Tahliye taahhüdü nedir?
Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun '2016’da 900 TL’ye ev tuttum. Kontrat için gittiğim gün ev sahibi tahliye taahhütnamesi çıkardı, ses çıkarmadım. 1 yıl sonra rayiç bedel diye kirayı 1100 yaptım. Mahkemeye versem eski yüzde 30 yüzde 40 farkları geri alabilir miyim?' sorusunu yanıtladı.
Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun '2016’da evlendim. 900 TL’ye ev tuttum. Kontrat için gittiğim gün ev sahibi tahliye taahhütnamesi çıkardı. Düğün günü olduğu için ses çıkarmadım. 1 sene sonra rayiç bedel diye kirayı 1100 yaptım. Mahkemeye versem eski yüzde 30 yüzde 40 farkları geri alabilir miyim? Kontrat yasal TÜFE’ye göre.' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...
2016’da evlendim. 900 TL’ye ev tuttum. Kontrat için gittiğim gün ev sahibi tahliye taahhütnamesi çıkardı. Düğün günü olduğu için ses çıkarmadım. 1 sene sonra rayiç bedel diye kirayı 1100 yaptım. 2’nci sene 1450, 3’üncü sene 1600. Şimdi 1850 TL istiyor. Ancak oturduğum yerde eski kiracılar 1300-1400, yeniler 1600 veriyor. Anlaşamıyoruz. Ne yapmam lazım? Kirayı 4 yıldır günü gününe yatırdım. Mahkemeye versem eski yüzde 30 yüzde 40 farkları geri alabilir miyim? Kontrat yasal TÜFE’ye göre. ● A.G.
Okuyucumun meselesi kira artışı gibi görünüyor ise de asıl sorun tahliye taahhüdü. Kendisi tahliye taahhüdünü imzalamamış olsaydı her yıl mevzuatın üzerinde zam yapmak zorunda kalmayacaktı. Bu tahliye taahhüdünü imzaladığı için niye zam yapıyor? Şunun için. “Şayet kiraya verenin istediği zammı yapmazsam ev sahibi tahliye taahhüdünü hukuki işleme konu yapar ve beni evden çıkarır” diye düşünüyor. Evden çıkmak istemediği için de kendisini mahkum görüyor ve kiraya yüksek zam yapıyor. Oysa olay düşündüğü gibi değil. Öyle imzalanan her tahliye taahhüdü kiracının tahliyesini gerektirmiyor. Önemli bazı şartlar var. Birincisi, kira sözleşmesi ile aynı tarihi taşıyan tahliye taahhütleri geçersizdir. Tahliye taahhütleri kira sözleşmesindeki tarihten sonraki bir tarihi hatta gayrimenkulün fiilen teslim alındıktan sonraki bir tarihi taşımalıdır.
Sonra, tahliye taahhütlerinde belli bir tarihte mecurun tahliye edileceği hükmü vardır. O tarih geldiğinde bir ay içinde kiracının tahliyesinin istenilmesi gerekir. Bir ay geçirildikten sonra artık o tahliye taahhüdünün hükmü kalmaz. Okuyucum ise dört seneden söz ediyor. Anlaşılan o ki tahliye taahhüdünün kullanım süresi dolmuş.
Ancak bir ihtimalden de söz etmeliyim. Bazen kiraya verenler tahliye taahhüdünü alırken bazı tarih hanelerini boş bırakır. Sonra istediği gibi doldurur. İşte bu ihtimal karşısında söyleyebileceğim, böyle bir takibe muhatap olursanız yazı karakterlerinin farklı olması nedeni ile boş bırakılan yerlerin sonradan doldurulduğu iddiasında bulunmak mümkün, bazı şartlarla bu kabul görebilir.