22 / 12 / 2024

Taksim Camii projesine onay çıktı!

Taksim Camii projesine onay çıktı!

UZUN bir süreden beri gündemde olan Taksim Camii projesi ile önemli bir gelişmenin yaşandığı öğrenildi. İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu iki hafta kadar önce cami projesine onay verdi.



UZUN bir süreden beri gündemde olan Taksim Camii projesi ile önemli bir gelişmenin yaşandığı öğrenildi. İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu iki hafta kadar önce cami projesine onay verdi. Caminin yapılacağı yerdeki dükkanların tahliyesi sonrası ruhsatlandırma aşamasına geçilecek.


Taksim’e cami yapılmasına ilişkin tartışmalar uzun bir süreden beri gündemde. Zaman-zaman davalara da konu olan proje ile ilgili geçtiğimiz günlerde önemli bir gelişmenin yaşandığı öğrenildi. Mimar Şefik Birkiye ve Selim Dalaman’ın imzasını taşıyan cami projesine “onay” İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulundan çıktı. Cami projesi, Kurul’dan, ada pafta parsel numarası ile geçtiğimiz 19 Ocak günü geçti.


CAMİ TABANI 900 METRE

Edinilen bilgilere göre, Kurul’un onayında geçen cami projesi bin 482 metrekarelik bir alanda hayata geçirilecek. Caminin taban oturumu 900 metre olarak projelendirildi. Taksim Camii için planlanan zemin üstü bina yüksekliği 20,70 metre, kubbe yüksekliği 9,6 metre, toplam mahya yüksekliği ise 30,3 metre. Planlanan yüksekliğin, cami alanına yakın iki kilisenin yüksekliğine denk olduğu öğrenildi. Caminin yapılacağı yer ise Taksim Sular İdaresinin hemen arkasında bulunuyor.


ALTINDA OTOPARK DA OLACAK

Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait arsa üzerine yapılması planlanan caminin üç kat altına 180 araçlık otopark ve konferans salonu yapılması da planlanıyor.


DÜKKANLAR TAHLİYE EDİLECEK

Taksim Cami projesinin Kurul onayından geçmesinden sonra, sıra; alanda bulunan dükkânların tahliyesine gelecek. Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün yürüteceği süreçten sonra, ruhsatlandırma işlemi için Beyoğlu Belediyesi devreye girecek.


TARTIŞMA 49 YIL ÖNCESİNE DAYANIYOR

Taksim’e cami yapımı konusunun geçmişi 49 yıl öncesine dayanıyor. Danıştay, 1983 yılında Taksim’e cami, çarşı, otopark yapılmasının kamu yararına uygun olmadığı gerekçesi ile izin vermedi. Taksim’e cami yapılması tartışması 1990’lı yılların ortasında yeniden alevlendi. Proje, 2011 yılında yeniden dava konusu oldu. Bu kez Danıştay 6. Dairesi, Temmuz 2015’te, Taksim'e cami ve Galatasaray katlı otoparkı gibi projelere dayanak oluşturan Beyoğlu imar planlarının iptaline ilişkin kararı bozdu.


Hürriyet 



Haber AA'da şöyle yer aldı;

İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun Taksim'de yapılması planlanan cami projesine onay verdiği öğrenildi. 


AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, cami projesi 19 Ocak tarihinde onaylanarak, ilgili tüm kurumlara gönderildi.  Projenin onayıyla cami inşaatının başlatılmasının önünde engel bulunmadığı belirtildi. 


AA



Haber Sözcü Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


1970'li yıllardan beri gündemde olan, koruma kurulu ve mahkeme kararları ile bir çok kez durdurulan Taksim'e cami projesinde son aşamaya gelindi. İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, 19 Ocak günü yaptığı toplantıda Taksim Su Maksemi'nin yanındaki mescit ile bu yapının arkasındaki otoparkın olduğu alana cami yapılmasını uygun buldu. Alanda bulunan çiçekçi dükkanları da tahliye edilecek. Bu karara göre 1482 metrekarelik alana yapılacak caminin parselde kaplayacağı alanın 900 metrekare olacağı öğrenildi. Caminin yüksekliği, kubbe ve mahya ile birlikte yüksekliği 30.3 metre olacak. Caminin altına 180 araçlık otopark ve konferans salonu yapılması da planlanıyor. Cami, Taksim Meydanı'ndaki çiçekçilerin bulunduğu alanın arkasına yapılacak.


“HUKUK YİNE AYAKLAR ALTINDA”

Daha önce açtıkları davalarla cami projesinin de altını oluşturan imar planlarını iptal ettiren Mimarlar Odası, karara tepki gösterdi. Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Sami Yılmaztürk, “Kurulun bu kararı hukuku ayaklar altına alıyor” dedi.


Beyoğlu imar planlarına açtıkları tüm davaları kazandıklarını vurgulayan Yılmaztürk “Bu kararlar, Cumhuriyet rejimi ile hesaplaşmanın bir parçası. Taksim Meydanı bir bütündür ve bir bütün olarak korunmalıdır” değerlendirmesinde bulundu.

Taksim'e cami projesi için en son 2011 yılında açılan dava kazanıldı. Cami projesi de dâhil Taksim'de planlanan bir çok inşaat bu şekilde durduruldu. Ancak Danıştay 6. Dairesi, 2015 yılında imar planlarını iptal eden mahkeme kararını bozarak projelerin önünü açtı.


Sözcü


Haber Takvim'de şu şekilde yer aldı


Uzun bir süreden beri gündemde olan Taksim Camii projesi ile önemli bir gelişme yaşandı. İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu 2 hafta kadar önce cami projesine onay verdi. Caminin yapılacağı yerdeki dükkanların tahliyesi sonrası ruhsatlandırma aşamasına geçileceği belirtildi. Projenin ayrıntıları şöyle:

- Cami projesi 1482 metrekarelik bir alanda hayata geçirilecek;

- Caminin taban oturumu 900 metrekare olarak projelendirildi;

- Taksim Camii için planlanan zemin üstü bina yüksekliği 20,70 metre, kubbe yüksekliği 9,6 metre, toplam mahya yüksekliği ise 30,3 metre;

- Planlanan yükseklik, cami alanına yakın iki kilisenin yüksekliğine denk;

- Caminin yapılacağı yer, Taksim Sular İdaresinin hemen arkasında bulunuyor;

- Caminin üç kat altına 180 araçlık otopark ve konferans salonu yapılması da planlanıyor..


Takvim


Geri Dön