22 / 12 / 2024

Taner Yıldız: Enerjide arz sıkıntımız yok!

Taner Yıldız: Enerjide arz sıkıntımız yok!

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Kütahya 1. Organize Sanayi Bölgesi ziyaretinde iş adamları ile bir araya geldiği toplantıda yaptığı konuşmada bu yıl yaşanan kuraklığa rağmen enerji arzı ile alakalı bir sıkıntının olmadığını ifade etti



Bakan Taner Yıldız, Kütahya 1. Organize Sanayi Bölgesi ziyaretinde iş adamları ile bir araya geldiği toplantıda yaptığı konuşmada, Kütahya'da bakanlık olarak, önemli bir yer altı kaynağı olan kömürün işletilmesi, bunun elektriğe dönüştürülmesi ve Türkiye'ye istihdam olarak kazandırılması yönünde ciddi çalışmalar bulunduğunu ifade etti.


Yıldız konuşmasında, "2014 yılı itibari ile suların az olmasına rağmen, belli bölgelerde kuraklık riskinin temmuz ve ağustos aylarında yaşanıyor olmasına rağmen, şükürler olsun, arzla alakalı (enerji arzı) herhangi bir sıkıntımız bulunmamaktadır" dedi.


Kütahya'da özelleşen ve özelleştirilecek yapılar olduğunu anlatan Yıldız, bunların her birisinin Türkiye'deki hem kamu bütçesi açısından hem de özel sektör teşebbüsü açısından, son derece önemli gelişmeler olacağını söyledi.


Türkiye'de enerji sektöründe şu anda bir arz fazlası bulunduğunu dile getiren Yıldız, şöyle konuştu:


"2014 yılı itibari ile suların az olmasına rağmen, belli bölgelerde kuraklık riskinin temmuz ve ağustos aylarında yaşanıyor olmasına rağmen, şükürler olsun, arzla alakalı (enerji arzı) herhangi bir sıkıntımız bulunmamaktadır. Temmuzun 23'ünde Türkiye, 813 milyon kilovatsaatlik bir üretime ev sahipliği yapmıştır. Bu çok ciddi bir rakamdır. Şu ana kadar en büyük rakam 23 Temmuz itibari ile gerçekleşmiştir. Geçen yılın aynı aylarına oranla hem üretim hem iletim hem tüketimde yaklaşık yüzde 2.5 kat bir büyüme ile karşı karşıya kaldık. Bu da en fazla klimalardan etkilenen bir yapı ile sağlanıyor. Büyüme rakamı aslında daha fazladır. Ama enerji tasarrufu ve verimliliği ile alakalı yapılan çalışmalar, sonuçlarını göstermektedir. Diyelim ki yüzde 5'lik, 6'lık bir büyümenin belki de yüzde 2.5-3'lük kısmı enerji tasarrufu ile tekrar geri döndürülmektedir. Bu da Türkiye adına sevindirici bir durumdur."


Bakan Yıldız, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bir gazetecinin Tunçbilek Termik Santrali'nin özelleştirilmesi konusuna ilişkin sorusu üzerine Yıldız, Tunçbilek Termik Santrali'nin 365 megavatlık bir santral olduğunu hatırlattı. 


Santralin özelleştirme kapsamına alındığını bildiren Yıldız, "ÖYK'ya da sunuldu. ÖYK kararı ile beraber, inşallah o da bu kapsam içerisinde değerlendirilmiş olacak. Şu anda Çan Termik Santrali'nin haricinde bizim özelleştirme kapsamına almadığımız özellikle bu bölgede bir termik santral kalmayacak. Bununla alakalı çalışmalarımız da devam ediyor. Bursa'da, Türkiye'nin farklı bölgelerinde EÜAŞ'ın özelleşecek santrallerini bu çerçeve içerisinde devam ettireceğiz" diye konuştu.


"Doğalgazla ilgili herhangi bir fiyat artışı yapmaksızın maliyetlerimizi düşürmek istiyoruz"


İran'dan alınan doğalgaza ilişkin bir soruya da Yıldız, Kazakistan'daki yetkililerin, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO) tahkim süreci ile alakalı İksip'teki yürüttüğü çalışmalar için son derece karşılıklı anlayış içerisinde ve TPAO'yu tatmin edecek bir teklifte bulunduklarını belirtti. 


"Şu ana kadar İranlı kardeşlerimizden komşu ve dost ülke İran'dan doğalgaz fiyatının indirimi ile alakalı henüz makul bir teklif bulunmamakta" açıklamasında bulunan Yıldız, şunları söyledi:


"Bu yıl sonuna kadar da tahkim sürecinin nihaileneceği kanaatindeyiz. Biz sonuçta da yine tahkim heyetinin objektif yaklaşımına duyduğumuz güven çerçevesinde, burada haklı olduğumuza inanıyoruz. Türkiye olarak, şu anda Türkiye, doğalgazını 5 ayrı ülkeden alıyor. Bunun 3'ü doğalgaz boru hatları ile 2'si enerji yapısı ile... Ama biz en pahalı aldığımız doğalgazın İran olduğunu görüyoruz. Elimizdeki rakamlar, tablolar bunu söylüyor. O yüzden İranlı kardeşlerimizin bu manada önemli bir yaklaşımda bulunmaları gerektiğini ve ciddi adımlar atmaları lazım geldiğini bir kez daha bu vesile ile söylemek isterim. Biz vatandaşımızın, sanayicimizin uygun şartlarda maliyeti daha uygun şartlarda doğalgaz almasını isteriz. Şu anda biz bu fiyat indirimini alsak dahi maliyetimizle alakalı artışları ancak tolere edebiliyoruz. Şu anda aldığımız fiyatın daha altında doğalgaz satan bir yapıya geldik, bu çok sağlıklı bir şey değil. O yüzden sanayicimize, tüccarımıza, mesken sahiplerine doğalgazla ilgili herhangi bir fiyat artışı yapmaksızın maliyetlerimizi düşürmek istiyoruz. Yaptığımız çabalar, gayretler bunun üzerinedir. O yüzden İran doğalgazının fiyatının ister tahkim yoluyla, isterse görüşme yoluyla fiyatlarının düşürülecek olması bizim temel hedeflerimizden bir tanesidir. Gelişmeleri an be an takip ediyoruz. Ama biz sanayicimizi ve mesken sahiplerimizi düşünmek durumundayız."


Dünya


Geri Dön