Kira

Tahliye taahhüdü, bir yıllık sözleşme bitmeden verilebilir mi? Ev sahipleri ve kiracılar dikkat!

Ev sahibi ve kiracıları yakında ilgilendiren kira sözleşmesinde tahliye taahhüdünde kritik ayrıntı ortaya çıktı. Peki kira sözleşmesinin bir yıl süreli olması ve bu sürenin henüz dolmamış olması taahhüdü geçersiz kılar mı? 

Kira sözleşmeleri yaparken, ev sahiperi ve kiracıların maddeleri dikkatli okuması gerekiyor. Kiracı ile ev sahibi arasında yapılan bu sözleşmenin maddeleri bazen ev sahibi ve kiracıların zor duruma düşürebiliyor. Bundan dolayı kira sözleşmesindeki maddeler kritik öneme sahip.

Binlerce kiracı ve ev sahibinin merak ettiği konulardan biri olan ''Tahliye taahhüdü, bir yıllık sözleşme bitmeden verilebilir mi?'' sorusuna Avukat Tarık Çakmak'tan yanıt geldi.

Çakmak, sosyal medya hesabı X'ten konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. İşte o açıklama ve gelen yorumlar....

Av.Tarık Çakmak @avtarikcakmak

Tahliye Taahhüdü - Pratik Çalışma

Kira sözleşmesi : 01.10.2012 ( 1 yıllık )

Taahhüt tarihi : 23.05.2013

Tahliye tarihi : 14.06.2023
(süresinde)

 Tahliye taahhüdü, bir yıllık sözleşme bitmeden de verilebilir.

Yargıtay 6. HD
2014/3007 E
2014/3899 K


Dava kiralayan tarafından başlatılan icra takibine vaki itiraz üzerine yasal süresinde açılmıştır. Taraflar arasında 01.10.2012 başlangıç tarihli ve bir yıl süreli kira sözleşmesi düzenlendiği konusunda bir uyuşmazlık bulunmamaktadır.
---
23.05.2013 tanzim ve 14.06.2013 tahliye tarihli taahhütname kiralananda oturulurken verildiğinden bu tahliye taahhüdü geçerlidir. Kira sözleşmesinin bir yıl süreli olması ve bu sürenin henüz dolmamış olması taahhüdü geçersiz kılmaz. Sözleşme yapıldıktan sonra tarafların bir araya gelerek süre dolmadan da kiralananın tahliyesi için anlaşmaları mümkündür.
---
Bu nedenle davanın açılıp yürütülmesinde bir usulsüzlük bulunmamaktadır. Davalı tarafından taahhüdün baskı altında verildiği husu kanıtlanamadığına göre itirazın iptaline takibin devamına ve kiralananın tahliyesine karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçeyle davanın reddine karar verilmesi doğru olmadığından hüküm bozulmalıdır.

Emlakçılardan şok açıklama! Kiracılar ev sahiplerine kira teklifi yapmaya başladı!

Kiracılara müjde! Ağustos ayında kira zam oranı yüzdesi değişiyor! Kira bedelleri düşüyor mu?