28 / 04 / 2024

Tahliye taahhütnamesi nasıl yazılır?

Tahliye taahhütnamesi nasıl yazılır?

Tahliye taahhütnamesi,kiracının istenen sürede itirazsız kendiliğinden tahliye edeceğine ilişkin verdiği söz olarak ifade ediliyor. Ancak bunun yazılı olarak yapılması gerekiyor. Peki, tahliye taahhütnamesi nasıl yazılır?



Tahliye taahhütnamesi nasıl yazılır?

Tahliye taahhütnamesi, kiralayanın belirlenen tarihte ihtiyacı olma dahilinde, kiracının bu süreyi gözeterek kiraladığı gayrimenkulü,istenen sürede itirazsız, kendiliğinden tahliye edeceğine ilişkin verdiği söz ,yani yazılı irade beyanı olarak karşımıza çıkıyor. 


Tahliye taahhütnamesi kiracıyı, kiraladığı gayrimenkulden tahliye etmenin en masrafsız,en kolay,en çabuk,hızlı ve etkili yolu olarak biliniyor. Çünkü kendi isteğiyle ve bağımsız iradesiyle  beyan ettiği tarihte gayrimenkulü tahliye edeceğini söz veriyor. İleride doğabilecek anlaşmazlığı,uyuşmazlığı başından çözmeye yönelik bir anlaşma olarak da yapılıyor. 


Tahliye taahhüdü yazılı olarak alınması gerekiyor. Sözlü tahliye taahhüdü geçersiz sayılıyor. Tahliye taahhüdü noterden alınması gerekiyor.Tahliye taahhütnamesinin noterden alındığı takdirde, tarih sabit olarak kalıyor, imzanın kiracıya ait olduğu kesin oluyor ve icra takibine konu yapıldığında buna herhangi bir itiraz vuku bulduğunda itirazın kaldırılması İcra Tetkik Merci Hakimliği’nden isteniyor.  Aksi takdirde Sulh Hukuk Hakimliği’ne yapılacak itiraz da zaman uzaması da dahil birtakım ek külfetlerle karşılaşılıyor. 


Aslında en doğrusu ve güzeli mal sahiplerinin kiracılara kolaylık göstermesi, kiracıların da, mal sahiplerine karşı verdiği sözleri tutması ve kira bedeli konusunda bir uyuşma sağlanarak, problemlerin yargıya intikal ettirilmeden taraflar arasında çözülmesi olarak ifade ediliyor. 


Tahliye taahhütnamesi,kira sözleşmesindeki,kira başlangıç tarihi ile aynı tarihi taşımaması gerekiyor. Kiracı, taahhüdün geçerli olabilmesi için kendi serbest irade ile imzalamış olması ; kiraladığı gayrimenkulde oturuyor olması gerekiyor. Tanzim tarihi buna işaret etmiş olması gerekli oluyor.  Taahhüt yazılı yapılmalı,eksiksiz olmalı ve tahliye tarihinin belirtilmesi,tahliye tarihinin tanzim tarihinden sonraki yıl olması gerekiyor.  Bu konuda sulh hukuk mahkemeleri yetki taşıyor . 


Kiracı tahliye taahhütnamesi ne işe yarar?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön