01 / 05 / 2024

Tamer Özyurt: 2011'de 50 bin dönümlük arazi yatırımı olacak!

Tamer Özyurt: 2011'de 50 bin dönümlük arazi yatırımı olacak!

Garden City ve N markalı Ntepe ile Ak & Nmerkez projeleriyle dikkat çeken Özyurtlar şžirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, kriz sürecine rağmen büyük projelere girdiklerini söyledi



Garden City ve N markalı Ntepe ile Ak & Nmerkez projeleriyle dikkat çeken Özyurtlar şžirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, kriz sürecine rağmen büyük projelere girdiklerini söyledi. Yapı market işi yaptıkları için tabanın nabzını tuttuklarını belirten Özyurt, Tahtakale'deki çıraklık günlerinden ilham aldığını söyledi

Gayrimenkul sektörünün son dönemdeki gözde bölgelerinden Esenyurt'ta yapı marketçilikle büyüyen Özyurtlar, kriz yılı 2008'de 'Hayat Devam Ediyor' deyip, Tahtakale kurallarıyla büyük gayrimenkul projelerine imza attı. Özyurtlar şžirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Gaziantepli Tamer Özyurt, krizde yatırım cesaretini konuştuk.

AYSBERG'İN GÖRÜNEN UCU

Özyurtlar İnşaat adını son birkaç yıldır çok duymaya başladık. Biraz tanıtabilir misiniz kendinizi

Bazı firmalar kuruldukları an medyada çıkıyor ama biz farklıyız. Bu aysbergin görünen ucu. Bunun altında bir 20 yıl var. Nalburiye sektörüyle başladık, yapı marketi sektörüyle bugünlere geldik. Yapı market zinciri kurmak istedim ama bazı engeller yüzünden olmadı. 2004'teki rüzgarı görünce inşaat sektörüne girmek istedim. 4 ortakla küçük siteler, butik projeler yaptık. Sonra tek olarak devam ettim. 2008'denbütün birikimimi, bütün sermayemi kendi şirketime vererek, Garden City projesini yaptım.

HAYAT SÜRÜYOR, DEDİ KAZANDI

Krizin patlak verdiği bir dönemde nasıl cesaret ettiniz, ne gördünüz de işi büyütme kararı verdiniz

Yıllık değil, uzun vadeli düşündüm. Birde benim Tahtakale geçmişim var. 2008'de kriz geldiğinde, 'Türkiye 20 sene geriye gidecek. 20 yıl öncesinin kuralları işleyecek' deniyordu. 20 sene önce ben Tahtakale'de çıraktım. Orada ticaret senetlerle, bonolarla, uzun vadelerle dönüyordu. Hayat da devam ediyordu. Lüksten kıssanız da ihtiyaçtan kısamazsınız. Benim yaptığım konutlar da ihtiyaca yönelik.

PARA BANKALARDAN KONUTA

Peki ilk büyük projenize talep nasıldı

320 daire ile başladık. Ödemeyi Holding şartlarına göre belirledim. Baktım kriz var, enflasyon olmayacak, hatta fiyatlar geri gidecek. O zaman dedim ki ben bu fiyatlarla kurtarırım. 20 yıl öncesinde olduğu gibi bonolarla pazara çıktım. Bir ayda 320 konut sattım.

İlgi nedendi

Türk insanı akıllı. O dönemde yabancı kökenli bankalar sallanıyordu. Krediler geri çağrılıyordu. İnsanlar da paralarını bankalardan çektiler, en iyi yatırım aracı olan gayrimenkule yüklendi. Birinci etaptan güç alarak yandaki araziyi satın aldık 2. etapı gerçekleştirdik. Oradan 3. etap, sonra NTepe derken 5 binin üzerine konutluk projelendirmişiz.

Neyzen Tevfik'in ismini yapı şirketine verdi

Yapı market işi hala devam ediyor mu

Evet. Sadece isim değişikliği yaptık. Özyurtlar'ı inşaatçı yaptık. Yapı Marketi de Neyzen.

Neyzen Tevfik'ten mi esinlendiniz

Neyi severim. Arasıra dinlerim. Evet. Oradan aklıma geldi. Neyzen yapalım dedik.

Yeni projeler seçim sonrası

2011'de yeni yatırım var mı, başka bölgeler olur mu

Var ama ikinci çeyreği bekleyeceğiz. Seçim var çünkü. Diğer projeleri elden çıkarmış olacağız. Mesai saatim 20 saate çıkmış. Yeni projeler yine Esenyurt'ta olacak. Niye başka yere gideyim ki Herkes buraya gelmek istiyor. 50 bin dönümlük arazi yatırım da var.

Arsa çok pahalı dikey büyüme şart

Araziyi ne zaman ve kaça aldınız

Arsa metrekare fiyatı buralarda 1000-1500 lira seviyesinde. Arazi çok kıymetli. O yüzden İstanbul'un artık dikeyde büyümesi lazım. Bunun için de alt yapının çözülmesi lazım. En büyük altyapı da metro. İstanbul'daki alt yapı yatırımının da merkezi yönetimin sorumluluğunda olması lazım.

Bankayı aradan çıkardı kambiyo servisi kurdu

Ak & Nmerkez projeniz satışta. Talep nasıl, ilgi iyi mi

çok şükür iyi. Sunum şeklimiz çok önemli. Finansman modelimizi kendimiz uyguluyoruz. Her hangi bir bankaya yönlendirmiyoruz. Esnek ödemi seçeneği sunuyoruz ve bankalardan kredi alamayan önemli bir kesimin de ihtiyacına cevap veriyoruz. Bankalar gelen kredi talebinin yüzde 40'ını geri çeviriyor. Adamın patronu maaşını asgari ücretten gösteriyorsa günahı ne Karısı temizliğe gidiyor ya da mesai alıyor, ya da işportada çalışıyor, ya da köyden parası geliyor. Böyle bir kitle var.

Diğer müteahhitler de yapmıyor mu bunu

çok meşakkatli bir iş. Benim muhasebe departmanım aşağı yukarı 50 kişi oldu. Kambiyo departmanı açtım. çünkü binlerce kişi takip ediyorum. Korkunç bir iş yükü.

Metrekare fiyatlarınız kaç lira

şžu anda bin 100 lira. Bölge çok rantabıl. Fiyat bin 500 liraya doğru gidecek gibi görünüyor. Geçen sene 900 liraydı. Arazi azaldıkça, maliyet yükseliyor. İstanbul için ortalama rakam 2 bin 500 lira. Geçmişte kat karşılığı yaptığımız işler de vardı ama artık arazileri satın alarak proje yapıyoruz. Araziyi aldığımızda arsa maliyeti yüzde 20 ise, kat karşılığında bu oran yüzde 40'a çıkıyor. O yüzde 20 avantajı fiyatlara yansıtıyoruz.
Yeni şžafak/Yılmaz YILDIZ


Geri Dön