03 / 05 / 2024

Taner Yıldız: Doğalgaza şu anda zam yok!

Taner Yıldız: Doğalgaza şu anda zam yok!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, doğal gaza şu anda bir zammın söz konusu olmadığını bildirdi



Yıldız, Türk-Amerikan İş Konseyi'nin düzenlediği öğle yemeğindeki konuşmasında, Danıştay'ın nükleer santraller konusunda aldığı karara değinerek, Türkiye'ye nükleer enerji santralleri yapılmasıyla ilgili kararlılıklarının sürdüğünü, sürecin ve çalışmaların devam ettiğini söyledi. Bakan Yıldız soruları yanıtlarken, nükleer enerji santralleriyle ilgili olarak Rusya Federasyonu ile görüşmelerin devam ettiğini belirterek, "Onlar ihale iptal olduktan sonra 'Tamam iptal olduysa dönelim' şeklinde değil... Tabii ki bir teklif getirmek istiyorlar. Bizim değerlendirmelerimiz devam ediyor ama en önemlisi, Rusya veya başka bir ülke, bizim kararlılığımızın devam ediyor olması. Bununla alakalı herhangi bir yılgınlık gösterme niyetinde değiliz" şeklinde konuştu. Gazetecilerin sorusu üzerine de Yıldız, Rusya ile önümüzdeki hafta görüşeceklerini, süreci konuştuklarını dile getirerek, "Nükleerde önce Akkuyu, sonra Sinop mu olacak?" sorusuna "İnşallah" karşılığını verdi.

DOĞALGAZ ZAMMI
Doğal gaza zam konusunun aralık ayında görüşüleceğine ilişkin açıklaması hatırlatılarak, son durumun sorulması üzerine Yıldız, şunları kaydetti: "Bugün 1 Aralık, yani dün akşam itibariyle eğer bir zam olsaydı, 1 Aralık'ta uygulamaya girmiş olacaktı. Bugün faturalarda herhangi bir değişiklik olmadığına göre, bu normal devam edecek demektir." Yıldız, 2008 yılında yapılan zamların "dün yapılmış gibi söylenmesi"nin doğru olmadığını ifade ederek, "Habercilik açısından belki zam haberlerinin cazibesi olabilir ama vatandaş açısından ve hükümet yetkilileri açısından, bizler açısından zammın hiçbir cazibesi yoktur. O yüzden şu anda bir zam yok" dedi. Bu arada, Bakan Yıldız'ın katıldığı program, sis nedeniyle hava ulaşımındaki aksama nedeniyle geç başladı.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Nükleerde Ruslarla görüşmelere devam

Enerji Bakanı, 'Ruslar ihale iptal olduktan sonra, tamam iptal olduysa dönelim demediler. Tabii ki teklif getirmek istiyorlar' dedi

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türk-Amerikan İş Konseyi'nin düzenlediği öğle yemeğindeki konuşmasında, Danıştay'ın nükleer santrallerle ilgili yönetmelik  konusunda aldığı karara değinerek, Türkiye'ye nükleer enerji santralleri yapılmasıyla ilgili kararlılıklarının sürdüğünü, sürecin ve çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Yıldız soruları yanıtlarken, nükleer enerji santrallarla ilgili olarak Rusya Federasyonu ile görüşmelerin devam ettiğini belirterek, “Onlar ihale iptal olduktan sonra 'Tamam iptal olduysa dönelim' şeklinde değil... Tabii ki bir teklif getirmek istiyorlar. Değerlendirmelerimiz devam ediyor ama en önemlisi, Rusya veya başka bir ülke, bizim kararlılığımızın devam ediyor olması. Bununla alakalı herhangi bir yılgınlık gösterme niyetinde değiliz” diye konuştu.

Gazetecilerin sorusu üzerine de Yıldız, Rusya ile önümüzdeki hafta görüşeceklerini, süreci konuştuklarını dile getirerek, “Nükleerde önce Akkuyu, sonra Sinop mu olacak?” sorusuna ‘İnşallah' karşılığını verdi.

‘Hepsi değerlendirecek'
Yıldız, 2010 yılı başında şimdiden hazırlığını yaptıkları, ihaleli veya ihalesiz, kamu ortaklı veya kamu ortaksız, özel sektör yapılanmalı veya ortaklı olmak kaydıyla nükleer enerji santrallarının Türkiye'ye ‘kazandırılması'nda kararlı olduklarını ifade ederek, gelecek yıl dünyadaki tüm üretici firmaların, ABD, Kanada, Güney Kore, Japonya, Rusya, Fransa'nın da bulunduğu platformun mutlaka Sinop'taki alanı değerlendireceğine inandıklarını söyledi.

Halihazırda yaklaşık 850 megavatlık rüzgar santralı olduğunu ve 2010'da 1.500 megavat civarında santral gerçekleştirmeyi hedeflediklerini belirten Yıldız, 2013'e kadar toplam 13 bin megavat civarında rüzgar santralı adresinin belirlenmesi ve inşaatının başlamasını umduklarını kaydetti. Yıldız, 2020'de Türkiye'nin enerjisinin yüzde 30'unu yenilenebilir kaynaklardan elde eden bir ülke olacağını dile getirdi(Radikal)

Greenpeace'e ilk bakan ziyareti
Çevre karşıtı projelere ilginç protesto gösterileri düzenleyen Greenpeace Türkiye Ofisi'ni ilk kez bir bakan ziyaret etti. Greenpeace'in İstanbul'daki ofisini ziyaret eden Yıldız, ziyaretin, geçen hafta bakanlık önünde eylemde yapan Greenpeace'e karşı bir ‘i-adeyi ziyaret' olduğunu belirtti. Greenpeace Akdeniz Genel Direktörü Uygar Özesmi, Yıldız'a ‘Nükleer ile Yaşamaya Hazır mısınız?' yazılı bir tişört hediye etti. Yıldız, (Nükleer ile yaşamaya hazır mısınız?) konusunda ise ‘biz hazırız' dedi. Özesmi, Yıldız'a çay ikram etti. Yıldız'ın, ‘Çaylar radyasyonlu mu' sorusuna Özesmi, “Bu garantili çay” cevasını verdi. Yarım saatlik görüşmenin ardından ofisteki Greenpeace gönüllüleri ve çalışanlarıyla tanışan Yıldız daha sonra Özesmi'yle beraber basının karşısına çıktı.

Doğalgaza zam yok
Doğalgaza zam konusunun aralık ayında görüşüleceğine ilişkin açıklaması hatırlatılarak, son durumun sorulması üzerine Yıldız, şunları kaydetti: “Bugün 1 Aralık, yani dün akşam itibariyle eğer bir zam olsaydı, 1 Aralık'ta uygulamaya girmiş olacaktı. Bugün faturalarda herhangi bir değişiklik olmadığına göre, bu normal devam edecek demektir.” Yıldız, 2008 yılında yapılan zamların “dün yapılmış gibi söylenmesi”nin doğru olmadığını ifade ederek, “Habercilik açısından belki zam haberlerinin cazibesi olabilir ama vatandaş açısından ve hükümet yetkilileri açısından, bizler açısından zammın hiçbir cazibesi yoktur. O yüzden şu anda bir zam yok” dedi.
Yıldız, Avrupa Birliği'nde (AB) özellikle enerji başlığının açılması isteklerinin, lüks bir istek olmadığını da belirtti.
Radikal


Geri Dön