Tapu harç parası hesaplama 2015!
Tapu dairesinde yapılacak bu devir işlemi için tarafların belli oranda harç ödemesi gerekiyor. Peki, tapuda ne kadar para ödenir? İşte tapu harç parası hesaplama 2015 örneği..
Tapu harç parası hesaplama 2015!
Mesken, işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz mal devir işlemleriniz olduğunu düşünelim. Tapu dairesinde yapılacak bu devir işlemi için tarafların belli oranda harç ödemesi gerekiyor.
Taşınmaz malların alım satım işlemleri için, taşınmaz malın gerçek satış bedeli üzerinden binde 20 oranında tahsil ediliyor. Bu bedel, hem alıcı hem de satıcı tarafından ayrı ayrı ödeniyor.
Ancak tarafların aralarında yaptığı anlaşmaya göre bu bedel, yalnız alıcı tarafından da ödenebiliyor.
Ödenecek masraflar arasında tapu döner sermaye bedeli de bulunuyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2015 yılı Tarifesine göre, tapu döner sermaye bedeli yüzde 10,11'lik yeniden değerleme oranı ile 82,50 TL olan bu bedelin de ödenmesi gerekiyor.
Tapu harç parası hesaplama 2015 örneği..
Satış değeri 150 bin TL olan bir ev aldığınızı düşünelim. Bu durumda alıcı olarak 3 bin TL tapu harcı ödemeniz gerekiyor. Diğer 3 bin TL ise satıcı tarafından ödeniyor.
Tapu harcının eksik beyan edilerek ödenmesi durumunda ceza kesiliyor. Tapu dairesinde yapılan işlemden sonra, emlak vergisi değerinden daha düşük bir bedel üzerinden harç ödendiğinin veya beyan edilen devir ve iktisap bedelinin gerçek durumu yansıtmadığının (bir diğer ifadeyle harcın gerçek devir bedelinden daha düşük bir bedel üzerinden ödendiğinin) tespit edilmesi halinde, aradaki fark üzerinden hesaplanan harç ikmalen veya re'sen tarh edilerek hem gayrimenkulü devreden hem de devir alandan tahsil ediliyor.
Ayrıca, bu suretle tarh edilecek tapu harcı için, devreden ve devralan için ayrı ayrı harcın % 25’i oranında vergi ziyaı cezası kesiliyor.
Tapu başvurusu nasıl yapılır?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com