28 / 12 / 2024

Tahsis süreleri uzatılabilecek mi?

Tahsis süreleri uzatılabilecek mi?

Turizmde otelden marinaya günübirlik tesislere kadar birçok tesisin tahsis süresinin uzatılmasını içeren yönetmelik çıktı. Maliye, Orman, Ulaştırma ve Turizm Bakanlıklarının tahsisli kamuya ait arazi üzerindeki yaklaşık 800 tesisin süre uzatımı gündemde.



 

Tahsis süreleri uzatılabilecek mi?Ekonominin darboğazda olduğu şu günlerde iyi haberlerin geldiği sektörlerden biri de turizm. Sektörün en önemli gündem maddelerinden biri olan ve birkaç yıldır konuşulan tesislerin tahsis sürelerinin uzatılması konusunda çıkarılan yönetmelik resmi gazetede yayınlanıp gündeme geldi. Maliye, Orman, Ulaştırma ve Turizm bakanlıklarının tahsisli kamuya ait arazi üzerindeki tesisleri içeren bu yönetmelikle, golf sahalarından otellere, marinalardan günübirlik tesislere kadar yurt çapındaki yaklaşık 800 tesisin işletme süresi uzatılabilecek. Bu uygulamaya tam katılım sağlanması halinde devlete toplam 5-6 milyar TL'lik gelir sağlanması bekleniyor. Bahsi geçen bedellerin dört taksitte ödenmesi öngörülürken, taksit sayısının beşe çıkarılması için de çalışmalar yürütülüyor.

KAYNAK SIKINTISI

Ekonomist'te yer alan habere göre; Turizmcilerin uzun zamandan beri beklediği bu yönetmeliğin çıkması sektörde sevinçle karşılandı. Ancak krizli yılları yeni geride bırakan sektör için tahsis sürelerini uzatmak için gerekli kaynağı bulma sıkıntısı gündeme geldi. Çünkü tesis sahipleri kullanımda oldukları tesisin uzatma bedelinin yanı sıra bu süreçte tesisin yıllık kirası ve cirolarından daha önce yaptıkları anlaşma uyarınca yüzde 1-2 pay ödeyecek. Başvuru süresi 5 Aralık tarihinde dolarken şu anda başvuru oranının yüzde 10'u geçmediğine, başvuru süresinin uzatılıp ödeme koşullarının kolaylaştırılması halinde sayının artacağına dikkat çekiliyor.

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, uzun zamandan beri beklenen bu düzenlemenin sevindirici olduğunu ancak katılımcıların bu yılki fiyatlar üzerinden taksitlendirme yapabilmeleri için biran evvel başvuru yapmaları gerektiğini vurguluyor. Osman Ayık, "Turizm zorlu bir süreçten geçti ve bu yıl toparlanıyor. Halihazırda zor bir dönemden geçiyoruz. Ödemeler şu anda 1+3 taksit şeklinde yapılıyor, Kültür ve Turizm Bakanı'mızın süreyf 1+4'e uzatma çalışmaları var. Bu yıl ödemesine başlamayanlar için önümüzdeki yıl yüksek bedeller gündeme gelecek, bu da yatırımcıları zorlayacak bir durum" diyor.

BAŞVURU SÜRESİ UZATILMALI

Tahsis süresini uzatmak isteyen yatırımcı süre uzatımı için gerekli mercilere başvurusunu yapıyor. Üç ay süren incelemenin ardından sürenin uzatılmasına karar verilirse devlet bir yıllık ödenecek kira miktarı kadar parayı yatırımcıdan harç olarak alıyor. Var olan sözleşme üzerinden TEFE, TÜFE'ye göre fiyat artışı yapılıyor. Kimi bölgelerde Milli Emlak'a otel başına yıllık ortalama 1 milyon TL irtifak hakkı ödenirken bunun üzerinden düzenleme yapılıyor.

Turizmde zorlu geçen yılların ardından turizm yatırımcısının süre uzatım bedellerini ödemekte zorlandığına dikkat çeken Silkar Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Zeynep Silahtaroğlu Baykal, "Ödeme süresinin uzatılması gerek, çoğunluk bunu ödeyemeyecek, ödeme süresi uzatılırsa yatırımcı daha rahatlar" diyor. Baykal'ın verdiği bilgiye göre peşinle taksit arasında da ciddi bir fark yok. 5 Aralık'a kadar başvuru yapılıyor ve üç ay inceleme süresi var bir sonraki yıla kalırsa en az yüzde 40 zam olacak. Baykal, "Ödemeyi bu yıl yapamazsanız da zamlı olacak. 'Turizm iyi kazandı' diye düşünülüyor ancak kişi başı gelirler çok düşük. Maliyetler çok yüksek" diye konuşuyor.

OSMAN AYIK-TÜRKİYE OTELCİLER FEDERASYONU (TÜROFED) BAŞKANI "Üyelerimize uyarıda bulunduk"

Tahsis süreleri uzatılabilecek mi?

"Bu yasanın çıkması, tesislerinin süresinin dolmasına az kalan turizmcilerin önlerini görebilmelerini sağladı, turizmcinin önünü açtı. Ancak uygulamaya tabi olabilmek için beklemeden başvuru yapılmalı çünkü başvurunun gerekli koşullara haiz olduğunun kontrolü üç ay alıyor. Devletin 2018 birim fiyatları üzerinden yararlanmak için bir an önce müracaat etmeleri konusunda üyelerimize uyarıda bulunduk."

BEKİR AKKAŞ- BELEK TURİZM YATIRIMCILARI BİRLİĞİ (BETUYAB) GENEL MÜDÜRÜ "Belek bölgesi yeniden yapılandırır"

Tahsis süreleri uzatılabilecek mi?

"Belek'te Ağustos ayında 4, Eylül ortasında ise 18 başvuru yapıldı. Belek'te 48 tesis var bunların tamamı uzatır. Bu yıl yapılandırma yapmayanlar, gelecek yılın fiyatlarıyla en az yüzde 40'lık bir zamla ödeme yapmak zorunda kalacak. Devlet bir yıllık ödenecek kira miktarı kadar parayı harç olarak alıyor. Var olan sözleşme üzerinden TEFE, TÜFE'ye göre artış yapılıyor. Belek'te otel başına yıllık ortalama 1 milyon TL Milli Emlak'a irtifak hakkı ödeniyordu."

Avrupalı yatırımcıların Türkiye'den satın alma konusunda istekli olduklarına da işaret eden Zeynep Silahtaroğlu Baykal, döviz kurlarının yükselmesi nedeniyle ülkemizin yabancılar için yatırımda cazip bir hale geldiğini turizmde popülerliğinin artmasının cazibeyi daha da artırdığını vurguluyor.

RENOVASYON YAPILACAK

Tahsis süresinin dolmasına kısa süre kalan birçok tesis tesislerini yenilemek üzere renovasyon çalışması yürütemiyordu. Renovasyon yapmak isteyenlere de bankalar tesis süresinin kısalığını göstererek ya kredi vermiyordu ya da kredi faiz oranlarını bu gerekçe ile yüksek tutuyordu. Süre uzatımının gerçekleştirilmesi ile bankalardan kredi almanın kolaylaşıp kredi maliyetlerinin azalacağına dikkat çekilirken önümüzdeki dönemde renovasyonların artacağına vurgu yapılıyor.

Bunun çok doğru ancak geç kalmış bir karar olduğuna dikkat çeken Calista Hotel Genel Müdürü Ali Kızıldağ, "Bu tesislerin renovasyon yapma iştahları azalıyor ve tahsis süresi bitmeye yakın olduğu için fonlama sıkıntısı oluyordu. 49 yıllığına kiralayanlar daha ucuz fiyatla yenileniyor. Eski tesislerin yeni tesislerle rekabeti zordu, yenilenip rekabet güçleri artacak" diyor. 


Geri Dön