05 / 11 / 2024

Taksim Camii projesine büyük destek!

Taksim Camii projesine büyük destek!

Taksim’de inşa edilmesi planlanan cami projesine kamuoyundan büyük destek geldi. Proje stanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandı.




Taksim’de Müslümanların ibadethane ihtiyacının karşılanması için gerçekleştirilecek olan cami projesine kamuoyundan büyük destek geldi. Taksim’in ibadethane özlemini dindirecek olan ve İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanan proje ile bölgenin büyük bir ihtiyacının giderileceğini belirten İstanbul seyyahlarından Fahri Sarrafoğlu, “Taksim’in nüfusu oldukça arttı. Bölgedeki mevcut ibadethaneler yıllardır Müslümanların ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Taksim’e cami yapımı için geç dahi kalındı.” dedi. İstanbul konulu araştırma ürünü çalışmalarıyla bilinen tarihçi yazar Hasret Yıldırım “Bir ailenin dahi zorla abdest alıp namaz kıldığı Taksim Mescidi ile ‘burası size yeter’ mantığıyla Müslümanlara bakanlara aldırış etmeden Taksim’in cami ihtiyacı mutlaka giderilmeli” sözlerini sarf etti. AK Parti eski MKYK Üyesi Ömer Bolat “Anıtlar Kurulu’nun kararı olumlu ve hayırlı olmuştur” derken, ilahiyatçı Abdurrahman Dodurgalı ise “Sanat yönüyle de estetik yönüyle de milletimize yakışır nitelikte bir camii olmasını canı gönülden arzu ediyorum.” dedi. Çevrebilimci Osman Kural ise Taksim’e yapılacak camide sosyal etkinliklere de yer verilmesi gerektiği görüşünü paylaştı.


TAKSİM’E CAMİ İNAT DEĞİL İHTİYAÇ


Taksim’e cami konusunun süs yada bir inat uğruna değil ihtiyaç olduğu için gündemde olduğunu belirten İstanbul seyyahı-yazar Fahri Sarrafoğlu, “Fatih Sultan Mehmet’in bize hediye etmiş olduğu bu güzel şehrimize Taksim’de yapılacak cami güzel bir imza olur. Bunun suhuletle olmasını, herhangi bir sorun olmadan kolaylıkla yapılmasını arzu ediyoruz. Artık Beyoğlu ve İstiklal Caddesi’ndeki yoğunluk çok yüksek seviyelere gelmiştir. Ağa Camii ve Taksim’in girişindeki küçük mescid ihtiyaca cevap vermiyor. Bu ihtiyaca binaen oraya cami yapılması şarttır ve bu hususta çok da geç kalınmıştır. Eli vicdanında olan herkes bir Cuma günü Taksim’e gitsin ve Cuma namazı sırasında, bu soğukta insanların dışarıda namaz kıldığını görsün. Hem insanların sağlığını isteyeceğiz, hem de insanları dışarıda, taşın üzerinde namaz kılmaya mecbur bıracağız, olmaz böyle.” dedi.


CAMİ 90’LARDAN BU YANA BEKLENİYORDU


Akit’e konuşan ilahiyatçı Abdurrahman Dodurgalı, Taksim’e camii projesinin 1990’larda yapılması planlanan bir teşebbüs olduğuna değinerek, “Birliğimizi ve bütünlüğü diri tutan kurumların başında camii geliyor. Onun için özellikle bu konunun siyasi tartışmalardan uzak bir şekilde halledilmesini istiyorum. Geçmişte de Taksim’e cami yapılması gündeme gelmiş ancak işe siyaset bulaştığı için o teşebbüs âkim kalmıştı. Bu projenin oldukça hayırlı bir proje olduğunu düşünüyorum. Sanat yönüyle de estetik yönüyle de bizim millete yakışır güzel bir camii olmasını canı gönülden arzu ediyorum.” şeklinde konuştu. Taksim’deki cami ihtiyacına değinen Dodurgalı, “Hemen her İstanbullu bir vesileyle Taksim’e uğrar. Bizler de işimiz gereği zaman zaman Taksim’de bulunuyoruz. Taksim’in girişindeki mescide Cuma namazlarını nasıl zor bir şekilde kıldığımızı çok iyi biliyorum. Onun için oraya güzel bir camiinin yapılmasın ülkemize, milletimize yakışacağını düşünüyorum.”diye konuştu.


NAMAZ DIŞINDA DA TOPLUMA AÇIK BİR CAMİ OLMALI


Çevrebilimci Prof. Dr. Orhan Kural, Taksim’e inşa edilmesi gündemde olan camiye ilişkin yaptığı açıklamada, “İnsanların ibadet etme hürriyeti vardır. Burada çevresel faktörlere dikkat edilerek, doğaya zarar vermeden inşa edilecek ve yeşilin de bol olacağı bir cami olmalı. Namazlar dışında da inanların toplanabildiği, kitaplar okuduğu bir ibadethane olmasını arzu ediyorum. Taksim’de yapılacak olan cami de dahil tüm camilerimizin eğitim için de kullanılmasını istiyorum. Orada toplantılar yapılsın, çevre ve doğa gibi sosyal alanlarda da konuşmalar yapılsın, bilgiler verilsin, kitaplar okunması arzumuzdur.”


KARAR OLUMLU VE HAYIRLI


AK Parti eski MKYK Üyesi Doç. Dr. Ömer Bolat ise Refah-Yol iktidarı döneminde de gündeme gelen Taksim’e cami projesini hatırlatarak, “O dönem de bir mümin olarak bu hayırlı hizmetin takipçisi olmuştuk. Bu tür adımları bütün kalbimizle destekleriz. Taksim oldukça bilinen bir yerdir ve çok ciddi camii ihtiyacı vardır o bölgede. Birkaç mescidle idare edilen Taksim’le ilgili Anıtlar Kurulu’nun kararını hayırlı ve olumlu buluyorum. Taksim camii projesini Müslümanlar olarak bütün gücümüzle, bütün kalbimizle desteklememiz gerekiyor.”


GEÇ BİLE KALINDI


İstanbul konulu araştırma ürünü çalışmalarıyla bilinen tarihçi yazar Hasret Yıldırım, “Bir ailenin dahi zorla abdest alıp namaz kıldığı Taksim Mescidi üzerinden ‘burası size yeter’ mantığıyla Müslümanlara bakanlara aldırış etmeden Taksim’in cami ihtiyacı mutlaka giderilmeliydi. Yüzde 99’u Müslüman olan bir memlekette çok geç kalınmış bir karar olsa da ‘zararın neresinden dönülürse kârdır’ diyorum. Mevla, camiin en kısa zamanda tamamlanmasını, İslâm’ın kalelerinden biri olan İstanbul-İslambol’un kalbinde, manevî hazzın doruklarında bir namaz kılmayı cümlemize nasip etsin.” sözlerini sarf etti.




Yeni Akit


Geri Dön