam ederken, sonucu görmeden uzlaş­mayla çözülüyor. Daha bu hafta 4-5 uzlaşma yaptık.”


KİRA TESPİT DAVALARI YOĞUNLAŞMIŞTI


Konu ile ilgli olarak yaptığı açıklamada konut sahiplerinin, 1-2 senel önce hem tahliye hem kira tespit davası açmak için geldiğini kaydeden Ali Güvenç Kiraz, “Mülk sahipleri, bu iki davayı açarak kira değeri de korunsun istiyordu. Yüzde 25'lik zam sınısı bittikten sonra sadece tespit davası için geliyorlar. Şu anda dava ağırlığı, kira tespit davalarında sürüyor.

5 seneyi dolduran ve kira bedeli güncel koşullara göre düşük kalanlar için dava süreçleri daha da yoğun. Çünkü, 2019 yılında tutanlar için 5 senelik süre 2024 yılında doluyor” dedi. Kira tespit davalarındaki artış sebebiyle mahkemelerde de dava yükünün arttığını kaydeden Ali Güvenç Kiraz, “O yoğunluk sebebiyle halen mahkemeler, Nisan ayına ve Mayıs ayına gün veriyor. Bu da arabuluculuk sisteminin aslında, istenilen seviyelerde sonuçlarını vermediğini gösteriyor” dedi.


ENFLASYONLA DAVA YOLCULUĞU BAŞLIYOR


Açıklamasında ayrıca mülk sahibinin, düzenli ödemesini yapan kiracılarını kaybetmek istemediğini de kaydedenKiraz, her iki tarafın da hem süreklilik, hem de piyasa koşullarının farkında olduğuna değinerek, “İki taraf da tekrar dengeyi bulmaya çalışıyor” ifadelerini kullandı. Son 1-2 senede açılmış olan davaların bir furya olduğunu kaydeden Ali Güvenç Kiraz, özellikle yüzde 25 kuralının, her iki taraf için de dengeyi bozduğunu kaydederek, “O sebeple herkes, bir mahkemenin tarafı oldu. Çünkü, bir bölgede kira 30 bin TL'ye çıkarken, ödenen kira 10 bin TL'de  kaldı.

Biz de diyoruz ki ‘2-2,5 sene sürer, İstinaf dahil’. İlk başta ev sahibi göze alıyordu. Fakat, yol devam ederken, dava yolculuğu da enflasyonla düşmeye başladı. Mal sahibi piyasalara bakıyor, ’70 bin TL'ye çıksam bunu devamlı ödeyebilecek mi’ diyor. Kiracı açısından, ‘şimdi çıksam 60-70 bin TL'lik evler var, ödeyebilecek miyim’ diyor. Şimdi kiracı biraz daha yukarı çıkarmaya, mülk sahibi de biraz indirmeye bakıyor. Yeni açılmış olan davalar ekseninde bu uzlaşmayı zaten yapmayan, kira tespit davaları, o da aynı yoğunlukla devam ediyor.”

 

İhtiyaç kredisi faizleri iki ayda 6,3 puan düştü

Belediyeler iki şehirde arsa, büro ve lojman satıyor!

Düşük faiz politikası ve KKM işbirliğinin faturası konut piyasasına kesildi! 


Geri Dön