22 / 12 / 2024

Taner Yıldız: Akkuyu ve Sinop santrallerinde 16 milyar dolarlık yerli yatırım öngörüyoruz!

Taner Yıldız: Akkuyu ve Sinop santrallerinde 16 milyar dolarlık yerli yatırım öngörüyoruz!

Taner Yıldız: "Ülkemizde 2023'e kadar işletmeye alınmasını planladığımız Akkuyu ve Sinop nükleer güç santrallerinin inşaat ve işletmeye geçiş süreçlerinde 8'er milyar dolardan toplam 16 milyar dolarlık yerli yatırım öngörüyoruz" dedi




Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'de 2023'e kadar işletmeye alınmasını planladıkları Akkuyu ve Sinop nükleer güç santrallerinin inşaat ve işletmeye geçiş süreçlerinde 8'er milyar dolardan toplam 16 milyar dolarlık yerli yatırım öngördüklerini bildirdi.


Yıldız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, nükleer yatırımın gerçekleşeceği üç ana kategorinin inşaat, makine ve ekipman ile elektrik aksamdan oluştuğunu belirtti. 


Yerli yatırım için öngörülen rakamın önemli kısmını inşaat faaliyetlerinin oluşturacağını ifade eden Yıldız, şunları kaydetti:


"Bu yatırımın yerli firmalarca yapılması için mevcut envanter çalışmasını tamamladık. Nükleer ekipman tedarikçiliğine yönelik araştırmamıza göre ülkemizde 460 firmanın bu alanda faaliyet gösterebileceğini tespit ettik. Bakanlık olarak, nükleer standartlara uygun ekipman üretimi için firmalarla işbirliği projeleri gerçekleştireceğiz. Böylece yerli firmalar uluslararası firmalarla işbirliği yaparak Türkiye'deki projelerde tedarikçi olabilecek. İki nükleer santral devreye girdiğinde 80 milyar kilovatsaat elektrik üretecek. Bu durumda doğal gaz ithalatımız yıllık 7,2 milyar dolar azalacak."


- Bazı firmalar yurt dışındaki nükleer ihalelerine katılıyor


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Nükleer Enerji Proje Uygulama Dairesi Başkanlığınca yürütülen nükleer ekipman tedarikçiliğine yönelik araştırmaya göre, Türkiye'de 460 firma bu alanda faaliyet gösterebilecek.


Rus standartlarına uygun üretim, bu ülkeden sertifika sahibi olma ve üretim sonrası test ve kontrol laboratuvarı gereklilikleri bulunan nükleer ekipman tedarikçiliğinde, yerli üreticilerin bir kısmı, bu şartları sağlıyor. Söz konusu firmaların bazıları, yurt dışındaki nükleer santral projelerinin ekipman ihalelerine de katılıyor. Yerli üretim nükleer ekipmanlar arasında vana ve pompa, deşarj sistemleri, metal işleme, talaşlı imalat, basınçlı kaplar bulunurken, bu üreticiler kalite kontrol laboratuvarına sahip. Nükleer ekipman tedarikçiliğine yönelik anket uygulaması, http://www.nukleer.gov.tr adresinden devam ediyor.


- 20 bin kişi görev alacak


Akkuyu ve Sinop NGS inşaat aşamalarında toplam 20 bin kişi görev alacak ve bunun en az yüzde 80'i Türk vatandaşı olacak. Santrallerin işletmeye alınmasından sonra ise her bir santral için 3 bin 500 kişi olmak üzere 7 bin kişi istihdam edilecek.



AA


Geri Dön