TANAP için Türkiye'ye 36 metrelik inşaat koridoru açılacak!
Azeri gazını Avrupa'ya taşıyacak yaklaşık 1900 kilometre uzunluğundaki Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP'ın) yapımı için, Türkiye'de doğudan-batıya uzanan 36 metre genişliğinde inşaat koridoru oluşturulacak...
Azeri gazını Avrupa'ya taşıyacak yaklaşık 1900 kilometre uzunluğundaki Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi'nin (TANAP) yapımı için, Türkiye'de doğudan-batıya uzanan 36 metre genişliğinde inşaat koridoru oluşturulacak.
TANAP için hazırlanan çevresel etki değerlendirmesi başvurusuna göre, boru hatlarında inşaat işlerinin düzenli ve programlı şekilde yürütülmesi, inşaat işlerinin zamanında tamamlanması ve çevrenin korunarak daha az zarar görmesi için inşaat koridoru açılması gerekiyor.
Bu bağlamda TANAP'a ilişkin ÇED sürecinde boru hattının döşeneceği kanalın yer aldığı ve her türlü inşaat faaliyetinin yürütüleceği inşaat koridoru açma çalışmalarına başlanacak. Doğal gaz boru hattının yapımı için hat boyunca yaklaşık 36 metre genişliğinde bir inşaat alanı kullanılacak.
Hat, Gürcistan-Türkiye sınırından başlayarak sırasıyla Ardahan, Kars, Erzurum, Erzincan, Bayburt, Gümüşhane, Giresun, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Ankara, Eskişehir, Bilecik, Kütahya, Bursa, Balıkesir, Çanakkale, Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli il sınırlarından geçecek.
Topografik Ölçüm ekibi tarafından arazi üzerine kazıkların çakılması ile belirlenen 36 metrelik genişlikte bulunan tüm alanların (sulak alanlar, bataklıklar, yan ve dik eğimli alanlar, tarım arazileri ve benzeri) inşaat sonrasında eski haline getirilmesine yönelik çalışmalara başlanacak. Bu süreçte en önemli çevresel önlemlerin başında inşaat koridorunun dışına çıkılmaması ve güzergah dışında hiçbir inşaat ve sosyal faaliyette bulunulmaması geliyor.
Açılan inşaat koridoru, inşaat çalışmalarının sonraki aşamalarında lojistik destek, mobilizasyon, malzeme nakli ve ulaşım yolu olarak kullanılacak.
TANAP doğal gaz boru hattı güzergah belirleme çalışmalarında mümkün olduğu kadar heyelan, taşkın, çığ, kaya düşmesi gibi afet riski yüksek alanlardan kaçınılacak. TANAP inşaat teknolojisi ve projelendirmesi, deprem riskleri ve diri fay zonu geçişleri göz önünde bulundurularak belirlenecek.
Proje güzergahı içerisinde şahıs arazisi, orman arazisi, tarım arazileri, hazine arazileri bulunuyor. Hat için yapılacak kamulaştırma işlemleri Kamulaştırma Kanunu çerçevesinde gerçekleştirilecek. Kamulaştırma süreci için TANAP Kamulaştırma Politikası çerçevesinde bir plan hazırlanacak.
- Güzergahtaki arkeolojik ve kültürel miras
TANAP Projesi kapsamında arkeolojik ve kültürel mirasın tespit edilmesi, değerlendirilmesi ve gerekli önlemlerin alınması amacıyla çalışmalar ofis ve saha çalışmaları olmak üzere 2 bölümde gerçekleştirilecek.
Bu doğrultuda, arkeolojik ve kültürel mirasın tespit edilmesi ve sonrasında yapılacak ofis ve saha çalışmalarında yararlanılmak üzere ilk olarak literatür taraması yapılarak, proje güzergahına ait hava fotoğrafları, topoğrafik haritalar ve benzeri görsel veriler incelenerek proje güzergahı içerisinde ve yakınında olan etki altında kalabilecek arkeolojik alanlar
belirlenecek.
İkinci aşamada saha çalışmaları gerçekleştirilerek literatür çalışmaları doğrultusunda belirlenen alanlar arazide kontrol edilecek. Bu çalışma sırasında 500 metre çalışma koridoru içerisinde 150 metrelik aralıklarla alan yürünerek taranacak, literatür taraması kapsamında belirlenemeyen olası arkeolojik öneme sahip alanların tespit edilerek kayıt altına alınması sağlanacak.
Arazi çalışmaları öncesinde Kültür ve Turizm Bakanlığından gerekli izinler alınacak ve tüm arazi çalışmaları Kültür ve Turizm Bakanlığı ve bakanlığın bölge ve/veya il müdürlükleri ile koordineli olarak yürütülecek.
AA