02 / 05 / 2024

Taner Yıldız: HES'ler yerinde ve zamanında yapılmalı

Taner Yıldız: HES'ler yerinde ve zamanında yapılmalı

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye’nin her geçen gün büyüdüğünü ve geliştiğini, siyasi istikrarın getirdiğibüyümeyle birlikte enerji yapılanmasını da sağlamaları gerektiğin



TBMM Genel Kurulu Başkanvekili Nevzat Pakdil başkanlığında toplantı. Demokrat Parti’nin (DP) kuruluş yıldönümü dolayısıyla gündem dışı konuşma yapan AK Parti  Ankara  Milletvekili Zeynep Dağı, DP’nin, bugün açısından "demokrasi kültür ve geleneğinin rehberi niteliğinde" olduğunu ifade etti.

Dağı, DP’nin iktidara gelmesinin tek parti döneminin tasfiyesi niteliğinde olduğunu belirtti. CHP Antalya Milletvekili Tayfun Süner, Antalya Akseki’de HES inşaatı sırasında gördüğü tahribatın "insanın vicdanını kararttığını" söyledi. 3 yüz yıllık, 5 yüz yıllık ağaçların toprağa gömüldüğünü savunan Süner, "Biz HES’lere karşı değiliz ama yerinde, zamanında ve çevre düzenlemesi dikkate alınarak
HES’ler yapılmalı" dedi.

Süner, "Daha fazla doğayı ve çevreyi tahrip etmeden Çevre ve Orman Bakanı istifa etmeli, o makamdan ayrılmalı" diye konuştu.
Gündem dışı konuşmaya cevap veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çevre ve Orman Bakanının son derece çalışkan ve gayretli olduğunu, HES’lerle ilgili çalışmalarının da ortada bulunduğunu dile getirdi. Çevre ve Orman Bakanı’nın hem milli parklar, hem yeşil hem de çevreyle ilgili "hassasiyetinin olmadığını" söylemenin "çok ciddi haksızlık" olacağını belirten Yıldız,  "(Bu güzel yere HES yapılır mı) diyorsunuz. Türkiye’nin güzel olmayan yeri var mı" diye sordu. Enerji santrali kurulmaksızın bir büyümenin olamayacağını dile getiren Yıldız, "Türkiye büyüyor, gelişiyor. Siyasi istikrarın getirdiği büyümenin karşılanacağı enerji yapılanmasını sağlamamız lazım" dedi. Yıldız, müteahhitlerin çevreye, ortama dikkat ederek çalışmalarını tamamlamak zorunda olduklarını dile getirerek, "Enerjide yerli kaynaklarımızı yeşile, doğaya dikkat ederek harekete geçireceğiz. Bu mümkün. Ama siz hiçbir şekilde bu su kaynaklarını kullanabileceğimiz bir tarz oluşturmuyorsunuz" diye konuştu.
 
Enerjide ithalata olan olan bağımlılığı azaltmak için HES’lerin yeterince harekete geçirilmesi gerektiğini belirten Yıldız, bu bağımlılığın alternatif enerji kaynaklarıyla düşürüleceğini kaydetti. Yıldız, "Çevre ve yeşil, Türkiye’nin bütün zenginlikleriyle birlikte değerlendirilmeli" dedi. MHP Osmaniye Milletvekili Osman Coşkun da Osmaniye’nin kurtuluşu dolayısıyla gündem dışı konuşma yaptı.
AA


Geri Dön