24 / 07 / 2024

Taner Yıldız: SİT kararı ülke menfaatine değiştirilsin

Taner Yıldız: SİT kararı ülke menfaatine değiştirilsin

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin kullandığı petrolün yüzde 90'ını, doğalgazın yüzde 97'sini ithal ettiğini açıkladı.




Enerjide dışa bağımlılığı azaltmak için yatırımları artırdıklarını belirten Yıldız, '8 yılda yerli tabii kaynak arayışı için aktarılan parayı 12 kat artırdık.' dedi. Kayseri'de Mimarlar ve Mühendisler Grubu toplantısında konuşan Bakan Yıldız, Rize İkizdere Vadisi'nde yapılacak elektrik barajları için Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun verdiği sit alanı kararının, ülke menfaati doğrultusunda değiştirileceğini ümit ettiğini söyledi. Türkiye genelinde 1.560 hidroelektrik santral planlandığını belirten Yıldız, 'İkizdere'de 21 tane baraj kurulması söz konusu. Enerji anlamında ülkemizdeki akarsuların üçte biri işleniyor, üçte biri inşaat aşamasında ve üçte biri dizayn edilmek üzere. Akarsuları, çevre şartlarına uygun şekilde yeniden gözden geçirelim, belki yeniden düzenleyeceğimiz projeler olabilir. çevre Bakanımız ve Turizm Bakanımız da, bu konularda benden daha az hassas değiller.' dedi. Hidroelektrik santraller için Enerji Bakanlığı, çevre ve Orman Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ortak bir karar vereceğini belirten Yıldız, bunu kararlılıkla uygulayacaklarını söyledi.

Akdeniz ve Karadeniz'de 2 nükleer santral kuracaklarını anlatan Yıldız, 'Nükleer santralle birlikte Türk sanayisi de lig atlayacak.' dedi. Bir nükleer santralin 5 binin üzerinde parçadan oluştuğunu hatırlatan Yıldız, Rusya ile bu parçaların Türkiye'de üretimi konusunda mutabakata varıldığını açıkladı. Kurban Bayramı'ndan önce Başbakan ile Güney Kore'ye gideceklerini belirten Bakan Yıldız, 'İkinci nükleer santral için son görüşmeleri yapacağız, pürüz olmazsa anlaşma imzalayacağız.' dedi.
Zaman


Geri Dön