04 / 05 / 2024

Tam kapanmada sistem değişti! Ödemeler geri alınacak!

Tam kapanmada sistem değişti! Ödemeler geri alınacak!

Devlet, işçi ve işveren için kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği sağladı. Kısa çalışma ödeneği sona eren nakdi ücret desteğinden faydalanabildi. Ancak hem kısa çalışma ödeneği hem de nakdi ücret desteği aynı süre için kullanılamaz.



Koronavirüs salgınında vaka sayılarında artış yaşanmasıyla beraber 29 Nisan'dan 17 Mayısa kadar toplamda 17 günlük tam kapanmaya girildi. Bu süreçte devlet tarafından işçi ve işveren mağdur olmasın diye kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteği sağlandı

Kısa çalışma ödeneği sonlanan  nakdi ücret desteğinden faydalanabildi. Fakat kısa çalışma ödeneği ve nakdi ücret desteğinden aynı anda yararlanaıyor. Bundan dolayı yapılmış olan yersiz ödemeler yasal faizi ile birlikte geri alınacak. İşte detaylar…

Milliyet Gazetesi'nde yer alan habere göre; tam kapanma sürecinde sokağa çıkma yasağı uyulamasından muaf olan iş yerleri ve çalışanlar bulunuyor. İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeye göre  e-Devlet üzerinden alacakları çalışma izin belgesi ile tam kapanmadan muaf tutulacak.

Tam kapanma sürecindeuzaktan çalışma koşullarına uygın olmayan işyerleri ise kapalı olacak. İşte tam kapanma döneminde çalışma hayatını ve çalışanların hakları;

Tam kapanmada sistem değişti! Ödemeler geri alınacak!

1-) Muaf tutulan hariç tam kapanma geçerli

Geçtiğimiz Perşembe günü başlayan ve 17 gün sürecek olan tam kapanma süreci, İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgede belirtilen iş kolları dışındaki tüm işyerlerini kapsıyor. Sokağa çıkma yasağından muaf tutulan işyerleri ve kişiler 43 maddelik bir listede tek tek sıralanıyor.

Sokağa çıkma yasağının yürürlükte olduğu dönemde, genelgede belirtilen kamu veya özel sektör işyerlerinde çalışanların istisna kapsamında olduklarını belgelemeleri gerekmektedir. Ancak bu kişilerin muafiyeti işyeri yolu ile sınırlıdır.

2-) Çalışma izni nasıl alınır?
Çalışma izin belgesi e-Devlet üzerinden alınıyor. E-Devlet üzerinden yapılan başvuru, kolluk kuvvetlerinin bilgi sistemine de iletilecek. Böylece, denetim faaliyetleri sırasında geçerli görev belgesi olmayan ya da muafiyet belgesinde yer alan muafiyet nedeni, zamanı ve güzergahı ile denetim sırasındaki durumu uyumlu olmayan çalışanlar ile yanlış ya da eksik bilgi veren işyeri yetkilisi hakkında adli ve idari işlem yapılması söz konusu olacak.

Öte yandan sisteme çok sayıda çalışanın giriş yapması nedeniyle yaşanan yoğunluğa çözüm olarak Ek-1 görev belgesinin indirilip doldurulması için İçişleri Bakanlığı tarafından alternatif bir yöntem sağlanmıştır. Bu kapsamda e-Devlet çalışma izni ekranına yoğunluk nedeniyle ulaşamayan çalışanlar, bakanlık tarafından verilen Ek-1 görev belgesini indirip doldurarak denetimler sırasında yetkililere sunabilecekler.

Tam kapanmada sistem değişti! Ödemeler geri alınacak!

3-) Kısa çalışma uygulanabilir
Daha önce 31 Mart itibarıyla sona eren kısa çalışma uygulaması, salgının seyri nedeniyle 22.04.2021 tarihli ve 3910 sayılı Cumhurbaşkanı kararı ile nisan; 31.01.2021 tarihine kadar (bu tarih dahil) Kovid-19 salgını gerekçesiyle kısa çalışma başvurusunda bulunmuş olan tüm sektörlerdeki işyerleri için mayıs ve haziran aylarını kapsayacak şekilde uzatıldı.

Uzatma kararı doğrultusunda devam edecek olan kısa çalışma uygulamasında, uygulamadan yararlanabilmek için yeni bir uygunluk tespiti yapılmayacak ve e-Devlet aracılığıyla yeni bir talepte bulunulmayacak. Bu bakımdan, 2021 Mart ayında uzatma kapsamında kısa çalışmadan yararlanan işverenler için nisan, mayıs ve haziran aylarında İŞKUR tarafından otomatik uzatma işlemi gerçekleştirilecek.

İşverenlerin İŞKUR ile irtibata geçerek 2021 Nisan ve sonrası için çalışılmayan süreleri bildirmeleri yeterli olacak.

Yersiz ödeme varsa

Aynı dönem için hem kısa çalışma ödeneğinden hem de nakdi ücret desteğinden yararlanmak mümkün değildir. Bu nedenle Nisan ayı için nakit ücret desteği başvurusunda bulunan ancak kısa çalışma ödeneğinin uzatılması nedeniyle kısa çalışma ödeneğinden yararlanmak isteyen işverenler, nakit ücret desteği başvurularını iptal etmek zorunda kalmaktadır.

Öte yandan, normal faaliyetlerine başladıkları için uzatmadan yararlanmak istemeyen veya daha önce uygulanmakta olan işsiz süreleri azaltmak isteyen işverenlerin bu durumu İŞKUR birimlerine bildirmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde, haksız ödemeler yasal faizi ile geri alınacaktır.

4-) Fesih yasağı ve nakdi ücret desteği sürecek
30.04.2021 tarihli ve 3930 sayılı Cumhurbaşkanı kararınca fesih (işten çıkarma) yasağı ve ücretsiz izin uygulaması da 30 Haziran tarihine kadar uzatıldı. Bu kapsamda, tam kapanma döneminde sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olmayan işyerlerinde çalışan işçiler ücretsiz izne çıkarılabilecek.

Tam kapanmada sistem değişti! Ödemeler geri alınacak!

Ek-1 görev belgesi 17 gün geçerli mi?


EK-1 görev belgesi, bir defaya mahsusu olmak üzere en fazla üç gün için geçerli olacaktı. Ancak dün bu süre 7 Mayıs'a kadar uzatıldı. Söz konusu belgenin, manuel olarak doldurulduktan sonra çalışan ve işyeri yetkilisi tarafından imzalanması gerekiyor.

Aynı şekilde işyeri yetkilisi de imzaladığı belgede belirtilen kişinin yetkili olduğu işyerinde çalıştığı ve sokağa çıkma yasağı süresince zorunlu bir amaç için işyerinde bulunması gerektiği bilgisinin doğruluğundan sorumlu tutulmaktadır.

Gözler kısa çalışma ödeneğine çevrildi! Ödemeler ne zaman yapılacak?

Son dakika! Bakan Vedat Bilgin'den kısa çalışma ödeneği açıklaması geldi!

 

.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön