30 / 04 / 2024

Taner Yıldız: Basra petrolü Yumurtalık'a akacak!

Taner Yıldız: Basra petrolü Yumurtalık'a akacak!

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Irak petrolünün tamamının Türkiye üzerinden dünyaya pazarlanacağını söyledi. Yıldız, "Kerkük - Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı' nın kapasitesi yüzde 100 'e çıkarılacak" dedi.



Irak'tan yapılacak petrol sevkiyatı, Bağdat'ın tavrı ve Bölgesel Kürt Yönetimi ile yürütülen görüşmeler Meclis gündemine de taşındı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Irak petrolünün tamamının Türkiye üzerinden dünyaya pazarlanacağını bir kez daha vurguladı. Yıldız, bölgedeki mevcut siyasi gelişmeler dikkate alındığında Irak hidrokarbon kaynaklarının dünya pazarlarına açıldığı en güvenli kapılardan birinin Türkiye olduğunu belirtti. Bakan Yıldız, "Yüzde 30 kapasiteyle çalışan Kerkük-Yumurtalık Ham Petrol Boru Hattı'nın tam kapasiteyle çalışması hedefleniyor. Söz konusu hat 15 yıllık bir anlaşma kapsamında faaliyet gösteriyor. Bağdat yönetimiyle yapılan anlaşmada Irak'ın hangi bölgesinden çıkarsa çıksın, petrollerin söz konusu hattan sevk edilmesi esastır" dedi. TPAO'nun Irak'ın Basra Bölgesi'nde 4 doğalgaz ve 2 petrol sahasında çalışma yaptığını ifade eden Yıldız, şöyle konuştu: "TPIC, Irak Milli Petrol Şirketi SOC ile imzaladığı anlaşma kapsamında Rumeila sahasında 45 adet kuyunun açılmasına ilişkin büyük bir projeye imza attı. Rumeila, hacmi itibarıyla Basra Bölgesi'ndeki en büyük proje. Basra petrollerinin geçmesi için Kerkük-Yumurtalık Boru Hattı'nın tam kapasite çalıştırılması konusunda Irak'la işbirliği sürüyor." 


TÜM TARAFLARIN YARARINA 

Yıldız, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi petrolünün Türkiye üzerinden pazarlanmasının tüm tarafların yararına olacak şekilde hayata geçirilmesini arzu ettiklerini söyledi. Yıldız, "Amacımız, Bağdat- Erbil anlaşmasından sonra Kürt petrolünün Türkiye üzerinden taşınması, Irak'la tüm iyi ilişkilerin sürdürülmesidir" dedi. 


K. IRAK'TA 50'YE YAKIN ŞİRKET VAR

Kuzey Irak'ta ABD'den Güney Kore'ye kadar uzanan coğrafyada 20'yi aşkın ülkeden 50'ye yakın büyük enerji şirketinin faaliyet gösterdiğini vurgulayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, şunları söyledi: "Bölgede Amerikan menşeli Aspect Energy, Blackgold, Chevron, Exxon- Mobil, General Exploration Partners, Hawler, Hess, Hillwood, HKN Energy, Hunt Oil, Murphy, Shakal ve Western Zagros faaliyet gösteriyor. Türk firmalarının enerji anlaşmaları da diğerlerinin yaptığı gibi ticari nitelikte. Kapsamı da arama üretim faaliyetlerinden elektrik üretim santrallerine kadar uzanıyor."


Sabah


Geri Dön