Kira sözleşmesinde kritik ayrıntı! Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Her yenileme 10 yıllık süreyi yeniden başlatır!
Kira sözleşmesinin süresi bittiğinde kiraya veren ile kiracı arasında sözleşme yenilebiliyor. Fakat kiracısıyla sözleşme yenileyen ev sahibi, kendisine verilen tahliye imkanını ertelemiş oluyor. İşte ayrıntılar...
Ev sahibi ve kiracıları yakından ilgilendiren kira sözleşmelerinde bazı ayrıntılar kritik öneme sahip. Bunlardan biri de kira sözleşmesinin bitmesi halinde yapılması gerekenler konusu. Belirli süreli kira sözleşmesinde kiracı tarafından kira sözleşmesinin bitiminden en az 15 gün önce bildirimde bulunulmadıkça kira sözleşmesi aynı koşullarla bir yıl uzatılmış oluyor.
Kira bedeli ise sözleşmede artış oranı kararlaştırıldıysa eğer o artış oranı üzerinden, artış oranı kararlaştırılmadıysa TÜFE oranına göre artış yapılarak güncelleniyor.
Özkara & Turan Avukatlık Ve Hukuk Bürosu ise kiracısıyla sözleşme yenileyen ev sahiplerini bir konuda uyarıyor. Kira sözleşmesinde her yenileme TBK Hükmündeki 10 yıllık süreyi yeniden başlatmış oluyor.
Özkara & Turan Avukatlık Ve Hukuk Bürosu sosyal medya hesabı X'ten hem kiracı hem de ev sahibini yakından ilgilendiren kira sözleşmelerinin yenilenmesi konusunda bilinmesi gereken önemli ayrıntıyı açıkladı. İşte o paylaşım...
Özkara & Turan Avukatlık Ve Hukuk Bürosu @OzkaraTuranLaw
KİRA SÖZLEŞMESİNDEKİ HER YENİLEME TBK 347 HÜKMÜNDEKİ 10 YILLIK SÜREYİ YENİDEN BAŞLATIR
Kiracısıyla sözleşme yenileyen ev sahibi, TBK 347'deki kendisine verilen tahliye imkanını ertelemiş olmaktadır. bu maddede görülen 10 yıllık uzama süresi yeni tarihli kira sözleşmesinin bitiminden itibaren yeniden başlayacaktır.
Yargıtay Genel Hukuk Kararı
25.05.2021, 2017/458 E. , 2021/614K.