19 / 05 / 2024

Talesun Şırnak'ta kendi ürettiği elektriği kullanan otel yapacak!

Talesun Şırnak'ta kendi ürettiği elektriği kullanan otel yapacak!

Talesun Solar, Türkiye'deki ortak girişim organizasyonu Talesun Anadolu Solar Enerji üzerinden Güneydoğu Anadolu’da 293 kWp kapasiteli anahtar teslim bir fotovoltaik tesisin inşaatını tamamladı.



Uluslararası düzeyde önde gelen yüksek kaliteli güneş enerjisi hücreleri ve modüllerinin üreticisi Talesun Solar, Türkiye'deki ortak girişim organizasyonu Talesun Anadolu Solar Enerji üzerinden Güneydoğu Anadolu’da 293 kWp kapasiteli anahtar teslim bir fotovoltaik tesisin inşaatını tamamladı.


Türk girişimci Acar Group'a ait Şehr-i Nuh Oteli, yakın gelecekte kendi ürettiği elektriği kullanacak.


293 kWp kapasiteli proje, planlama aşamasından inşa aşamasına ve genel elektrik şebekesine bağlanıncaya kadar tümüyle Talesun Anadolu Solar Enerji tarafından gerçekleştirildi. Talesun Solar Germany şirketi, bu bağlamda uygulamayı yapan genel girişimci oldu. Metrekare başına yaklaşık 1.179 kW saatlik kapasiteyle, Güneydoğu Anadolu kenti Şırnak’taki lokasyon, mükemmel ışınım değerlerine sahip. Beş yıldızlı Şehr-i Nuh Oteli, Türkiye-Suriye-Irak üçgeni içinde yer alıyor. Özellikle yıl boyunca havanın görece az bulutlu olması ve ortalama 284 günün güneşli geçmesi, bölgeyi fotovoltaik kullanım için cazip kılmaktadır.


Talesun Solar Germany GmbH'nin Müdürü Gregor Albrecht, "İş ortaklarımızla birlikte Türkiye’de tüm fotovoltaik değer yaratma zincirini oluşturma konumundayız" açıklamasıyla konuya dikkat çekerek, “Bu değer yaratma zinciri, projelendirme ve uygulama aşamasından finansman hizmetlerine ve müşterilerimizin ihtiyaçlarına tam olarak uyan fotovoltaik sistemlerin ve parkların teslime kadar uzanıyor" diyerek projenin özelliğini vurguladı.


Yüksek dayanıklılığa sahip polikristal modüller


Şırnak’taki tesisin inşasında Talesun, TP 660P tip 250 W kapasiteli 1.172 adet polikristal modül kullanmıştır. Panel özellikle çok dayanıklı olup, işçiliği veya TÜV tarafından belgelenen kalitesiyle öne çıkmaktadır. Açık alan tesisi Şehr-i Nuh Oteli’nin arazisi üzerinde şebeke bağlanmıştır ve otelin kendi elektrik tüketimini karşılama amacına hizmet etmektedir.


Acar Group’un CEO’su Yahya Acar "Bu proje güvenilir bir biçimde çalışan ve yüksek verim sağlayan bir sistemi gerektirmiştir. Talesun ile tam otomatik modül üretimi sayesinde kalite ve doğru fiyat-performans ilişkisini en uygun biçimde bir araya getiren uluslararası düzeyde güçlü ve deneyim sahibi bir EPC iş ortağını yanımıza aldık" diyerek projenin özelliğini açıkladı. Acar Group, özellikle madencilik, yüksek yapı girişimleri ve yapı makineleri ticaretinde uzmanlaşmış karma bir Holding’dir. Grup, Şırnak yakınında bir kömür madenine sahiptir ve halen kent içinde bir üniversitenin inşasına katılmaktadır.


İdeal güneş enerjisi lokasyonu olarak Türkiye


Türkiye, “Yenilenebilir Enerji” için özellikle cazip bir pazar konumundadır. Bunun öncelikli nedeni, Türkiye’nin başlıca enerji kaynağının şimdiye kadar fosil enerji kaynaklarının ithalatına bağımlı olmasıdır. Bu nedenle, Türkiye kuruluşunun yüzüncü yılı olan 2023’de yenilenebilir enerjilerin toplam enerji teminindeki payını yüzde 30’a çıkarmayı hedeflemektedir. Devlet, güneş enerjisinin kapasite hedefini İstanbul’da beş GW olarak tanımlamıştır.


Türkiye, 2013 yılında Yenilenebilir Enerji Kanunu’nda değişiklik yapmış ve böylelikle “Şebeke Bağlantılı Tesis”lerden elde edilen elektrikle genel şebekeyi besleyen mümkün olduğunca fazla işletmeci kazanmayı hedeflemiştir. Buna bağlı olarak Acar Grup ve Talesun gelecek aylar içinde başkaca fotovoltaik tesisleri birlikte projelendirmeyi planlamaktadırlar.



Geri Dön